Електронний рецепт: як виписувати

Автор
Експертна редакція порталу
З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці

Як вибрати надійного провайдера БПР

Паперовий рецепт діє лише:

  • на територіях, де тривають активні бойові дії;
  • для призначення екстемпоральних наркотичних ліків, які виготовляють в аптеці.

Е-рецепт лікарі виписують в разі призначення:

1) лікарських засобів (у тому числі наркотичні (психотропні) лікарські засоби), які відповідно до інструкції для медичного застосування підлягають відпуску за рецептом та повна вартість яких оплачується за рахунок коштів споживача та/або інших джерел, не заборонених законодавством, крім бюджетних коштів;

2) лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації;

3) лікарських засобів (у тому числі наркотичні (психотропні) лікарські засоби) та медичні вироби, які відпускаються на пільгових умовах.

Розберемося, що таке електронний рецепт та які особливості його впровадження в Україні.

Е-рецепт на «Доступні ліки»: хто виписує

Електронний рецепт — це  цифровий аналог паперового рецепту, який створюється, зберігається і передається з використанням медичної інформаційної системи в електронній системі охорони здоров'я (ЕСОЗ). 

Електронний рецепт може виписати не лише лікар, з яким пацієнт уклав декларацію, а й лікар-спеціаліст. У якому випадку які лікарі видають електронні рецепти, узагальнимо в Таблиці.

Який лікар може виписати е-рецепт

Випадок

Спеціалізація лікаря

Серцево-судинні захворювання

Профілактика інфарктів та інсультів

Бронхіальна астма

Цукровий діабет ІІ типу

Терапевт, педіатр або сімейний лікар, тобто лікар, з яким пацієнт уклав декларацію

Розлади психіки та поведінки

 Лікарі за спеціальностями «Психіатрія», «Дитяча психіатрія»

Епілепсія

Лікарі за спеціальностями «Психіатрія», «Дитяча психіатрія», «Неврологія», «Дитяча неврологія» 

Лікування нецукрового діабету, а також на тест-смужки для визначення рівня глюкози для індивідуального глюкометра

Лікарі зі спеціальністю «Ендокринологія», «Дитяча ендокринологія»

Хвороба Паркінсона

Лікарі-невропатологи

Паліативна допомога

Лікарі за спеціальностями «Психіатрія», «Дитяча психіатрія», «Наркологія»

Для пацієнтів у посттрансплантаційному періоді

Лікарі, які здобули вищу освіту другого (магістерського) рівня галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальностями «222 Медицина» або «228 Педіатрія» або напряму підготовки «Медицина» за спеціальністю «Лікувальна справа» або «Педіатрія» та обіймають посаду трансплант-координатора (або уповноважені суб’єктом господарювання на виконання функції трансплант-координатора

Увага! Електронні рецепти на препарати інсуліну, лікарські засоби для лікування нецукрового діабету, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, можуть виписуватися на підставі призначення. Його має внести до системи лікар, який надає первинну медичну допомогу. Призначення слід створити за умови наявності в системі попереднього аналогічного призначення, створеного лікарем за спеціальністю «Ендокринологія», «Дитяча ендокринологія»

Е-рецепт: що робити пацієнту

За умовами програми «Доступні ліки» та з уведенням у дію електронних рецептів пацієнти зможуть отримати призначений лікарем препарат у будь-якій, незалежно від місця виписки рецепту, аптеці, що співпрацює з НСЗУ.

Електронні рецепти МОЗ упровадило, щоб надати пацієнтам можливість отримати більше свободи пересування та вибору лікаря без втрати можливості надалі приймати необхідні ліки.

Препарати, що входять до програми  «Доступні ліки», пацієнти можуть отримати лише за електронним рецептом, який виписав лікар через ЕСОЗ. Аптеки-учасниці мають бути обладнані спеціальним програмним забезпеченням та укласти угоди з НСЗУ. 

Як отримати ліки за електронним рецептом — алгоритм

  1. Записатися до лікаря первинної ланки, з яким підписано угоду. Варто звернути увагу на те, що участь у програмі «Доступні ліки» можлива лише за умови підписання декларації з лікарем
  2. Прийти на прийом
  3. Лікар має разом з пацієнтом пересвідчитися, що вказаний у декларації номер телефону досі актуальний для пацієнта. Це перевірять за кодом мобільного оператора та останніми цифрами номера
  4. Лікар виписує електронний рецепт в електронній системі охорони здоров’я або дає електронне направлення до лікаря-спеціаліста, який відтак випише електронний рецепт
  5. Пацієнт отримує на мобільний телефон повідомлення з текстом: «Ваш рецепт:  ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ-ХХХХ. Код підтвердження: ХХХХ», яке потрібне для отримання ліків в аптеках
  6. Якщо потрібно або на прохання пацієнта лікар може надати пацієнту роздрукований консультаційний висновок із зазначенням даних про виписані електронні рецепти
  7. Під час відвідування аптеки-учасниці урядової програми пацієнт повинен надати номер рецепту
  8. Фармацевт надає пацієнту інформацію щодо наявних препаратів за програмою «Доступні ліки»
  9. Обрання пацієнтом із переліку препарату та надання аптекарю чотиризначного коду. Якщо в конкретній аптеці у наявності немає потрібних ліків, пацієнт має право звернутися до іншої аптеки
  10. Якщо пацієнт їде з ліками за кордон, щоб обґрунтувати їх призначення, лікар може надрукувати і надати пацієнту інформаційну довідку до е-рецепта. Її потрібно засвідчити власним підписом і печаткою.

Електронний рецепт на інсулін

Щоб отримати електронний рецепт на інсулін, пацієнт має виконати такі дії:

  1. Звернутися до ендокринолога, який складе індивідуальний план лікування і внесе його в ЕСОЗ. У плані лікування ендокринолог зазначить тип інсуліну, який потрібен, дозування тощо. На основі цієї інформації відтак згенерується електронний рецепт.

    Ендокринолог виписує перший електронний рецепт на інсулін. На основі плану лікування, який він створив, надалі рецепт на інсулін може виписати сімейний лікар.  

  2. Отримати повідомлення на мобільний телефон з номером рецепту та кодом підтвердження.
  3. Вибрати зручну аптеку, яка має договір з НСЗУ на видачу інсулінів.
  4. Назвати аптекарю номер електронного рецепту та код підтвердження й отримати інсулін безплатно або з невеликою доплатою

Якщо в аптеці немає потрібного типу інсуліну, його можна замовити безплатно. 

Як виписати е-рецепт на «Доступні ліки»

Адміністрування програми «Доступні ліки» перейшло до НСЗУ. Це дає пацієнтам змогу отримувати лікарські препарати за рецептом у будь-якій аптеці-учасниці програми. Лікарі ж отримують можливість розширити виписування рецептів за програмою пацієнтам незалежно від їх місця проживання.

правила, як отримати ліки за електронним рецептом

Скачати

Алгоритм виписування електронних рецептів

Електронний рецепт виписується на кожне найменування лікарського засобу за міжнародною непатентованою назвою лікарського засобу або на кожне найменування медичного виробу окремо.

Торговельна назва зазначається, якщо лікарський засіб не має міжнародної непатентованої назви, належить до лікарських засобів біологічного походження або подібних біологічних лікарських засобів (біосимілярів).

Для виписування рецептів у медзакладі має бути спеціальний модуль та встановлена медична інформаційна система для доступу до ЕСОЗ. Аби виписувати електронні рецепти, лікар має під час відвідування його пацієнтом відкрити карту пацієнта у своїй медичній інформаційній системі. Потім — розпочинає або продовжує медичний епізод та реалізує такі кроки:

1. Вибір пункту «Виписати рецепт».

2. Заповнити поля:

    1. Міжнародна непатентована назва ліків або торгова назва (у випадках, передбачених Наказом МОЗУ № 360)
    2. Джерело фінансування — «Доступні ліки»
    3. Активні фармацевтичні інгредієнти
    4. Лікарська форма
    5. Кількість доз
    6. Спосіб вживання ліків

3. Перевірка актуальності зазначеного телефонного номера шляхом називання коду мобільного оператора й останніх цифр номера телефону.

4. У ситуації, коли вказаний телефон — неактуальний, лікар не може виписати електронний рецепт на інсулін або інші ліки. Така ситуація вимагає від пацієнта (або лікаря на прохання пацієнта) подачі заяви в НСЗУ з проханням змінити метод автентифікації. Після цього пацієнт може підписати нову декларацію з тим же (або іншим) лікарем та зазначити актуальний номер телефону для автентифікації, який може збігатися з контактним номером або ж ні. Саме на номер телефону для автентифікації прийде СМС з кодом підтвердження для укладення декларації. Цей же номер використовуватиметься для підтвердження електронного рецепта.

5. Якщо телефонний номер актуальний,  лікар має виписати рецепт у системі з власним ЕЦП.

6. Отримання пацієнтом номеру рецепту та коду.

7. Надання пацієнтом номера рецепта обраної аптеки-учасниці програми. Після отримання від аптекаря інформації щодо наявності ліків за програмою пацієнт приймає рішення, чи підходить це йому, й називає йому код підтвердження. Це дає право фармацевту надати пацієнту ліки. Якщо в наявності у даній аптеці немає потрібного препарату, пацієнт, не називаючи фармацевтові код, звертається до іншої аптеки.

8. Якщо існує така необхідність або пацієнт просить про це, лікар може надати пацієнту роздрукований консультаційний висновок. У цьому документі містяться, окрім усього, призначення із зазначенням даних про виписані електронні рецепти.

Новий рецепт на той самий лікарський засіб у межах «Доступних ліків» лікар може виписати:

  • не раніше ніж за 7 днів — якщо в попередньому е-рецепті, за яким виписано цей лікарський засіб, курс лікування було встановлено на термін від 21 дня та більше
  • за 3 дні — якщо такий строк менший за 21 день

Якщо ж у пацієнта немає мобільного телефону, він має прийти на особистий прийом до лікаря. Лікар видасть йому роздрукований електронний рецепт, що міститиме:

  • номер рецепта
  • код підтвердження
  • інформацію про виписані ліки та спосіб їх застосування

Строк дії електронного рецепта

Строк дії рецепта з дати його виписування становить:

1) для паперових рецептів на спеціальних рецептурних бланках форми № 3 (ф-3) та електронних рецептів на наркотичні (психотропні) лікарські засоби — 10 календарних днів;

2) для паперових рецептів на рецептурних бланках форми № 1 (ф-1) та електронних рецептів на лікарські засоби (крім наркотичних (психотропних) лікарських засобів та лікарських засобів, повна вартість яких оплачується за рахунок коштів споживача та/або інших джерел, не заборонених законодавством, крім бюджетних коштів та медичні вироби — 30 календарних днів;

3) для паперових рецептів на рецептурних бланках форми № 1 (ф-1) та електронних рецептів на лікарські засоби (крім наркотичних (психотропних) лікарських засобів) — 90 календарних днів.

Датою виписування електронного рецепта є дата накладення лікарем кваліфікованого електронного підпису на електронний рецепт в системі.

Підстава: наказ МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2005 року № 360» від 21.07.2023 № 1333

image44
Ольга Купріянова головний редактор порталу «Медична справа»
✅ Чи має право КНП оплатити підвищення кваліфікації медпрацівника із коштів від НСЗУ? Дізнайтеся з нашої рубрики «Запитання та відповіді»

Як виписати е-рецепт по телефону

У випадку звернення пацієнта (його представника) за допомогою технічних засобів електронних комунікацій лікар має право прийняти рішення про виписування електронного рецепта на лікарський засіб та/або медичний виріб без проведення особистого прийому пацієнта (за винятком проведення ЗПТ)

Лікар може виписати електронний рецепт у телефонному режимі: 

  • за наявності хронічного чи затяжного захворювання
  • за необхідності продовжити лікування за попередньо встановленим діагнозом та схемою лікування

Пацієнт має завчасно узгодити алгоритм дій лікарем, наприклад, дізнатися, на який номер та коли телефонувати; уточнити, чи потрібно записуватися на прийом через реєстратуру. Адже іноді треба зарезервувати час, щоб лікар створив е-рецепт в ЕСОЗ.

Номер виписаного рецепта та код підтвердження надійде пацієнтові у вигляді смс-повідомлення. Відтак він:

  • вирушить до будь-якої аптеки, яка бере участь у програмі «Доступні ліки» та отримає ліки сам за рецептом
  • повідомить 16-значний номер рецепта та 4-значний код підтвердження рідним або сусідці, щоб вони змогли отримати лікарський засіб для пацієнта

Семінари та вебінари для медиків

Електронні рецепти на антибіотики

Відпуск за е-рецептом поширюється на рецептурні ліки, що належать до антибактеріальних лікарських засобів для системного застосування і класифікуються за кодом АТХ (анатомо-терапевтично-хімічним) — J01 згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів України (абз. 1 п. 5-2 Наказу № 360).

Електронний рецепт виписується на одне найменування антибактеріального лікарського засобу за міжнародною непатентованою назвою такого лікарського засобу.

У випадку виписування електронного рецепта на антибактеріальний лікарський засіб пацієнту надається інформаційна довідка в паперовій формі, що сформована системою та містить:

  • відомості про номер виписаного електронного рецепта
  • код підтвердження
  • дату виписування електронного рецепта
  • інформацію про виписаний лікарський засіб, передбачену рецептурним бланком форми № 1

Інформаційна довідка засвідчується підписом та особистою печаткою лікаря, який виписав електронний рецепт.

УВАГА! Інформаційна довідка, що не містить зазначених реквізитів та/або інформації, та/або пред'явлена до аптечного закладу після тридцяти календарних днів з дати виписування електронного рецепта, вважається недійсною.

Лікар у рецепті вказує діючу речовину препарату, дозування та тривалість лікування. Натомість пацієнт може самостійно прийняти рішення щодо бренду лікарського засобу та частково погасити рецепт відповідно до свого бюджету. Функціонал електронного рецепта дозволяє зробити частковий відпуск ліків та розділити покупку на декілька разів. При цьому отримувати повторно рецепт у лікаря не потрібно.

При відпуску фармацевт поставить на інформаційній довідці штамп «Відпущено» та вкаже кількість відпущеного лікарського засобу. При повторному погашенні пацієнт зможе використати той самий рецепт.

МОЗ наголошує, що під час надання спеціалізованої медичної допомоги виписувати електронний рецепт на антибіотик повинен саме той спеціаліст, який проводить огляд пацієнта, визначає діагноз і призначення, а отже — відповідає за процес його лікування. У такому випадку скеровувати пацієнта до сімейного лікаря по е-рецепт недоцільно. Це стосується як амбулаторного лікування, так і лікування в умовах стаціонару.

Коли можна виписати паперовий рецепт на антибіотики

На період дії воєнного стану на території України на лікарські засоби (крім лікарських засобів, що містять наркотичні засоби, психотропні речовини в чистому вигляді або в суміші з індиферентними речовинами) і медичні вироби, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, за умови відсутності технічної можливості виписування рецепта сформованого в системі у встановленому порядку виписуйте паперовий рецепт (Наказ МОЗ від 19.07.2005 № 360).

На лікарські засоби (крім лікарських засобів та медичних виробів, які підлягають реімбурсації, та наркотичних (психотропних) лікарських засобів), для яких Правилами виписування рецептів на лікарські засоби і медичні вироби встановлено електронний рецепт, виписується за вибором пацієнта (його представника) або електронний рецепт або паперовий рецепт.

А також, у період воєнного стану на територіях активних бойових дій, територіях активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси, або тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях, які включені до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22 грудня 2022 року № 309, у разі відсутності технічної можливості виписування електронних рецептів на наркотичні (психотропні) лікарські засоби, виписування таких рецептів може здійснюватися в паперовій формі, протягом періоду ведення бойових дій або тимчасової окупації та трьох місяців після дати завершення бойових дій або тимчасової окупації.

Електронні рецепти діють упродовж 90 календарних днів з дати виписування.

У разі виписування рецепта на дев’яносто календарних днів слова «Рецепт дійсний протягом 1 місяця» закреслюються та нижче ручкою вчиняється запис «Рецепт дійсний протягом дев’яноста календарних днів», який засвідчується власноручним підписом медичного працівника, що виписав рецепт.



зміст

Ефективний керівник медсестринського персоналу

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді