Національний перелік основних лікарських засобів: зміни, основні аспекти

Запровадження Національного переліку основних лікарських засобів відстрочено до 1 січня 2018. Чим викликана так пореба? Які проблеми повинен вирішити оновлений Нацперелік? Яким критеріям повинні відповідати вибрані препарати? Читайте в статті!

01.07.2017 набрала чинності постанова КМУ від 16.03.2017  № 180 «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» (далі – Постанова № 180), яка регламентує внесення змін до постанови КМУ від 17.08.1998 № 1303 «Про впорядкування безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів за рецептами лікарів у разі амбулаторного лікування окремих груп населення та за певними категоріями захворювань», а також постанови КМУ від 25.03.2009 р. № 333 «Деякі питання державного регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення» та запроваджує Національний перелік основних лікарських засобів.

Зміни в Національному переліку лікарських засобів згідно із законодавчими новаціями

Згідно зі змінами, внесеними у законодавство відповідно до Постанови № 180, закупівля лікарських засобів (ЛЗ) закладами МОЗ, які отримують повне або часткове фінансування з державного та місцевого бюджетів, має відбуватися з 01.09.2017 згідно з  Національним переліком основних лікарських засобів. Також ЛЗ, що внесені до переліку, відпускаються безкоштовно та за пільговою вартістю певним категоріям населення або людям, що страдають на певні захворювання.

Але на етапі втілення планів у регіонах склалася складна ситуація із закупівлями, яка може призвести до дефіциту ЛЗ для пацієнтів в перехідний період. У зв’язку з цим дату набрання чинності Нацпереліку перенесли на 01.01.2018.

За цей час запланували   врегулювати    закупівлі ЛЗ за процедурами, розпочатими замовниками до 01.01.2018, а також закупівлі ЛЗ, що не внесено до переліку.

Національний перелік основних лікарських засобів: зміни, основні аспекти, приняттяЧитайте: "4 ключові документи для атестації лікарів"

Тому 27.09.2017 КМУ за ініціативи МОЗ ухвалив постанову «Деякі питання закупівлі лікарських засобів», що відстрочує до 01.01.2018 вимоги стосовно закупівель та відпуску на пільгових умовах або безкоштовно ЛЗ згідно з Національним переліком основних лікарських засобів.

Додатковий час дасть змогу точніше розрахувати потребу на місцях в ЛЗ, включених до переліку, а МОЗ – удосконалити перелік, базуючись на рекомендаціях спеціалістів та пацієнтів. Так, у вересні 2017 року МОЗ провело тренінги для спеціалістів, що будуть на місцях розраховувати потребу в ЛЗ за затвердженою методикою.

До настання 01.01.2018 заклади МОЗ мають право на закупівлю включених до Держреєстру лікарських засобів України, але які не внесені до переліку.

Національний перелік основних лікарських засобів: зміни, основні аспекти, приняттяЧитайте: "Лицензия на медицинскую практику: документы, процедура получения, аннулирование"

Яким буде Національний перелік основних лікарських засобів в 2018 році?

Національний перелік основних лікарських засобів включає в себе якісні та безпечні ЛЗ, що мають доведену ефективність та необхідні для забезпечення першочергових потреб медичної допомоги населенню в закладах МОЗ для лікування коштами державного та місцевих бюджетів.

Зважаючи на те, що більшість пацієнтів купують ліки за власний рахунок за мільйонних витрат держави на закупівлю ЛЗ, можна зробити висновок, що ці закупівлі не враховують потреб пацієнтів і є нерентабельними. Для цього і було запроваджено оновлення Національного переліку основних лікарських засобів з метою забезпечення пацієнтів найбільш дієвими ліками, що мають доказову базу ефективності.

При створенні переліку керуються чинною версією Базового переліку основних лікарських засобів Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), на основі якої створюють рекомендовану версію Нацпереліку. Після цього її  приводять у відповідність до галузевих стандартів. Насамкінець доопрацьовану версію Національного переліку основних лікарських засобів має затвердити МОЗ України. У процесі його підготовки МОЗ дослухається думки лікарів та пацієнтів.

Дія Постанови № 180, за якою запроваджено перелік, поширюється на всі закупівлі ЛЗ за рахунок місцевих та державного бюджетів на всіх рівнях, але не розповсюджується на роздрібну торгівлю ЛЗ через аптеки, коли пацієнти самостійно купують ліки.

Національний перелік основних лікарських засобів: зміни, основні аспекти, приняттяЧитайте: "Медичні маски та респіратори: правила використання для медпрацівників"

Зі встановленої дати усі закупівлі ЛЗ, що провадяться закладами МОЗ, які знаходяться на повному або частковому фінансуванні з місцевих та державного бюджетів, мають відбуватися відповідно до Національного переліку основних лікарських засобів. Але така вимога на розповсюджується на централізовані закупівлі МОЗ України, а також до 01.01.2019 на дію пілотного проекту по реімбурсації препаратів інсуліну.

Також регламентовано, що після стовідсоткового задоволення місцевих потреб у ЛЗ, включених до переліку, можлива закупівля препаратів, що до нього не внесені, з наданням переваги включеним до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я ЛЗ.

З моменту набуття законної сили усіх вимог Постанови № 180 увесь контингент стаціонарних пацієнтів буде забезпечений необхідними ЛЗ, внесеними до Національного переліку основних лікарських засобів. Контроль  покладається на керівників закладів МОЗ.

Національний перелік основних лікарських засобів: зміни, основні аспекти, приняттяЧитайте: "Санепідрежим у медичному закладі: прибирання, гігієна праці, вимоги до приміщень"

  

Ключові аспекти Національного переліку основних лікарських засобів 2018

Ліки, які зможуть отримати амбулаторні пацієнти безкоштовно або на пільгових умовах

Безкоштовні та пільгові рецепти, які видають певним категоріям пацієнтів, лікарі можуть виписувати винятково на ЛЗ з Нацпереліку. Якщо препарату у ньому немає, то лікар мусить запропонувати інший ЛЗ тієї ж групи або змінити лікування.

ЛЗ, які підлягають реімбурсації

ЛЗ, що підлягають реімбурсації, внесено до Нацпереліку. Наразі відбувається процес оптимізації переліку найменувань, які передбачено відшкодовувати.

Інсуліни, які не включені до Національного переліку основних лікарських засобів

До 01.01.2019 р. дія Постанови № 180 не розповсюджується на проект з реімбурсації інсулінів, тобто пацієнти отримуватимуть рецепти на всі препарати інсулінів, які зазначені в постанові КМУ № 239.

Закупівлі ЛЗ для постраждалих від Чорнобильської катастрофи

Ця категорія громадян має право на отримання безкоштовних або пільгових рецептів на ліки з Нацпереліку. Якщо препарат відсутній у Нацпереліку, лікар повинен його замінити препаратом аналогічної групи або змінити схему терапії.

Національний перелік основних лікарських засобів: зміни, основні аспекти, приняттяЧитайте: "Перевірки у медзакладі щодо санепідрежиму: на що звертають увагу?"

Розрахунок потреби у ЛЗ на місцях

Розрахунок потреб здійснюється відповідно до наказу МОЗ України від 11.07.2017 р. №782 «Про затвердження Порядку визначення обсягів потреби в закупівлі лікарських засобів закладами і установами охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів».

Забезпечення закладів МОЗ ліками для терапії орфанних (рідкісних) захворювань

Закупівлі ЛЗ для терапії орфанних захворювань, які проходять на національному рівні через спеціалізовані міжнародні організації, не регламентуються новим Національним переліком основних лікарських засобів переліком до 2019 року.

Зараз відбувається розробка МОЗ України плану щодо механізму закупівлі ЛЗ для терапії рідкісних захворювань на 2018 рік.

Закупівля МОЗ ліків, що не входять до переліку, для своїх пацієнтів

Так, але лише за умови стовідсоткового задоволення потреб у препаратах, що включені до переліку.

Чому лікарні не мають права самостійно визначати, які ЛЗ їм закуповувати за кошти місцевого бюджету?

Уведення в дію Постанови № 180 гарантує закупівлю лише ефективних, якісних ліків на всіх рівнях, а також виключає можливість корупції у цій сфері.

Закупівля дієтичного харчування та медичних виробів Нацпереліком?

Закупівлі медичних виробів та дієтичного харчування не прив’язані до Національного переліку основних лікарських засобів.

Доопрацьовування чинного переліку

До 2019 року перелік поповнюватиметься ЛЗ і регулюватиме той список ліків, на якому базуватимуться закупівлі. Після цього Національний перелік переглядатимуть щорічно.

Якщо у певного ЛЗ з’явиться доказова база ефективності, можливе його включення до Національного переліку основних лікарських засобів Виробники також можуть подавати заявки на включення препарату до переліку.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді