Календар профілактичних щеплень в Україні

UA RU
Автор
Експертна редакція порталу
Що таке календар профілактичних щеплень? Які безплатні щеплення передбачає календар вакцинації в Україні? Розповідаємо у статті

Календар профілактичних щеплень (календар вакцинації) — це документ, що містить перелік обов’язкових профілактичних щеплень та оптимальні строки їх проведення.

Перевірка знань вакцинаторів: тест

Календар профщеплень дитини передбачає безоплатну вакцинацію проти 10 інфекційних захворювань:

  • туберкульозу
  • вірусного гепатиту В
  • дифтерії
  • правця
  • кашлюку
  • поліомієліту
  • гемофільної інфекції
  • кору
  • паротиту
  • краснухи

Календар щеплень в Україні передбачає, що дорослий безплатно отримує щеплення від дифтерії та правця кожні десять років.

Крім того, у календарі вакцинації — 2024 перераховані рекомендовані щеплення, вакцини для яких не надаються безоплатно державою. МОЗ рекомендує зробити ці щеплення власним коштом. Це вакцинація від:

  • пневмококової інфекції;
  • ротавірусної інфекції;
  • менінгококової інфекції;
  • вітряної віспи;
  • гепатиту А;
  • папіломовірусної інфекції;
  • жовтої лихоманки;
  • кліщового енцефаліту;
  • черевного тифу;
  • грипу.

Календар вакцинації затверджений наказом МОЗ від 16.09.2011 № 595 (у редакції наказу МОЗ від 11.08.2014 № 551). Останні зміни в Календар щеплень МОЗ вносило наказом від 04.06.2018 № 947 (табл.)

Календар профілактичних щеплень в Україні

Вік

 

Захворювання, проти якого роблять щеплення

 

1 день

 

гепатит В

 

3-5 днів

 

туберкульоз

 

2 місяці

 

гепатит В, дифтерія, кашлюк, правець, поліомієліт, гемофільна інфекція

 

4 місяці

 

дифтерія, кашлюк, правець, поліомієліт, гемофільна інфекція

 

6 місяців

 

гепатит В, дифтерія, кашлюк, правець, поліомієліт

 

12 місяців

 

гемофільна інфекція, кір, краснуха, паротит

 

18 місяців

 

дифтерія, кашлюк, правець, поліомієліт

 

6 років

 

дифтерія, правець, поліомієліт, кір, краснуха, паротит

 

14 років

 

поліомієліт

 

16 років

 

дифтерія, правець

 

26 років (надалі — що 10 років)

 

дифтерія, правець

 

Увага! Вакцину проти гепатиту В вже не вводять в один місяць, як це було раніше, а вакцину від туберкульозу не вводять дітям у віці семи років. 

Календар щеплень Україна

СКАЧАТИ

✅✅✅ Інформована згода пацієнта на щеплення: форма № 063-2/о

Туберкульоз

Щеплюйте усіх новонароджених дітей, які не мають протипоказань. Вакцинуйте на третю — п’яту добу життя дитини, але не раніше 48-ої години після народження. Недоношених дітей щеплюйте тоді, коли вони важитимуть більше ніж 2500 г.

Не проводьте щеплення для профілактики туберкульозу в один день з іншими щепленнями.

Якщо дитині не виповнилося два місяці, щеплюйте її без попередньої проби Манту. Якщо виповнилося — проведіть пробу Манту і щеплюйте, якщо результат проби негативний.

Раніше ревакцинацію для профілактики туберкульозу проводили, коли дитині виповниться сім років. Нині це вже не обов’язково.


Гепатит В

Календар щеплень дитини визначає, що всіх новонароджених вакцинують для профілактики гепатиту В.

Перед вакцинацією перевірте, чи мати дитини HBsAg-негативна. У такому випадку вакцинуйте дитину протягом перших місяців життя або одночасно зі щепленнями проти кашлюка, дифтерії, правця, поліомієліту.

Якщо мати HBsAg-позитивна, першу дозу вакцини вводьте протягом перших 12 годин життя незалежно від маси тіла. Разом із вакцинацією, але не пізніше першого тижня життя, вводьте додатково специфічний імуноглобулін проти гепатиту В з розрахунку 40 МО/кг маси тіла та не менше 100 МО.

Дифтерія, правець, кашлюк

 

Як визначає календар планових профілактичних щеплень у дітей, Щеплення для профілактики дифтерії, правця та кашлюка проводьте у 2, 4, 6 та 18 місяців. Для вакцинації дітей проти кашлюка на першому році життя можна використовувати вакцини як з ацеолярним, так і з цільноклітинним кашлюковим компонентом.

NB! Перенесений кашлюк в анамнезі — не протипоказання до вакцинації проти цієї хвороби.

Ревакцинуйте дітей віком шість років проти дифтерії та правця анатоксином дифтерійно-правцевим, потім у 16 років — анатоксином дифтерійно-правцевим зі зменшеним вмістом антигену. Пам’ятайте, що екстрена профілактика правця не впливає на проведення планової імунізації.

Поліомієліт

Вакцинуйте для профілактики поліомієліту дітей віком 2, 4, 6, 18 місяців, 6 та 14 років.

Для перших двох щеплень застосовуйте інактивовану вакцину для профілактики поліомієліту. Також застосовуйте її для всіх наступних щеплень за Календарем у випадку, якщо є протипоказання до введення оральної поліомієлітної вакцини.

Інактивовану вакцину використовуйте для третього-шостого щеплень як окремо, так і в складі комбінованих вакцин.

Дітей, які перебувають у сімейному оточенні, дитячих закладах закритого типу з ВІЛ-інфікованими або з особами, яким протипоказано введення ОПВ, щеплюйте виключно інактивованою вакциною для профілактики поліомієліту.

ЗІЗ: як використовувати медичні маски й шапочки

Hib-інфекція

Вакцинацію дітей для профілактики інфекції, спричиненої паличкою Haemophilus influenzae типу b (далі — Hib-інфекція), проводьте моновакцинами та комбінованими вакцинами, що містять Hib-компонент. Щеплюйте для профілактики Hib-інфекції дітей віком 2, 4 та 12 місяців.

У старшому віці проти Hib-інфекції вакцинуйте лише осіб із групи ризику.

Кір, паротит та краснуха

Перше щеплення для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи проводять дітям віком 12 місяців, друге — дітям віком шість років.

Увага! Перенесене захворювання на кір, епідемічний паротит чи краснуху — це не протипоказання до щеплення.

 

Алла Худякова шеф-редактор Експертус Охорона здоров'я
За алгоритмом створіть сильну медичну команду та виведіть якість послуг ЗОЗ на новий рівень. Станьте лідером, до якого прислухається весь медичний персонал

Календар вакцинації та Програма медичних гарантій 

Відповідно до Програми медичних гарантій — 2024 вакцинація згідно з Національним календарем профілактичних щеплень входить до безплатного пакету медичних послуг на первинній ланці. Ним може скористатися кожен, хто уклав декларацію із сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром.

Вакцинація також безоплатна у всіх медичних закладах, які мають договір з НСЗУ на надання медичної допомоги при пологах. Якщо дитина не отримала щеплень при народженні, тоді БЦЖ та вакцину від гепатиту В їй зроблять у тому ЗОЗ, де батьки оберуть педіатра або сімейного лікаря.

Пацієнт може зробити безоплатно щеплення в комунальних закладах охорони здоров'я, які надають первинну медичну допомогу, а також в приватних медичних закладах і в лікарів-ФОП, які підписали договір з НСЗУ. 



зміст

Безперервний професійний розвиток медичних сестер у 2024 році

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді