Госпітальні округи: організація діяльності в 2017-му

Об’єднання закладів охорони здоров’я в госпітальні округи спрямоване на суттєве підвищення якості медичного обслуговування. Саме тому їх створення та організація роботи – важливе завдання органів місцевої влади. В статті докладно розглянемо методологію, рекомендовану Кабінетом Міністрів та Міністерством охорони здоров’я щодо їх організації.

Визначальними критеріями успішного впровадження роботи госпітальних округів є потреба місцевих громад у пріоритетному медзакладі, а також наявність відповідних технічних умов: транспортного і дорожнього сполучення, віддаленості якісних медичних закладів від прилеглих населених пунктів. Адже головною метою створення госпітальних округів є забезпечення своєчасної та повної медичної допомоги населенню.

Як відбувається організація госпітальних округів

Етап 1-й: Визначення меж об’єднання

Першочерговим завданням для створення обєднання є окреслення його меж: час на дорогу до медичного закладу з найвіддаленішого житлового пункту не повинен переввищувати 60 хвилин, а радіус округу не може бути більшим 60 км.  Наразі в центральні округи виконавчої влади 13 областей передали проекти 49-ти госпітальних округів. Наступним кроком буде їх остаточне затвердження Урядом.

Етап 2-й: Госпітальні ради як платформа для спільного керування

Управління госпітальними округами буде здійснювати дорадчий орган, що знаходиться у підпорядкуванні місцевих органів виконавчої влади – Госпітальна рада. Створити та організувати його мають органи місцевої влади району, міста або об’єднаних територіальних громад.

Госпітальні округи: організація діяльності в 2017-муЧитайте: "Наскільки потрібна стоматологу інформована добровільна згода пацієнта"

Етап 3-й: п’ятирічний план розвитку

Головне завдання госпітальних рад після завершення їх формування – розробка багаторічного плану діяльності округу. Контроль досягнень буде здійснюватися на основі проміжних показників результативності кожного року.

Згідно з пятирічним планом кошти на фінансування діяльності об’єднань будуть надаватися з кількох джерел: внесків міжнародних організацій, бюджетів  територіальних місцевих громад, недержавних інвестицій та благодійних внесків.

Основні складові плану:

  • Базові елементи стратегії: мета, аналіз, основні цілі, прогнозовані досягнення діяльності
  • Додаток 1: маршрути пацієнтів під час переміщення до медичних закладів у межах госпітального округу
  • Додаток 2: Розподіл функцій між учасниками госпітального округу; види та обсяг медичної допомоги, які вони надають
  • Заклади охорони здоров’я, які в подальшому планують удосконалити до рівня вимог МОЗ
  • Плани розвитку медичних закладів, а також прогнозовані ризики і потреби в інвестуванні (інформація має бути подана окремо про кожен заклад)
  • Перелік реорганізаційних заходів для переорієнтування (чи перепрофілювання) ресурсів з метою їх використання перспективними медичними закладами: для переобладнання, програм перекваліфікації

Заходи щодо впровадження роботи госпітальних округів

МОЗ та Мінрегіон надіслав листи з роз’ясненнями щодо відповідальності центральних і регіональних органів влади. А зважаючи на погану проінформованість населення, Міністерство охорони здоров’я дало доручення щодо роз’яснювальної роботи. Це дасть можливість людям отримати чіткі відповіді на питання про госпітальні округи та діяльність медичних закладів у регіоні.

Госпітальні округи: організація діяльності в 2017-муЧитайте: "МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ МОЗ: перетворення медзакладів з бюджетних у комунальні некомерційні підприємства"

Для того, аби госпітальні округи повноцінно функціонували, особливо на початковому етапі роботи, будуть організовані додаткові заходи щодо оптимізації найважливіших аспектів медичної допомоги, а саме: переговори з компаніями-перевізниками для покращення можливостей транспортування хворого до лікарні з округів.



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді