Перевіряємо умови праці медиків, атестуючи робочі місця

Атестація робочих місць за умовами праці у закладах охорони здоров’я — це єдиний інструмент, який дає змогу справедливо оцінити умови праці медиків та надати їм відповідну компенсацію, якщо умови не є сприятливими для здоров’я, щоб не сказати гірше

Атестують робочі місця робітників, тобто за робітничими професіями. Це унормовано Порядком № 442. Також обов’язково проводять санітарно-гігієнічні дослідження.

Перевіряємо умови праці медиків, атестуючи робочі місцяЗавантажте: "Наказ про атестацію робочих місць в ЛПЗ: зразок"

Список № 1 та Список № 2

Спеціальна комісія також атестує працівників зі Списків № 1 та № 2.

Список № 1 та Список № 2 — це документи (нормативні), де прописані посади та професії, що передбачають особливі умови праці та робота на яких для людини може бути небезпечною.

Зокрема, ми говоримо про розділ ХІХ «Охорона здоров’я» Списку № 1 і розділ ХХІV «Охорона здоров’я та соціальна допомога» Списку № 2.

Перелік робочих місць, які слід атестувати, складають у кожній лікарні та поліклініці (так званих закладах охорони здоров’я).

Тоді ключову роль починає відігравати санітарна лабораторія, яка аналізує шкідливі чинники робочих місць та проводить санітарно-гігієнічні дослідження.

Перевіряємо умови праці медиків, атестуючи робочі місцяЗавантажте: "Посадова інструкція лікаря-лаборанта"

Окрема тема для бесіди — заповнення такого документа, як Карта умов праці робочих місць. Цей документ оформлюють згідно з Порядком № 442 та Методичними рекомендаціями.

Фінальний етап — це коли вже оформлюють протоколи атестації робочих місць. Це значить, що робочі місця проатестовано і визначено ті, на яких працівники заслуговують на компенсації та пільги.

Звичайно, протокол має бути обґрунтованим, тому його складають на основі ДКХП, а саме посадових обов’язків працівника, визначених цим документом. Аналогічно вивчають вимоги посадових інструкцій, хоч по ідеї вони дублюють той самий ДКХП.

Обов’язково вивчають та аналізують шкідливі чинники, що впливають на працівника.

Цікавий момент — складання фотографії робочого дня працівника.

Фотографія робочого дня працівника — це такий інструмент, за допомогою якого встановлюють, чи довго діють шкідливі чинники за робочий день.

На підставі цього протоколу атестаційна комісія підтверджує або не підтверджує пільгове пенсійне забезпечення працівників.

Карта умов праці передбачає заповнення атестаційною комісією таблиці, що має назву «Пільги та компенсації».

Тут прописують право на пенсію за віком на пільгових умовах. Який буде розмір доплат за умови праці. Також вказують тривалість щорічної додаткової відпустки. Щорічна додаткова відпустка – це та, що дається окрім основної.

Перевіряємо умови праці медиків, атестуючи робочі місцяЧитайте: "Профілактика внутрішньолікарняних інфекцій"

За потреби працівнику дозволяють отримати таку пільгу, як скорочена тривалість робочого тижня.

Інколи працівники отримують право на безоплатні харчові продукти.

Переліки складають на підставі Карт умов праці, а також протоколу, що складений за результатами атестації відповідних робочих місць (комісійної).

Атестація робочих місць: як оформити результати

За результатами атестації робочих місць видають наказ.

Форми наказу нормативними документами не передбачено, лише зазначено важливі його складові. Тому заклад охорони здоров’я складає ці накази сам.

Наказ про результати атестації робочих місць за умовами праці має бути виданий за графіком проведення атестації. Строки чергової атестації — не рідше ніж раз на п’ять років від дати завершення попередньої.

Атестація за умовами праці: своєчасність

Щоб працівнику, зайнятому на роботах зі шкідливими і важкими (з особливо шкідливими і особливо важкими) умовами праці, було своєчасно та без проблем призначено пенсію за віком на пільгових умовах, важливе значення для обчислення пільгового стажу має своєчасність проведення атестації робочих місць.

При призначенні пенсії за віком на пільгових умовах для зарахування до стажу, який дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, певного п’ятирічного періоду роботи зі шкідливими і важкими умовами праці після серпня 1992 року, відповідне право впродовж цього періоду має бути підтверджене за результатами атестації робочих місць.

Непроведення атестації робочих місць або несвоєчасне проведення означає втрату працівником права на пільги та компенсації, які встановлюють за результатами атестації.

Отже, без атестації працівники, зайняті на роботах зі шкідливими та важкими умовами праці, втрачають право на пенсії на пільгових умовах. За несвоєчасного проведення — втрачають певний період роботи, який неможливо зарахувати до пільгового.

Відповідальність за своєчасну і якісну атестацію несе керівник лікарні.

Адміністративна відповідальність за порушення строку проведення атестації робочих місць за умовами праці така: накладення штрафу на посадових осіб у розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Перевіряємо умови праці медиків, атестуючи робочі місцяЧитайте: "Доказова медицина на практиці"

Непроведення атестації робочих місць

Якщо у закладі охорони здоров’я атестацію робочих місць за умовами праці не провели, то це призведе до цілої низки проблем та неприємних наслідків.

По-перше, якщо у закладі охорони здоров’я встановлені пільги і компенсації за роботу зі шкідливими умовами праці, лікувальний заклад витрачає кошти на виплату цих пільг і компенсацій. Отже, при перевірці можуть виникнути питання, з якого це дива лікарня виплачує певним працівникам додаткові кошти без будь-якого підтвердження того, що ці працівники працюють на складних роботах і в неналежних умовах праці.

По-друге, якщо лікувальний заклад не даватиме належні працівникам пільги та не виплачуватиме компенсації, то працівники, подадуть судовий позов і вимагатимуть відшкодування матеріальних та моральних збитків. Тут непроведення атестації стане доказом  провини головного лікаря.

По-третє, непроведення атестації робочих місць є порушенням законодавства, зокрема Постанови № 442. Порушника — керівника закладу охорони здоров’я — можуть змусити заплатити штраф.

Перевіряємо умови праці медиків, атестуючи робочі місцяЧитайте: "Внутрішньолікарняні інфекції: катетер-асоційовані зараження кровотоку"

Отже, всі медичні працівники і так працюють у складних умовах, за маленькі заробітні плати, тож варто подбати про те, щоб люди, які займаються такою благородно справою, отримали всі належні їм компенсації та доплати. Хай це будуть незначні соціальні пільги чи невеликі грошові надбавки, але ж навіть це хоч трохи та поліпшить життя медиків.

Зверніть увагу, що ця стаття присвячена не тільки бюджетним закладам охорони здоров’я, а й приватним медичним центрам, працівники яких отримують значно більші заробітні плати. Можливо для них атестація робочих місць за умовами праці і є другорядною, адже вони не відчувають таких соціальних незручностей, але хто знає, як в подальшому складеться життя. Нехай краще період їхньої праці у несприятливих умовах праці буде задокументовано.



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді