Довідка ЛКК про необхідність постійного стороннього догляду: форма № 080-4/о

Автор
Експертна редакція порталу
Форму первинної облікової документації № 080-4/о видають особі або законному представнику особи, яка потребує соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі
Форма № 080-4/о Скачати довідку ЛКК

Форму первинної облікової документації № 080-4/о «Висновок про наявність порушення функцій організму, через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі» (далі — Висновок, Довідка ЛКК) затвердив наказ МОЗ від 09.03.2021 № 407.

Як ЛКК визначає потребу стороннього догляду

Висновок надають заклади охорони здоров’я всіх рівнів надання медичної допомоги. Форму № 080-4/о заповнюють члени ЛКК на підставі інформації у формі № 025/о «Медична карта амбулаторного хворого», наданої лікарем загальної практики — сімейної медицини

Довідка ЛКК про стан здоров'я: що треба знати

Якщо невиліковний пацієнт не пересувається і потребує допомоги у побуті, він має право отримувати необхідні соціальні послуги зі стороннього догляду. Підставою для організації такого догляду є виданий пацієнту або його законному представнику Висновок (форма № 080-4/о). 
Важливо, що Висновок за формою № 080-4/о потрібен не лише для надання пацієнту соціальних послуг із догляду на непрофесійній основі, а й призначення виплат особі, яка здійснює такий догляд. Відповідну норму містить Порядок подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, затверджений постановою КМУ від 23.09.2020 № 859 (далі — Порядок № 859).

Як ЛКК приймає рішення про потребу стороннього догляду

Щоб прийняти рішення про потребу стороннього догляду, ЛКК:

  1. вивчає інформацію, яку лікар загальної практики — сімейної медицини вніс у форму первинної облікової документації № 025/о;
  2. встановлює наявність або відсутність відомостей про те, чи пацієнт справді невиліковно хворий і не може самостійно пересуватися та самообслуговуватися через порушення функцій організму;
  3. враховує наявність захворювань, оцінює можливості виконання особою елементарних та складних дій. При цьому, щоб визначити ступінь потреби особи в сторонньому догляді, комісія може використовувати характеристики, що містяться в додатку до Порядку № 859.

Якщо необхідність стороннього догляду підтверджується, ЛКК надає рекомендації щодо потреби пацієнта в соціальних послугах:

  • денного догляду, догляду вдома, паліативного догляду вдома; 
  • догляду на непрофесійній основі від фізичної особи.

Довідку ЛКК надають особі, яка потребує соціальної послуги з догляду, або її законному представнику.

Увага! Особам, яким встановлено інвалідність безстроково, ЛКК видає Висновок теж безстроково. Особам, яким інвалідність встановлена на певний строк, видають Висновок максимум до завершення строку встановлення інвалідності, але не менше ніж на 12 місяців. Інші категорії осіб отримують Висновок на 12 місяців із дати видачі.

Під час заповнення форми 080-4/о проставляють дату видачі Висновку. Заповнену форму підписують члени лікарської комісії та завіряють печаткою закладу охорони здоров’я.

У разі формування Висновку в електронній формі, члени лікарської комісії накладають кваліфікований електронний підпис відповідно до вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг» від 22.05.2003 № 851-IV і «Про електронні довірчі послуги» від 05.10.2017 № 2155-VIII.

Довідка ЛКК: форма № 080-4/о

довідка лкк про необхідність постійного стороннього догляду

Скачати



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді