Чи обов'язковий військовий облік жінок-медиків із 1 жовтня: експерти дали роз'яснення

Військовий облік жінок стартував 1 жовтня 2023 року. Чи зобов’язані стати на військовий облік жінки, які здобули медичну або фармацевтичну освіту? Пояснили експерти

Чи обов'язковий військовий облік жінок-медиків із 1 жовтня: експерти дали роз'яснення

Жінки, які здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, зобов’язані стати на військовий облік, який стартує з 1 жовтня 2023 року. Військовий облік жінок — 2023 спеціально для журналу «Управління закладом охорони здоров'я» прокоментували Андрій Бобков, начальник групи організації бронювання військовозобов’язаних мобілізаційного управління Головного управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України, та Юлія Видиборець, юрист із трудового права, сертифікований експерт із військового обліку.

Відповідно до Закону України від 07.10.2022 № 2664-ІХ жінки, які здобули:

  • медичну або фармацевтичну спеціальність у закладах професійної або професійно-технічної, фахової передвищої або вищої освіти — стають на військовий облік обов’язково;
  • іншу освіту — стають на військовий облік за бажанням, якщо мають споріднену з військово-обліковою спеціальність та/або професію, яку визначає перелік, затверджений Міноборони (п. 11 ст. 1 Закону про військовий обов’язок).

Жінку поставлять на облік за умов, що вона:

Отже, справді, законодавство передбачає для жінок-медиків і фармацевтів обов’язок стати на військовий облік. Проте твердження, що всі жінки з медичною та фармацевтичною освітою мусять стати на військовий облік із 1 жовтня 2023 року, — це вільне й некоректне трактування норм наказу Міноборони «Про внесення змін до наказу Міністерства оборони України від 11 жовтня 2021 року № 313» від 07.02.2022 № 35 (далі — Наказ № 35). Процитуємо:

Головнокомандувачу Збройних Сил України забезпечити:

1) взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних згідно з Переліком спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних, з 01 жовтня 2023 року (п. 3 Наказу № 35).

Тобто йдеться про створення організаційних передумов, а не про обов’язок жінок негайно стати на військовий облік. І мова не лише про жінок-медиків і фармацевтів, а й про тих, які стають на військовий облік за бажанням.

МОЗ нагадало, що стати на військовий облік жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, повинні впродовж понад трьох років – до 31 грудня 2026 року.


За матеріалом Управління закладом охорони здоров'я

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді