Чи повідомляти ТЦК про бронювання через Дію

12606
Автор
провідний експерт із трудового законодавства Експертус Кадри

Запитання

Чи потрібно повідомляти територіальний центр комплектування та соціальної підтримки про бронювання військовозобов’язаного працівника через портал Дія?

Відповідь

Ні. У разі позитивного результату перевірки, проведеної засобами Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів (далі —  Реєстр), військовозобов’язаного автоматично переводять на спеціальний військовий облік (далі — спецоблік) на строк дії відстрочки.

Анжела Абанкіна провідний консультант системи «Експертус Медзаклад»
Чи повинні жінки з медичною та фармацевтичною освітою оновити дані і стати на військовий облік

Із моменту переведення військовозобов’язаного на спецоблік він вважається заброньованим та йому надається відстрочка на період, визначений пунктом 2 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану, затвердженого постановою КМУ від 27.01.2023 № 76 (далі — Порядок № 76). Підстава — пункт 19 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, затвердженого постановою КМУ від 05.06.2024 № 650 (далі — Порядок № 650).

Підприємства, що бронюють військовозобов’язаних, зобов’язані оформити відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних, які заброньовані у порядку, визначеному КМУ, у районному/міському територіальному центру комплектування та соціальної підтримки (далі — ТЦК), на території відповідальності якого вони розміщуються (ч. 3 ст. 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XIIдалі — Закон про мобілізацію).

До відповідного ТЦК подають документи за переліком:

  • клопотання керівника підприємства щодо оформлення відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язаних, які заброньовані у порядку, визначеному КМУ;
  • витяг із наказу Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаних.

Підстава — абзац 2 пункту 58 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою КМУ від 16.05.2024 № 560 (далі — Порядок № 560).

У разі бронювання через Портал Дія (далі — Дія) Мінекономіки не ухвалює рішення про бронювання військовозобов’язаного. Отже, витягу із такого наказу немає.

Відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації можна оформити за допомогою Реєстру на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону про мобілізацію (п. 59  Порядку № 560).

Така ж ситуація з Порядком № 76.

Підприємства у п’ятиденний строк із дня видачі витягу з рішення Мінекономіки про бронювання військовозобов’язаному надсилають ТЦК, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку, повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з Додатком 5 до Порядку № 76, щоб зарахувати його на спецоблік.

ТЦК, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку, на підставі рішення про бронювання військовозобов’язаних у строк не більш як 5 робочих днів із дня, коли його отримали, зараховує такого військовозобов’язаного на спецоблік із внесенням відомостей про надану відстрочку в Реєстр.

У разі бронювання через Дію Мінекономіки не ухвалює рішення про бронювання військовозобов’язаного. Отже, повідомляти ТЦК немає підстав. Працівника автоматично зараховують на спецоблік, ТЦК отримує інформацію з Реєстру.

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Положення про преміювання працівників медичного закладу: як розробити

З'ясуйте, як урегулювати питання преміювання медичних працівників, які локальні документи затвердити та як їх оформити. Розробіть положення про преміювання медичних працівників за зразком
38224