Атестація лікарів під час війни: актуальні зміни

Автор
головний редактор експертно-правової системи «Експертус Медзаклад»
Впродовж дії воєнного стану лікарі не проходять атестацію. Утім це не означає, що не треба підвищувати кваліфікацію і набирати бали БПР. Читайте у статті докладно про атестацію лікарів під час війни

У березні 2022 року МОЗ затвердило зміни, що коригують плани з підвищення кваліфікації та безперевного професійного розвитку лікарів з огляду на воєнні реалії. Мова йде про наказ МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 лютого 2019 року № 446» від 24.03.2022 № 520 (далі — Наказ № 520). Згодом законодавці прийняли схожі норми, що поширюються на інших працівників охорони здоровʼя.

Як вибрати надійного провайдера БПР

Найголовніше, що доки триває війна, атестації не буде. МОЗ планує відновити її після припинення чи скасування воєнного стану в Україні. Розгляньмо все по порядку.

Призупинення атестації та кваліфікаційні категорії

МОЗ зупинило атестацію медиків на самому початку воєнного стану (наказ МОЗ «Про особливості атестації працівників сфери охорони здоров’я та продовження терміну дії сертифікатів спеціаліста, посвідчень про кваліфікаційну категорію в період дії воєнного стану» від 07.03.2022 № 426; далі Наказ № 426). 

4 серпня 2022 року МОЗ одночасно скасувало дію Наказу № 426 і прийняло новий наказ МОЗ «Про особливості атестації працівників сфери охорони здоров’я та продовження терміну дії сертифікатів спеціаліста, посвідчень про кваліфікаційну категорію в період дії воєнного стану» від 04.08.2022 № 1415 (далі Наказ № 1415). Він дублював норми Наказу № 426. А саме — заново зупиняв на період дії воєнного стану проведення атестації:

  • на підтвердження звання лікаря (провізора)-спеціаліста;
  • на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій лікарям (провізорам);
  • на підтвердження звання спеціаліста та на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій професіоналам з вищою немедичною освітою, які працюють у сфері охорони здоровʼя;
  • на присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій молодшим спеціалістам з медичною освітою та фармацевтам.

17 листопада 2023 року набув чинності наказ МОЗ «Про затвердження Змін до деяких наказів Міністерства охорони здоров’я України» від 31.08.2023 № 1555 (далі Наказ № 1555). Він заново призупиняє атестацію працівників охорони здоров’я на період воєнного стану (п. 2 Наказу № 1555). Наказ № 1415 втрачає чинність, а норми про продовження дії кваліфікаційної категорії тепер містять безпосередньо накази МОЗ про підвищення кваліфікацій тих чи тих груп працівників:

  • «Деякі питання безперервного професійного розвитку лікарів» від 22.02.2019 № 446 (далі — Наказ № 446);
  • «Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою» від 23.11.2007  № 742;
  • «Про вдосконалення атестації провізорів та фармацевтів» від 12.12.2006 № 818;
  • «Про атестацію професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють у системі охорони здоров’я» від 12.08.2009 № 588.

Нагадаємо, що Наказ № 1415 визначав також, що строк дії сертифікатів спеціаліста і посвідчень про кваліфікаційну категорію, який спливає у період дії воєнного стану, продовжується на 1 рік. Те саме стосувалося  посвідчень про кваліфікаційну категорію лікарів, які планували пройти атестацію протягом року після закінчення пʼятирічного строку з дати попередньої атестації.

Натомість Наказ № 1555 встановлює, що строк дії сертифікатів спеціаліста і посвідчень про кваліфікаційну категорію, який сплив у період дії воєнного стану, подовжується на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення або скасування. Що це означає?

Раніше, для того щоб продовжити строк дії сертифіката чи посвідчення про кваліфікаційну категорію, керівник закладу охорони здоров’я мав видати відповідний наказ і надалі оновлювати його щороку до закінчення воєнного стану.

Відтепер видавати наказ про продовження дії сертифіката чи посвідчення про кваліфікаційну категорію не обов’язково. Але рекомендуємо таки оформити його для внутрішньої звітності й обґрунтування нарахування виплат працівникам. У наказі зазначте строк «на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення або скасування». Видавати його заново щороку для того самого працівника не треба.

Підтвердження володіння українською мовою

Після відновлення атестацій працівники охорони здоров’я муситимуть надати атестаційній комісії копію документа, що засвідчує рівень володіння державною мовою відповідно до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» від 25.04.2019 № 2704-VІІІ (далі Закон № 2704).

Більшість працівників може надати документ про повну загальну середню освіту, який підтверджує, що вони вивчали українську мову як навчальний предмет. Якщо такого документа немає, потрібно отримати сертифікат про рівень володіння державною мовою. Його видає Національна комісія зі стандартів державної мови відповідно до Закону № 2704.

Мінімум балів БПР 

У 2022 році через війну лікарі могли не набирати 50 балів безперервного професійного розвитку. МОЗ скасувало обов’язковий мінімум на цей рік.

Якби атестація відновилася у 2023 році, потрібно було б подати не 150, а 100 балів БПР, які лікар набрав за 2020 і 2021 роки (пп. 5 п. 5 Наказу № 446). Оскільки війна триває, МОЗ муситиме заново скоригувати ці цифри для атестації.

Увага! Хоч атестації і немає, подавати особисті освітні портфоліо на перевірку до відділу кадрів все одно треба. Докладніше читайте у консультації за посиланням

Більше балів БПР за онлайн-навчання та цифрові навички

Наказом № 520 МОЗ знову зняло обмеження на дистанційне навчання на період карантину. Це дозволяє лікарям підвищувати кваліфікацію дистанційно і набирати за онлайн-навчання понад 15 балів БПР на рік. Усі ці бали їм зарахують під час чергових атестацій до 2024 року. Підстава — пункт 9 і підпункт 3 пункту 11 Наказу № 446.

Окрім того, із 2022 року лікарі можуть отримати до 20 балів БПР за цифрові навички (наказ МОЗ «Про внесення зміни до Порядку проведення атестації лікарів» від 09.09.2022 № 1640; далі Наказ № 1640). Раніше за заходи, які не стосуються спеціальності лікаря, але є частиною кваліфікаційних вимог, атестаційна комісія зараховувала максимум 8 балів на рік.

Але, з огляду на зростання обсягів роботи в електронній системі охорони здоровʼя, потребу захисту інформації про пацієнтів, застосування телемедицини тощо, все більше значення має цифрова грамотність медичних працівників. Тож МОЗ виділило ці навички в окрему групу і заохочує здобувати їх за більшу кількість балів БПР (п. 6 розд. VI Порядку проведення атестації лікарів, затвердженого Наказом № 446; далі — Порядок атестації).

Увага! Про зміни в атестації лікарів, пов’язані з уведенням воєнного стану через збройну агресію росії проти України, читайте в таблиці в консультації Експертус Медзаклад



зміст

Ефективний керівник медсестринського персоналу

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді