Як утилізувати харчові відходи в ЗОЗ
Запитання
Якою нормативною базою керуватися під час утилізації харчових відходів у закладі охорони здоров’я? Яких вимог дотримуватися?
Відповідь
Усі оператори ринку харчових продуктів зобов’язані розробити та впровадити ефективну систему управління безпечністю харчових продуктів на основі принципів HACCP. Цього із 2019 року вимагає Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 № 771/97-ВР (далі — Закон № 771).
Медичні відходи — 2025: відеороз'яснення
Оператор ринку харчових продуктів — суб’єкт господарювання, який провадить діяльність з метою або без мети отримати прибуток. У його управлінні перебувають потужності, на яких здійснюють первинне виробництво, виробництво, реалізацію та/або обіг харчових продуктів та/або інших об’єктів санітарних заходів (крім матеріалів, що контактують із харчовими продуктами). Оператор ринку харчових продуктів відповідає за виконання вимог Закону № 771 та законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів (пп. 55 п. 1 ст. 1 Закону № 771).
Харчоблоки лікувальних, лікувально-профілактичних та санаторно-курортних закладів також належать до операторів ринку харчових продуктів.
Як знищувати харчові відходи, визначають Вимоги щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, заснованих на принципах Системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР), затверджені наказом Мінагрополітики від 01.10.2012 № 590.
Програма-передумова системи НАССР щодо поводження з відходами виробництва та сміттям, їх збирання та видалення з потужності має забезпечити:
- виконання операторами ринку усіх вимог щодо утилізації відходів, які передбачає законодавство;
- інформацію про місця збирання відходів у зонах поводження з харчовими продуктами;
- визначення графіків та способів вивезення відходів, щоб уникнути їх накопичення у приміщеннях, де здійснюють поводження з харчовими продуктами. При цьому слід враховувати можливість перехресного забруднення продуктів під час їх вивезення;
- місця зберігання відходів за межами приміщень, де здійснюють операції з харчовими продуктами, та дотримання вимог щодо зберігання відходів;
- відповідний стан контейнерів, ємностей для відходів, їх маркування, очищення, миття та дезінфекцію;
- вивезення відходів з території потужності та їх видалення, зокрема за укладеними відповідними угодами.
Прибирати, мити та дезінфікувати контейнери, ємності для зовнішнього зберігання відходів слід окремо від іншої тари. Контейнери для внутрішнього зберігання відходів можуть бути одноразовими або повертатися у приміщення після того, як їх очистили, помили та дезінфікували.
Такі роз’яснення надає Держспоживслужба.
