Що змінилося в охороні здоров'я з 1 жовтня: перелік нововведень

Автор
головний редактор порталу «Медична справа»
Із 1 жовтня 2023 року впроваджуються зміни, про які варто знати медичним працівникам

Що зміниться в охороні здоров'я з 1 жотвня: перелік нововведень

На які зміни чекати працівникам галузі охорони здоров'я вже з 1 жовтня та про що треба знати, щоб дотримувати норм чинного законодавства?

Нові стандарти і протоколи МОЗ

1 жовтня стартує військовий облік жінок. Проте твердження, що всі жінки з медичною та фармацевтичною освітою мусять стати на військовий облік із 1 жовтня 2023 року — це вільне й некоректне трактування норм наказу Міноборони «Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313» від 07.02.2022 № 35. В документі йдеться про створення організаційних передумов, а не про обов’язок жінок негайно стати на військовий облік. І мова не лише про жінок-медиків і фармацевтів, а й про тих, які стають на військовий облік за бажанням. Таке роз'яснення спеціально для журналу «Управління закладом охорони здоров'я» дали Андрій Бобков, начальник групи організації бронювання військовозобов’язаних мобілізаційного управління Головного управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України, та Юлія Видиборець, юрист із трудового права, сертифікований експерт із військового обліку.

Із 1 жовтня почав діяти Закон України «Про систему громадського здоров’я» від 6.09.2022 року
№ 2573-IX. Водночас втратить чинність Закон України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 № 4004-XII. Зміниться порядок проведення медичних огядів працівників. Декларативні засади проведення обов’язкових медичних оглядів працівників визначає стаття 45 Закону № 2573-IX. Перелік видів діяльності, пов’язаних з обслуговуванням населення, для яких попередні і періодичні медогляди є обов’язковими, визначить МОЗ. Дані про результати обов’язкових медоглядів заплановано вносити до електронної медичної книжки працівника в електронній системі охорони здоров’я. Отже, ідеться про запровадження електронних медичних книжок.

1 жовтня мав запрацювати реєстр медичних виробів, які підлягають реімбурсації за програмою «Доступні ліки». Спочатку МОЗ виклало цей перелік у новій редакції (наказ МОЗ «Про внесення змін до Переліку медичних виробів, які підлягають реімбурсації за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення, станом на 10 серпня 2023 року» від 22.09.2023 № 1671). А наказом від 30.09.2023 № 1717 перенесло початок реімбурсації медвиробів за оновленим переліком на 8 жовтня. Оновленний реєстр ліків уже діє з 31 серпня. Загалом до оновлених реєстрів ліків та медвиробів увійшли:

  • 411 лікарських засобів;
  • 72 препарати інсуліну;
  • 9 комбінованих лікарських засобів;
  • 23 медвироби (тест-смужки для визначення рівня глюкози в крові).

Нагадуємо, що раніше набрали чинності зміни до Критеріїв акредитації закладів охорони здоров’я і втратили чинність старі стандарти медичної допомоги та клінічні протоколи МОЗ.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50124

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3437

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6727

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді