Лікарняний для пацієнта стаціонару

1489
Автор
консультант із питань експертизи тимчасової втрати працездатності

Запитання

Пацієнт перебуває на стаціонарному лікуванні, але відмовляється від лікарняного. Чи має лікар право в такому разі не формувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність, а пацієнт виконувати свої професійні обов’язки?

Відповідь

Правова освіта медпрацівників

Медичний висновок про тимчасову непрацездатність формувати для пацієнта, який лікується в стаціонарі, не обов’язково. Пояснимо, у яких випадках.

Законодавство передбачає, що застраховані особи отримують матеріальне забезпечення з тимчасової непрацездатності, доки повністю не одужають або їм не встановлять групу інвалідності (ст. 41 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 № 2801-XII; далі — Основи).

Застрахованими є всі особи, які працюють на умовах трудового договору або як ФОП і сплачують страхові внески. Тобто отримувати матеріальне забезпечення в разі втрати працездатності — право застрахованої особи (ст. 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-ХІV).

Підстави для призначення матеріального забезпечення в разі втрати працездатності

Після того як лікар сформував медичний висновок, листок непрацездатності генерується в ЕСОЗ автоматично.

Медичний висновок лікар формує після експертизи тимчасової непрацездатності.

Під час експертизи він враховує:

  • стан пацієнта
  • ступінь функціональних порушень органів і систем
  • характер і перебіг патологічного процесу
  • умови праці (п. 1 розд. ІІ Порядку № 189)

Тобто експертиза враховує також спроможність/неспроможність пацієнта виконувати свої професійні обов’язки.

У стаціонарних умовах надають спеціалізовану медичну допомогу відповідно до медичних показань (ст. 35-2 Основ).

✅✅✅Телемедицина в Україні: як надавати послуги віддалено

Пацієнт цілодобово перебуває у відділенні стаціонару, тож його працездатність суттєво обмежена. Утім, законодавство не визначає вимоги обов’язково формувати медичний висновок пацієнту під час лікування в умовах стаціонару.

NB! Якщо лікар вважає, що стан пацієнта дає йому змогу виконувати свої професійні обов’язки під час лікування в стаціонарі за відсутності ризиків, що призведуть до погіршення стану, збільшення строків лікування та порушень внутрішньолікарняного режиму, медичний висновок має право не формувати. Вбачаємо, що праця такого пацієнта не потребує його присутності на робочому місці.

Зауважимо, що після виписки з відділення стаціонару формувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність буде неможливо. Адже експертизу вже провели та за її даними визнали пацієнта працездатним, тобто таким, який може виконувати свою роботу. Тому матеріальне забезпечення йому теж не призначать.

Отже, медичний висновок — підстава для формування листка непрацездатності, за яким пацієнт має змогу реалізувати своє право отримати матеріальне забезпечення. Під час формування медичного висновку лікар і пацієнт несуть відповідальність згідно із законодавством.


Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронне направлення: як виписувати

Паперовий документообіг залишився в минулому. Як лікарю первинки направити пацієнта до вузького спеціаліста? Як виписати направлення в стаціонар або на додаткові обстеження? Про це і не тільки — у статті
128230

Класифікація медичної допомоги ICPC-2-E: як користуватись лікарям на первинці

Із2018 року лікарі первинки використовують україномовний варіант класифікатора ICPC-2. З'ясуйте, як застосовувати класифікатор. Скачайте таблицю з кодами Міжнародної класифікації первинної медичної допомоги ICPC-2-E, перегляньте таблицю співставлення кодів ICPC-2-E та МКХ-10
52072

Медсестра та ЕСОЗ: як зареєструватися і працювати зі власного профілю

Допоможемо медсестрам зареєструватися в електронній системі охорони здоров’я (далі — ЕСОЗ), адже цього вимагає НСЗУ. Підкажемо, які дані вносити та як працювати в ЕСОЗ залежно від специфіки ЗОЗ чи відділення
1890