Правила інфекційного контролю в Україні: наказ МОЗ № 1614

Автор
Експертна редакція порталу
У статті зупинимося на основних вимогах Наказу № 1614 та на які зміни чекати ще

Нові вимоги до інфекційного контролю: пройти курс

Із жовтня 2021 року медичні заклади здійснюють профілактику внутрішньолікарняних хвороб за наказом МОЗ «Про організацію профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я та установах/закладах надання соціальних послуг/соціального захисту населення» від 03.08.2021 № 1614 (далі Наказ №1614). Щойно встигли опрацювати величезний документ, розробити плани, СОПи, визначитись з працівниками відділу інфекційного контролю та затвердили індикатори оцінки, як чергові зміни підготував МОЗ.

18 квітня 2023 року набрали чинності Державні санітарні норми і правила «Санітарно-протиепідемічні вимоги до новозбудованих, реставрованих і реконструйованих закладів охорони здоров’я», затверджені наказом МОЗ від 21.02.2023 № 354 (далі — Наказ № 354). Цим наказом МОЗ унесло зміни до деяких нормативно-правових актів у сфері інфекційного контролю. Що ж змінив цей наказ МОЗ? У статті зупинимося на основних вимогах Наказу №1614 та яких нових змін чекати ще.

Інфекційний контроль: наказ МОЗ № 1614

Наказ МОЗ №1614 з додатками містив від початку застосування чимало новацій. Одна з основних полягала в тому, що за епідеміологічний нагляд у закладах охорони здоров’я відповідає окремий структурний підрозділ — відділ з інфекційного контролю (далі — ВІК). Тому в чинних документах з інфекційного контролю вже відсутне поняття «комісія з інфекційного контролю (КІК)» — є лише ВІК.

У квітні 2023 року МОЗ унесло зміни до наказу №1614, а саме:

  • до Інструкції з впровадження покращення гігієни рук в закладах охорони здоров’я та установах/закладах надання соціальних послуг / соціального захисту населення, затвердженій наказом МОЗ № 1614;
  • додатка 8 до Інструкції з впровадження адміністрування антимікробних препаратів в закладах охорони здоров’я, які надають медичну допомогу в стаціонарних умовах, затвердженої Наказом № 1614;
  • Положення про відділ з інфекційного контролю закладу охорони здоров’я та установи / закладу надання соціальних послуг / соціального захисту населення, затвердженого Наказом № 1614;
  • Порядку профілактики інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги, в закладах охорони здоров’я, які надають медичну допомогу в стаціонарних умовах, затвердженого Наказом № 1614;
  • додатка 3 до Порядку здійснення епідеміологічного нагляду та ведення обліку інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги, затвердженого Наказом № 1614.

З набуттям чинності змін у 2023 році заклади охорони здоров’я, які надають медичну допомогу не в стаціонарних умовах, можуть передати завдання та функції відділів з інфекційного контролю суб'єктам господарювання на умовах договору підряду.

Що це означає?

Невеликі за розмірами ЗОЗ можуть обирати: сформувати окремий відділ чи оплатити послугу зовнішній установі/закладу, що має відповідних фахівців і досвід впровадження заходів з профілактики інфекцій та інфекційного контролю.

Стаціонарні заклади охорони здоров’я продовжують створювати ВІК, а працівники ВІК розробляють та впроваджують заходи з профілактики інфекцій, навчають працівників, займаться їх підготовкою тощо. Саме ВІК відповідає за комплексне поетапне впровадження системи профілактики інфекцій та інфекційного контролю.

Упровадити таку систему допоможуть:

  • Порядок здійснення епідеміологічного нагляду та ведення обліку інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги зі змінами(далі — Порядок епіднагляду та обліку)
  • Порядок профілактики інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги, в закладах охорони здоров’я, які надають медичну допомогу в стаціонарних умовах зі змінами(далі — Порядок профілактики хвороб)
  • Порядок впровадження профілактики інфекцій та інфекційного контролю в закладах охорони здоров’я, які надають медичну допомогу в стаціонарних умовах (далі — Порядок впровадження ПІІК)
  • Інструкцію з впровадження покращення гігієни рук в закладах охорони здоров’я та установах / закладах надання соціальних послуг / соціального захисту населення зі змінами (далі — Інструкція гігієни рук)
  • Інструкцію з впровадження адміністрування антимікробних препаратів в закладах охорони здоров’я, які надають медичну допомогу в стаціонарних умовах зі змінами (далі — Інструкція впровадження ААП)
  • Положення про відділ з інфекційного контролю закладу охорони здоров’я та установи / закладу надання соціальних послуг / соціального захисту населення зі змінами (далі — Положення про ВІК)

Зміни до наказу №1614 передбачають, що рутинний епідеміологічний нагляд за катетер-асоційованими інфекціями кровотокуяк наслідок використання периферичних венозних катетерів, необхідно буде проводити у відділення реанімації та інтенсивної терапії.

Увага! Для решти клінічних структурних підрозділів стаціонару рутинний епідеміологічний нагляд за катетер-асоційованими інфекціями кровотоку скасований.

Водночас рутинний епіднагляд за іншими девайс-асоційованими інфекційними хворобами, пов’язаними з наданням медичної допомоги, лишається незмінним та обов’язковим для всіх стаціонарів.

У частині організації гігієни рук та облаштування чистих приміщень заборонено, зокрема, використовувати електросушарки для рук.

Заходи та засоби інфекційної безпеки

Заходи та Засоби щодо попередження інфікування при проведенні догляду за пацієнтами, затверджені наказом МОЗ від 03.08.2020 № 1777 (далі — Заходи № 1777), Наказ МОЗ №1614 уточнив та доповнив окремі теми з інфекційного контролю.

✎ МОЗ оновило визначення термінів: інфекційна хвороба, аерозольгенеруючі процедури, алогенна трансплантація (алотрансплатнація), віспа мавп, колонізація інфекційними агентами (мікроорганізмами) респіраторна терапія, хвороба Крейтцфельда-Якоба та антимікробна хімієпрофілактика.

У тексті Заходів № 1777 і в додатках до них слово «КІК» замінили словом «ВІК». Тож усі обовʼязки, які Заходи № 1777 покладали на КІК, тепер має виконувати ВІК.

МОЗ виклало у новій редакції Підходи одягання і зняття ЗІЗ (додаток 5 до Заходів № 1777), а також доповнило правила безпечного проведення ін’єкцій.

ЗІЗ: як використовувати медичні маски й шапочки

Оскільки завжди є ризик передачі інфекційних агентів через біологічні препарати (кров, органи і тканини), МОЗ оновило перелік основних інфекцій, щодо яких медпрацівники мають бути особливо обачними. Тепер цей перелік містить 16 інфекцій:

  • ВІЛ
  • вірусні гепатити B і C
  • цитомегаловірусна інфекція та Ебштейна-Барр-вірусна інфекція
  • сифіліс
  • туберкульоз (особливо за трансплантації легень)
  • токсоплазмоз (особливо за трансплантації серця)
  • лихоманка Західного Нілу
  • стронгілоїдоз
  • кокциоїдомікоз
  • пріонові інфекційні хвороби (хвороба Крейтцфельда-Якоба)
  • інфекційні хвороби, викликані бактеріями роду Clostridium
  • малярія
  • бабезіоз
  • хвороба Шагаса (Trypanosma cruzi)
  • лімфоцитарний хоріоменінгіт
  • сказ

Не застосовуйте для серцево-легеневої реанімації вентиляцію методом «рот-в-рот» та кишенькову плівку-клапан, адже вони не відповідають вимогам інфекційної безпеки (п. 5 розд. VI Заходів № 1777). Натомість є два варіанти, як виконувати серцево-легеневу реанімацію залежно від досвіду працівників конкретного підрозділу ЗОЗ:

  • із досвідом — якнайшвидше здійснити вентиляцію легень з допомогою лицевої маски з клапаном та дихального мішка типу АМБУ дворучним способом з подальшою інтубацією трахеї
  • без досвіду — компресії грудної клітки та дефібриляція

Увага! МОЗ не рекомендує застосовувати противірусні лікарські засоби рутинно для хімієпрофілактики поза межами локальних спалахів захворюваності на грип.

Проводьте хімієпрофілактику грипу з допомогою озельтамівіру (перорально) та занамівіру (інгаляційно) лише у випадках та у способи, які зазначені в пункті 9 розділу X Заходів № 1777.

Алла Худякова шеф-редактор Експертус Охорона здоров'я
За алгоритмом створіть сильну медичну команду та виведіть якість послуг ЗОЗ на новий рівень. Станьте лідером, до якого прислухається весь медичний персонал

Журнал запису оперативних втручань

МОЗ у 2021 році виклало у новій редакції форму первинної облікової документації № 008/о «Журнал запису оперативних втручань у стаціонарі» (далі — Форма № 008/о) та інструкцію щодо її заповнення, затверджені наказом МОЗ від 14.02.2012 № 110. 

Новий пункт 11 має три підпункти — 11.1, 11.2 та 11.3. Сестра медична — анестезист заповнює підпункт 11.1 у присутності анестезіолога, підпункти 11.2 та 11.3 — у присутності анестезіолога, хірурга та сестри медичної операційної.

Заповнюйте підпункти 11.1, 11.2 та 11.3 у порядку, що відповідає послідовності оперативного втручання:

  • до початку анестезії
  • розрізу шкіри
  • того, як пацієнт покине операційну

Сестра медична — анестезист усно перевіряє та послідовно підтверджує, що кожен із підпунктів виконали. Біля підпункту, який виконали, ставте позначку «√» або «+». Якщо підпункт не виконали — позначку не ставте.

Операційна бригада не має права переходити до подальших дій, якщо не виконала один із підпунктів у пункті 11.

Увага! Не потрібно заповнювати пункт 11, якщо оперативне втручання невідкладне, тобто виконуєте його без попередньої підготовки, щоб урятувати життя пацієнта.

Як і раніше, журнал за Формою № 008/о має бути пронумерований, прошитий, засвідчений підписом керівника та печаткою закладу охорони здоров’я (за наявності). Зберігайте такий журнал 50 років. Якщо ведете його в електронному форматі, обов’язково додайте в нього всю інформацію, що є на затвердженому паперовому носії.

Порядок епідеміологічного нагляду

Наказом №1614 МОЗ внесло зміни у Порядок проведення епідеміологічного нагляду за кором, краснухою та синдромом вродженої краснухи, затверджений наказом МОЗ від 23.04.2019 № 954.

У розділі VII МОЗ вже немає пунктів 17 та 18. У них ішлося про випадки, за яких хворі на кір, краснуху та особи з підозрою на ці захворювання підлягають госпіталізації, та строк, протягом якого госпіталізовані особи мали залишатись у стаціонарі.

Наказ № 354 вносить зміни ще до низки нормативно-правових актів у сфері інфекційного контролю, серед них:

•           Перелік необхідних обстежень лікарів-спеціалістів, видів клінічних, лабораторних та інших досліджень, що необхідні для проведення обов’язкових медичних оглядів, та періодичність їх проведення, затвердженого наказом МОЗ від 23.07.2002 № 280;

•           Стандарт інфекційного контролю для закладів охорони здоров’я, що надають допомогу хворим на туберкульоз, затвердженого наказом МОЗ від 01.02.2019 № 287;

•           Державні санітарні норми та правила «Гігієнічні вимоги до розміщення, облаштування, обладнання та експлуатації перинатальних центрів», затверджених наказом МОЗ 26.01.2012 № 55 (далі — Наказ № 55);

•           Державні санітарні норми і правила «Санітарно-протиепідемічні вимоги до закладів охорони здоров’я, що надають первинну медичну (медико-санітарну) допомогу», затверджених наказом МОЗ від 02.04.2013 № 259 (далі — Наказ № 259).

Серед нововедень —  перелік необхідних обстежень під час проходження медичних оглядів. А саме — скасовано обов’язковий щоквартальний огляд отоларингологом та обстеження на патогенний стафілокок медичних працівників акушерсько-гінекологічних структурних підрозділів.

Також приведені у відповідність до нових державних будівельних:

Площі приміщень перинатальних центрів тепер визначаються державними будівельними нормами. А посів повітря на виявлення стафілококу і дріжджових грибів слід проводити виключно за епідемічними показаннями.

 



зміст

Ефективний керівник медсестринського персоналу

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді