Передстерилізаційна обробка — як оформити в локальній інструкції?

Якісно проведена обробка медичного інструментарію є чинником, який запобігає передачі небезпечних інфекційних хвороб. Передстерилізаційна обробка — важлива складова процесу обробки інструментарію, яка проходить відповідно до затверджених інструкцій.

Схема, за якою проводиться передстерилізаційна обробка (ПСО) прописана в наказі Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Державних санітарних норм та правил «Дезінфекція, передстерилізаційне очищення та стерилізація медичних виробів в закладах охорони здоров’я»» від 11.08.2014 № 552. ПСО можна проводити після дезінфекції чи одночасно з нею. Об’єднувати процеси можна лише якщо медичні вироби не забруднені біологічними рідинами чи кров’ю, а миючий розчин має властивості дезінфектанта.

Передстерилізаційна обробка — як оформити в локальній інструкції?Читайте: "Організація прибирання в маніпуляційній та інших приміщеннях медичного закладу"

Принципи проведення ПСО

Передстерилізаційна обробка проходить в декілька етапів:

  • механічне очищення забруднень;
  • промивання під проточною водою (дистильованою водою ополіскують тканинні медичні вироби щоб попередити утворення на них плям);
  • просушування в сушильній шафі.

Механічне очищення медичного інструментарію здійснює медичний працівник вручну чи за допомогою спеціального обладнання (мийно-дезінфекційних машин та ультразвукового обладнання). Ручне очищення проводять з застосуванням:

  • м’яких неворсистих серветок;
  • пластикових щіток;
  • ємностей з щільними кришками.

Якщо забруднення на інструментах значне, робочий розчин замінюють після кожного використання. Для очищення інструментарію при проведенні передстерилізаційної обробки можна користуватись спеціальними пристроями (пістолетами), що очищають забруднення шляхом подачі стисненого повітря. Особливо доцільно застосовувати такі пістолети для очищення виробів, які мають порожнини.

Інструменти просушують в сушильній шафі допоки не висохне волога. При обробці в мийно-дезінфекційних машинах інструменти просушування не потребують.

Передстерилізаційна обробка — як оформити в локальній інструкції?Читайте: "Документація медичної сестри: озбройтеся зразками планів!"

Контроль за якістю передстерилізаційної обробки

Якість виконання ПСО перевіряють шляхом проведення проб:

  • Азопірамова проба – виявляє залишки крові на поверхні інструментів.
  • Фенолфталеїнова проба – виявляє залишки лужних компонентів миючих засобів (при застосуванні миючих розчинів з рН вище 8,5).

Для проведення проб одномоментно відбирають 1% (не менше трьох одиниць) оброблених інструментів кожного виду. Контроль передстерилізаційної обробки здійснюють щоденно.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді