Організація невідкладної допомоги в стоматології

Автор
засновник Юридичної компанії «Medcraft», експерт з медичного права
Під час надання стоматологічної допомоги стан здоров’я пацієнта може раптово погіршитися. З'ясуйте, як організувати невідкладну допомогу в стоматологічних закладах

♔ PREMIUM-курс для керівника стоматології

Медичні працівники будь-якої спеціальності зобов’язані вжити діагностичних, лікувальних та організаційних заходів із надання медичної допомоги, щоб зберегти життя та здоров’я людини.

Невідкладний стан людини — раптове погіршення фізичного або психічного здоров’я, яке становить пряму та невідворотну загрозу життю та здоров’ю людини або її оточенню й виникає внаслідок хвороби, травми, отруєння або інших внутрішніх чи зовнішніх причин (абз. 7 ч. 1 ст. 3 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 № 2801-XII, п. 7 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про екстрену медичну допомогу» від 05.07.2012 № 5081-VI).

ЗОЗ або лікар-ФОП повинен забезпечити наявність, доступність та укомплектованість аптечок для надання невідкладної медичної допомоги (пп. 20 п. 13 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджених постановою КМУ від 02.03.2016 № 285).

Для контролю за укомплектованістю аптечки для надання невідкладної медичної допомоги в ЗОЗ призначте відповідальну особу. Лікар-ФОП може здійснювати такі дії безпосередньо або також покласти цей обов’язок на медичного працівника.

NB! Розташуйте аптечки в кабінетах лікарів у доступних місцях із відповідним написом. Контролюйте терміни придатності вмісту аптечки.

Організація невідкладної допомоги в стоматології

Що має бути в аптечці невідкладної допомоги

Щоб персонал краще реагував у ситуації, коли раптово погіршився стан здоров’я пацієнта або відвідувача:

  • розробіть та запровадьте алгоритми дій медичних працівників у разі виникнення у пацієнтів або відвідувачів невідкладних станів
  • проводьте навчання з працівниками та

    перевіряйте їхні знання

    щодо алгоритмів дій при невідкладних станах
  • придбайте й укомплектуйте аптечки для надання невідкладної допомоги

Одночасно із заходами з надання невідкладної допомоги персонал повинен викликати бригаду екстреної невідкладної допомоги.

NB! Стаття 139 Кримінального кодексу України (КК) передбачає відповідальність за те, що медпрацівник не надав допомогу хворому.

Відповідальність за статтею 139 КК може виражатися як у повній відмові від лікаря надавати медичну допомогу, так і в ненаданні допомоги в обсязі, необхідному в конкретній ситуації, тобто коли він надав допомогу несвоєчасно або некваліфіковано.

Організація невідкладної допомоги в стоматології
ВИЩА ШКОЛА ГОЛОВНОЇ МЕДСЕСТРИОсвойте уроки, складіть підсумковий тест та отримайте СЕРТИФІКАТ про підвищення кваліфікації
Ця програма буде корисною не лише головній та старшій медсестрі, а всім працівникам ЗОЗ. Коли ви пройдете програму до кінця, то знатимете, у яких випадках закон на вашому боці, і впевнено почуватиметеся під час догляду пацієнтів, спілкування з керівником, перевірок державних органів та в будь-якій іншій робочій ситуації

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді