Закон про сільську медицину: коротко про основне в документі

Нарешті набрав чинності закон про сільську медицину. Дізнайтеся, які нововведення торкнуться медзакладів в результаті довготривалого затвердження документу, які переваги з'являться у медпрацівників та як зміниться фокус роботи.

Проблема доступу сільського жителя до якісних медичних послуг ускладнювалася роками та досягла свого апогею останнім часом. Зниження кількості медичних та аптечних закладів в селі, а інколи й повна відсутність медичних працівників, призвела до погіршення загального стану здоров’я сільського населення та збільшення кількості занедбаних випадків захворювань. Саме тому необхідність змін в галузі сільської медицини є безсумнівною. 

Закон про сільську медицину:  коротко про основне в документіЧитайте: "Міжнародна класифікація первинної медичної допомоги в практиці українських лікарів"

Насамперед варто зазначити, що дія Закон «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості»   забезпечує рівний доступ жителів сільської місцевості до якісних медичних послуг. До впровадження Закону долучаються органи державної влади, місцевого самоврядування, громадські об'єднання, наукові організації, різноманітні неурядові структури.  

Під терміном «сільська місцевість» Закон розуміє території, розташовані поза межами міст Києва та Севастополя, а також міст обласного значення.

Структура Закону «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості»

Розділ

Назва розділу

Номер статті

Назва статті

I

Загальні положення

1

Сфера дії Закону

2

Законодавство України щодо підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості

3

Основні принципи розвитку охорони здоров'я у сільській місцевості

4

Основні напрями розвитку охорони здоров'я у сільській місцевості

5

Повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування щодо забезпечення підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості

6

Засади взаємодії органів державної влади, органів місцевого самоврядування, закладів охорони здоров'я з громадськістю щодо розвитку охорони здоров'я у сільській місцевості

7

Організаційне та матеріально-технічне забезпечення медичного обслуговування у сільській місцевості

8

Фінансування заходів з підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості

II

Прикінцеві положення

356

Надання медичної допомоги із застосуванням телемедицини

Закон про сільську медицину:  коротко про основне в документіЧитайте: "Закон про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення: новації" 

Розвиток  медицини в сільській місцевості

Закон передбачає участь в заходах для покращення якості медичних послуг сільському населенню:

  • органів державної влади;
  • місцевого самоврядування;
  • наукових організацій;
  • громадських об’єднань;
  • міжнародних неурядових організацій.

Скоординована діяльність перерахованих органів спрямована на вивчення потреби населення кожної конкретної територіальної громади у медичних фахівцях та лікувальних закладах. До уваги беруть також географічні особливості кожної  території.

Закону також урегульовує ефективне та прозоре використання коштів державного бюджету, скерованих на його реалізацію. Разом з тим, безперешкодний доступ громадських організацій до правдивої інформації про хід реалізації реформи та використання матеріальних ресурсів, сприятиме ширшому залученню коштів благодійників.  Питання щодо покращення якості медичної допомоги розглядатимуть на громадських слуханнях, круглих столах, засіданнях громадських рад.  

Закон про сільську медицину:  коротко про основне в документіЧитайте: "Сімейний лікар — як працювати в нових умовах?" 

Напрями розвитку медицини в сільській місцевості

Враховуючи сучасний стан надання медичної допомоги жителям сільської місцевості, позитивні зрушення можливі лише за умови одночасного вжиття заходів в декількох напрямах:

  • удосконалення мережі медичних закладів в сільській місцевості;
  • підвищення престижності роботи медичним працівником у сільській місцевості;
  • впровадження сучасних технологій в практику сільського лікаря;
  • впровадження заходів, що допоможуть забезпечити сільських мешканців доступними та ефективними лікарськими засобами.

Мережу закладів охорони здоров’я в селах планують модернізувати як за рахунок медичних закладів державної та комунальної форми власності, так і за рахунок приватних медичних закладів. Крім того, планується періодично організовувати виїзні консультації лікарів різного профілю.

Закон про сільську медицину:  коротко про основне в документіЧитайте: "Планування роботи медичного закладу на 2018 рік"

Залучення медичних фахівців до роботи в закладах охорони здоров’я в сільській місцевості

Звичайно, зацікавити кваліфікованих лікарів роботою в сільських медичних закладах можливо. Законом передбачено впровадження додаткових гарантованих надбавок до заробітної плати. Додатковою мотивацією буде забезпечення медичного працівника службовим житлом та транспортом (в тому числі й безкоштовне обслуговування автомобіля), мобільним та стаціонарним зв’язком. За бажанням лікар може отримати пільговий (іпотечний) кредит на будівництво чи придбання житла. Не останню роль зіграє запровадження компенсації плати за житлово-комунальні послуги та енергоносії.

Ще одним стимулом розпочати роботу в сільських медичних закладах є безкоштовне навчання в інтернатурі, безкоштовне проходження курсів підвищення кваліфікації (також і навчання за межами України). Приємним додатком до вищеперерахованого буде оплата періодичних медичних видань, включаючи електронні, та придбання лікарю необхідної фахової літератури.

Запровадження телемедичних послуг

Запровадження телемедицини є невід’ємною складовою процесу реформування сільської медицини. Нормативними документами передбачене створення в медичних закладах сільської місцевості усіх видів телемедичних послуг:

  • телемедичного консультування – проведення консультування щодо широкого спектру питань щодо  діагностики, лікування, реабілітації та профілактики різноманітних захворювань на відстані від пацієнта;
  • телемедичного консиліуму – залучення до обговорення конкретного клінічного випадку декількох фахівців;
  • домашнього телеконсультування – консультування пацієнта поза межами медичного закладу (за місцем перебування);
  • телеметрії – передачі певних параметрів життєдіяльності організму пацієнта та налагодження контролю за такими показниками на відстані.

Передбачене також створення телекомунікаційної мережі, до якої увійдуть медичні заклади і окремі фахівці з різних галузей медицини. Функціонування таких мереж створить підґрунтя для обміну інформацією про стан здоров’я пацієнта.  

Закон про сільську медицину:  коротко про основне в документіЧитайте: "Пенсії медпрацівників у 2018: умови перерахунку, підвищення та нарахування"

Впровадження державних програм

Коштом державного бюджету планують покрити витрати на розробку та впровадження ряду програм, спрямованих на:

  • покращення діагностики та лікування, профілактики захворювань та реабілітації серед найбільш вразливих груп населення – дітей, вагітних, людей похилого віку;
  • впровадження програм для забезпечення доступними лікарськими засобами та виробами медичного призначення;
  • розширення  інфраструктури в сільській місцевості.

Безумовним плюсом стане залучення засобів масової інформації до пропаганди здорового способу життя, активних занять фізкультурою та спортом. Допомогти в цьому питанні зможуть і місцеві органи влади, шкільні заклади. Стануть в нагоді тут місцеві програми громадського здоров’я.

Закон про сільську медицину:  коротко про основне в документіЧитайте: "Національний перелік основних лікарських засобів: зміни, основні аспекти"

Матеріальне забезпечення медичного обслуговування у сільській місцевості

Законодавець передбачив комплекс заходів, спрямованих на покращення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я в сільській місцевості. Державним бюджетом фінансуватиметься будівництво нових медичних закладів та розробка проектів повторного використання мережі медичних закладів.

№ п/п

Основні заходи

Основні напрями діяльності

1

Налагодження сучасної електронної системи (комп’ютерної та телекомунікаційної)

Запровадження різних видів телемедицини

Впровадження системи електронних рецептів

Налагодження єдиної мережі медичних інформаційних систем закладів охорони здоров’я, що забезпечують надання первинної медичної допомоги, з закладами вторинного та третинного рівня надання медичної допомоги

Запровадження безперебійного функціонування спільної інформаційної системи між медичними та аптечними закладами

2

Покращення якості діагностики та лікування найпоширеніших захворювань

Забезпечення медичним обладнанням для первинного обстеження пацієнтів

Забезпечення портативним обладнанням для телемедицини

Забезпечення медичним обладнанням та виробами медичного призначення для надання невідкладної медичної допомоги

Забезпечення медичним обладнанням та виробами медичного призначення для проведення вузькопрофільних медичних втручань (отоларингологічного, офтальмологічного, гінекологічного, стоматологічного)

Забезпечення лабораторним обладнанням

Забезпечення обладнанням для зберігання та транспортування лікарських препаратів за медичних виробів

3

Покращення якості фізіотерапевтичного лікування

Закупівля обладнання для електро-, світло-, водо-, теплолікування

4

Надання якісних транспортних послуг

Закупівля спеціалізованих санітарних транспортних засобів з можливістю проведення заходів інтенсивної терапії під час транспортування

Залучення до транспортування хворих водного, авіаційного транспорту

Значно покращити ситуацію з якістю медичних послуг в сільській місцевості допоможе налагодження функціонування телемедицини.  Вона відкриє можливість швидко отримати консультацію кваліфікованих спеціалістів з медичних закладів, що надають спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу, фахівців в галузі екстреної, паліативної медичної допомоги та медичної реабілітації.

Закон про сільську медицину:  коротко про основне в документіЧитайте: "Медична реформа: зміни, основні аспекти, фінансування" 

Джерела фінансування сільської медицини

Безумовно, не можна розраховувати на швидку позитивну динаміку без повномасштабного та безперебійного фінансування запрограмованих заходів. Левову частку коштів, необхідних для запровадження програми розвитку сільської медицини, бере на себе держава. Проте до фінансування програми покращення якості медичного обслуговування сільської медицини будуть залучатись також кошти місцевих бюджетів,   міжнародних організацій, грантів, благодійних внесків та пожертв, дарунків.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді