Коли вас обирають: 12 свіжих статей до старту кампанії з вибору лікаря

Цієї весни, з реальним початком реформування медичної галузі, видали стільки нових законодавчих актів, рекомендацій МОЗ, що дуже легко потонути в океані управлінської інформації. Щоб систематизувати головні віхи законодавства з цього питання, перегляньте короткий дайджест актуальних статей про головні нововведення в роботу медсестер, лікарів, а головне — управлінців медичних закладів первинки.

Головне про реформування первинки

  1. Первинна медична допомога в 2018: новий порядок 

Наприкінці березня затвердили Порядок надання первинної медичної допомоги (ПМД). Цей документ формуватиме нову культуру взаємин між пацієнтом та лікарем первинної меддопомоги. З 1 липня 2018, коли Порядок набуде чинності, його постулати стануть обов’язковими в усіх медичних закладах первинного рівня.

  1. Порядок вибору лікаря ПМД: законодавство і рекомендації МОЗ

З квітня 2018 року кожен громадянин України має вибрати лікаря первинної медицини. Цей порядок визначений нормативними документами МОЗ України. Хоч обслуговування на нових засадах між пацієнтом та лікарем розпочнеться після укладання Декларації, вибір фахівця — перший крок до налагодження співпраці.

3. Як обрати лікаря та підписати з ним декларацію: покроковий алгоритм для пацієнтів

Тепер медична допомога не прив’язана до місця прописки, проживання чи розміру хабаря. Кожен українець може вибрати терапевта, педіатра або сімейного лікаря у будь-якому медичному закладі, а гроші за ваше медичне обслуговування заплатить держава. Поки кампанія з вибору лікаря (процес вибору лікаря і укладення договорів) триває у пілотному режимі. Початок національної кампанії — 1 квітня 2018 року. 

  1. Посадова інструкція сімейного лікаря: скачайте оновлену! 

Скачайте оновлену посадову інструкцію сімейного лікаря — фахівція, з яким пацієнти підписуватимуть декларації про первинне медичне облуговування.

Реєстрація закладу в системі eHealth

  1. Як зареєструвати медзаклад та лікаря в системі eHealth?

Вже в квітні стартує всеукраїнська приписна кампанія з вибору лікаря первинної медичної допомоги. В її межах потрібно зареєструвати й медичний заклад та інший медичний персонал у системі eHealth. Перегляньте та збережіть алгоритм реєстрації закладу та лікаря!

  1. Як зареєструвати сільську лікарську амбулаторію в електронній системі

Головний лікар сільської лікарської амбулаторії хоче зареєструвати заклад і себе в електронній системі. Хто повинен це зробити: сам головний лікар чи медичне об’єднання, до якого, окрім цієї СЛА, належать ще 14 амбулаторій?

Зміни в роботі медзакладів

  1. Кампанія з вибору сімейного лікаря: чек-ліст для перевірки готовності 

Скоро до медзакладів звертатимуться сотні пацієнтів, щоб підписати договір з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром. Перевірте, чи все готово до нової форми співпраці, щоб у відповідальні моменти раптом не виявилися проблеми з інтернетом чи що співробітники не можуть впоратися з технічним забезпеченням, а пацієнти не в курсі, з ким можна підписати договір.

  1. Оновлений табель матеріального оснащення закладу первинної медичної допомоги: скачайте!

Скачайте оновлений табель матеріального оснащення закладу первинної медичної допомоги та дізнайтеся, що додали- прибрали порівняно з попереднім варіантом, та яке обладнання має бути в медзакладі, щоб впроваджувати телемедицину.

  1. Автономізація лікарень: важливі аспекти

Автономізація передбачає, що лікарні можуть набувати статусу некомерційного комунального підприємства. Наразі лікарні працюють як бюджетні установи за бюджетним законодавством та з вертикальним управлінням. Їхні керівники не мають свободи рішень і керуються наказами згори.

Організація роботи персоналу

  1. Зарплата головлікаря — директора — комунального некомерційного підприємства

Державні лікарні реорганізовують в комунальні некомерційні підприємства. Постає питання оплати праці як рядових працівників новоствореного медичного закладу, так і його очільника. Дізнайтеся, чи буде отримувати директор такого медичного підприємства звичні надбавки за вислугу років, допомогу на оздоровлення до щорічної відпустки тощо

  1.  Сімейна медсестра: як зміняться професійні завдання працівника?

Якість та продуктивність медичної допомоги у медзакладах «першого контакту» залежить від скоординованої співпраці сімейного лікаря та медсестри зі спеціальності «загальна практика — сімейна медицина». Читайте, як саме організувати роботу сімейної медсестри, які навички варто розвивати і на яку підтримку з боку адміністрації медзакладу можна і потрібно розраховуват

  1. Сімейний лікар — як працювати в нових умовах? 

Віднині лікар первинної ланки починає працювати за новими правилами. Тепер його заробітна платня буде залежати від нього самого — рівня його знань, ставлення до професійних обов’язків, авторитету серед пацієнтів.

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді