Електронний рецепт на медичні вироби: як виписувати

Автор
провідний консультант з питань охорони здоров'я
Із 2023 року у пацієнтів з’явилася можливість отримувати деякі медичні вироби на пільгових умовах за рецептом. У статті розглянемо всі нюанси виписування е-рецепта на медвироби

Реімбурсація ліків — це повне або часткове відшкодування суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, вартості лікарських засобів або медичних виробів, що були відпущені пацієнту на підставі рецепта, за рахунок коштів Державного бюджету України.

Електронний рецепт — це  цифровий аналог паперового рецепту, який створюється, зберігається і передається з використанням медичної інформаційної системи в електронній системі охорони здоров'я (ЕСОЗ). 

Адміністрування програми «Доступні ліки» належить НСЗУ. Це дає пацієнтам змогу отримувати лікарські препарати та медичні вироби за рецептом у будь-якій аптеці-учасниці програми. Лікарі ж отримують можливість розширити виписування рецептів за програмою пацієнтам незалежно від їх місця проживання.

Із 27 лютого 2024 року діють оновлені переліки ліків і медвиробів, затверджені наказом МОЗ «Про затвердження Переліків лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 12 лютого 2024 року» від 20.02.2024 № 279. Водночас втратив чинність, наказ МОЗ від 21.08.2023 № 1495, яким затверджував переліки ліків і медвиробів станом на 10 серпня 2023 року.  Наказом від 12.03.2024 № 414 МОЗ повторно оновило перелік медвиробів, що підлягають реімбурсації. Із переліку видалили позиції 37 і 38.

У 2023 році вперше в програмі реімбурсації в Україні з'явилися медичні вироби, а саме тест-смужки для визначення рівня глюкози в крові. У новому реєстрі їх 41 позиція.

Організація обігу медичних виробів та лікарських засобів

Який лікар може виписати електронний рецепт на медичні вироби

Електронний рецепт (е-рецепт) може виписати не лише лікар, з яким пацієнт уклав декларацію, а й лікар-спеціаліст.

 Е-рецепт на тест-смужки можуть виписати:

  • терапевт, педіатр або сімейний лікар, тобто лікар, з яким пацієнт уклав декларацію
  • лікарі зі спеціальністю «Ендокринологія», «Дитяча ендокринологія»

Заклад, в якому працюють лікарі, повинен бути зареєстрований в ЕСОЗ.

Електронний рецепт на медичні вироби: як виписати 

Правила виписування рецептів на лікарські засоби і медичні вироби затверджені наказом МОЗ «Про затвердження Правил виписування рецептів на лікарські засоби і медичні вироби, Порядку відпуску лікарських засобів і медичних виробів з аптек та їхніх структурних підрозділів, Інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків» від19.07.2005  № 360, у редакції наказу від 15.03.2023 № 494.

Під час взаємодії з пацієнтом лікар виписує рецепт на тест смужки за найменуванням медичного виробу, тобто «Глюкоза IVD (діагностика in vitro), реагент». Стара назва «Тест-смужки для визначення рівня глюкози для індивідуального глюкометра» більше не доступна для вибору в медичній інформаційній системі.

Лікар виписує рецепт з розрахунку, що максимальна добова доза — 5 тест-смужок. Максимальний період курсу лікування за рецептом — 90 календарних днів.

При виписуванні рецепту лікар вказує ту кількість тест-смужок, яку пацієнт зможе отримати в аптеці, з урахуванням кількості в упаковці.

Рецепт на медичні вироби тест-смужки виписуються пацієнтам з встановленим і внесеним в ЕСОЗ діагнозом:

План лікування створювати для виписування е-рецепта на медичні вироби не вимагається.

Одночасно рецепт можна виписати лише на медичні вироби, для цього створена окрема вкладка для ліків та медичних виробів.

Новий електронний рецепт на медичний виріб, який підлягає реімбурсації, з однаковим найменуванням медичного виробу, може бути виписаний не раніше ніж:

  • за 7 календарних днів до закінчення строку, на який було виписано попередній електронний рецепт на медичний виріб, якщо такий строк становить або перевищує 21 календарний день;
  • за 3 календарні дні до закінчення строку, на який було виписано попередній електронний рецепт на медичний виріб, якщо такий строк є меншим за 21 календарний день.

Строк, на який було виписано електронний рецепт на медичний виріб, який підлягає реімбурсації, відраховується від зазначеної в Реєстрі дати закінчення попереднього курсу лікування пацієнта за електронним рецептом на такий медичний виріб. Всі е-рецепти та їх статус будуть відображатися у медичній карті пацієнта.

Виправлення помилок при виписуванні електронного рецепта на медичний виріб здійснюється шляхом скасування попереднього рецепта.

Пацієнт має звернутися до лікаря, а той скасувати рецепт в системі.

Рецепти виписуються на медичні вироби, введені в обіг в Україні, а також на медичні вироби, що не введені в 

Увага! Із 13 жовтня змінився строк дії як електронного, так і паперового рецепта на ліки, які пацієнт купує за власний кошт. Відповідні зміни передбачає наказ МОЗ від 21.07.2023 № 1333. Відтепер він становить 90 календарних днів, замість 30 днів, як було раніше. Тож пацієнтам буде зручніше погашати е-рецепт, виписаний на курс лікування до 90 днів.

Строк дії е-рецептів на препарати та медичні вироби, які підлягають реімбурсації або відпускаються на пільгових умовах, чи екстемпоральні лікарські засоби, становить 30 календарних днів.

Увага! У період воєнного стану на територіях активних бойових дій або тимчасово окупованих Російською Федерацією, які включені до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, у разі відсутності технічної можливості виписування електронних рецептів на лікарські засоби та/або медичні вироби, які підлягають реімбурсації, виписування рецептів може здійснюватися в паперовій формі відповідно до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і медичні вироби, затверджених наказом МОЗ від 19.07.2005 № 360.

Погашення таких рецептів здійснюється аптечними закладами, які розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, які включені до зазначеного переліку територій.

Вимоги Порядку реімбурсації лікарських засобів та медичних виробів, затвердженого цією постановою, щодо електронних рецептів для лікарських засобів та/або медичних виробів, які підлягають реімбурсації, не застосовуються. Підстава: п. 21. постанови КМУ «Деякі питання реімбурсації лікарських засобів та медичних виробів за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення» від 28 липня 2021 р. № 854.

Як Е-рецепт на медичні вироби можна отримати дистанційно

У випадку звернення пацієнта (його представника) за допомогою технічних засобів електронних комунікацій лікар має право прийняти рішення про виписування електронного рецепта на лікарський засіб та/або медичний виріб без проведення особистого прийому пацієнта (за винятком проведення замісної підтримувальної терапіїТ).

Лікар може виписати електронний рецепт у телефонному режимі: 

  • за наявності хронічного чи затяжного захворювання
  • за необхідності продовжити лікування за попередньо встановленим діагнозом та схемою лікування

Пацієнт має завчасно узгодити алгоритм дій лікарем, наприклад, дізнатися, на який номер та коли телефонувати; уточнити, чи потрібно записуватися на прийом через реєстратуру. Адже іноді треба зарезервувати час, щоб лікар створив е-рецепт в ЕСОЗ.

Номер виписаного рецепта та код підтвердження надійде пацієнтові у вигляді смс-повідомлення.



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді