Міжнародний день медичної сестри: дата, історія, привітання

UA RU
Автор
головний редактор порталу «Медична справа»
12 травня — День медичної сестри. Читайте про історію становлення свята та скачайте святкові листівки з Днем медсестри
З Днем медичної сестри Скачати листівку

День медичної сестри в Україні та світі: дата, історія свята 

Міжнародний день медичної сестри відзначають щорічно 12 травня.  Це День народження видатної англійки Флоренс Найтінгейл, яка організувала перші у світі бригади сестер милосердя. Флоренс Найтінгейл поранені англійські солдати лагідно називали «леді з лампою». Флоренс народилася у багатій та знатній родині, але обрала шлях служіння хворим. Найтінгейл вивчила основи догляду за хворими у школі дияконес у Німеччині, а потім почала працювати сестрою милосердя у лондонській клініці.

З початком Кримської війни 1853—1856 рр. Флоренс Найтінгейл разом із 38 однодумцями працювала у найбільшому військовому польовому шпиталі, де доглядала за пораненими англійськими солдатами. Саме вона вперше почала:

  • виварювати бинти, щоби повторно їх використовувати уже чистими
  • прибирати в палатах
  • мити поранених
  • поповнювати їхній раціон харчування поживними та корисними стравами

Ці зусилля не минули марно. Уже скоро смертність у шпиталі знизилась майже у 20 разів.

Алла Худякова шеф-редактор Експертус Охорона здоров'я
За алгоритмом створіть сильну медичну команду та виведіть якість послуг ЗОЗ на новий рівень. Станьте лідером, до якого прислухається весь медичний персонал

День медичної сестри в Україні — свято професії, яка має свою багату та тривалу історію. За часів Кримської війни почала швидко розвиватись і медсестринська служба в Україні. Активно сприяв цьому видатний хірург Микола Пирогов. Він особисто та його колеги-хірурги навчали дівчат та жінок основам догляду за пораненими. Він же поділив усіх медсестер на категорії, залежно від того, яку роботу вони виконували:

  • сестри-аптекарки
  • сестри-господині
  • сестри-перев’язувальні

Першою медсестрою в Україні вважають Дашу Севастопольську. Прізвище цієї жінки історія не зберегла. Відомо про неї лише те, що вона надавала медичну допомогу пораненим бійцям у Севастополі, за що і отримала своє друге прізвище.

12 травня — День медичної сестри

День медичних сестер відзначають з часу створення міжнародної Ради медичних сестер (International Council of Nurses) — професійної громадської організації, до складу якої увійшли об’єднання сестер милосердя з 141 країни світу. Саме ця організація ухвалила рішення відзначати професійне свято медичних сестер в день народження Флоренс Найтінгейл. Відтоді саме 12 травня в усьому світі вшановують медичних сестер та братів. 

Коли День медичної сестри 2024? Цьогоріч свято — День медичної сестри — припадає на неділю. До цієї дати міжнародна рада медсестер випускає різноманітні інформаційні матеріали, розробляє тематику та гасло святкування. У різні роки з нагоди цього свята рада піднімала питання кадрового забезпечення лікарень середнім медичним персоналом, проблематику поширення фальсифікованих ліків, питання широкого запровадження сучасних технологій в сестринській практиці.

День медсестри: привітання

Привітання до дня медичної сестри — це спосіб подякувати їм за працю. Скачуйте святокові картинки до Всесвітнього дня медичних сестер.

З Днем медсестри: листівки

З Днем медсестри

Скачати листівку

З Днем медичної сестри

Скачати листівку

З Днем медичної сестри

Скачати листівку

З Днем медсестри

Скачати листівку



зміст

Ефективний керівник медсестринського персоналу

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді