Набрали чинності зміни до Критеріїв акредитації закладів охорони здоров’я

Автор
головний редактор експертно-правової системи «Експертус Медзаклад»
Ознайомтеся зі змінами до критеріїв акредитації, які набрали чинності 29 серпня

МОЗ змінює Критерії акредитації закладів охорони здоров’я

29 серпня 2023 року набрали чинності зміни до Критеріїв акредитації закладів охорони здоров’я. Підстава — наказ МОЗ «Про затвердження Змін до Критеріїв акредитації закладів охорони здоров’я» від 21.06.2023 № 1129.

Акредитація ЗОЗ

Нагадуємо, що Критерії акредитації закладів охорони здоров’я затверджені наказом МОЗ від 14.03.2011 № 142 (далі — Критерії; Наказ № 142). Вони встановлюють показники досягнення стандартів акредитації під час експертного оцінювання відповідності закладу зазначеним стандартам. На їх основі акредитаційна комісія визначає акредитаційну категорію або відмовляє в акредитації закладу.

Показник розраховують як співвідношення набраної закладом суми балів до максимально можливої суми балів під час оцінювання досягнення стандартів акредитації та, відповідно, визначають у відсотках. 

Кількість балів, які заклад має набрати за кожним видом діяльності, за яким акредитується, наведена в розділах Стандартів акредитації закладів охорони здоров’я, затверджених Наказом № 142.

У новій редакції Критеріїв МОЗ уточнило показники, яким мають відповідати заклади, що надають екстрену, спеціалізовану та паліативну медичну допомогу, щоб отримати вищу, першу чи другу акредитаційну категорію:

Акредитаційна категорія

Значення критерію, %

Вища

90—100

Перша

85—89

Друга

70—84

Донині, щоб отримати вищу акредитаційною категорію, заклад повинен був мати сертифікат про відповідність впровадженої в ньому системи управління якістю (СУЯ), вимогам національного стандарту ДСТУ ISO серії 9000. Оновлені Критерії передбачають, що наявність такого сертифіката дає закладу додаткові 10 балів від загальної суми набраних ним балів. Тобто відповідна СУЯ може стати бонусом для закладів усіх категорій.

Як і раніше, якщо заклад не досяг рівня індексу безпеки, що дорівнює 69% критерію включно, комісія відмовить в акредитації. Окрім того, МОЗ визначило нові пістави для відмови, а саме — виявлення фактів, які підтверджують невідповідність:

  • записів в електронній системі охорони здоров’я та первинної облікової документації пацієнта;
  • кількості медичних працівників, яку подавали до договору з НСЗУ про надання медичних послуг за відповідними напрямами;
  • матеріально-технічного оснащення, яке подавали до договору з НСЗУ про надання медичних послуг за відповідними напрямами.

Для зручності наводимо стару і нову редакції Критеріїв у вигляді Таблиці. Зверніть увагу, окрім перерахованих змін, МОЗ включило до Критеріїв паліативну допомогу, замінило застарілі назви «вторинна» і «третинна» на «спеціалізовану» медичну допомогу і виправило фактичні помилки в документі.

Критерії в редакції від 20.12.2013 № 1116

Критерії в редакції від 21.06.2023 № 1129

4.2. Заклади, що надають вторинну (спеціалізовану) та третинну (високоспеціалізовану) медичну допомогу:

  • вищу категорію отримують заклади, якщо критерій становить від 90 до 100% від максимально можливого (за умови наявності сертифіката про відповідність системи управління якістю, впровадженої у закладі, вимогам національного стандарту ДСТУ ISO серії 9000);
  • першу категорію отримують заклади, якщо критерій становить від 85 до 100% від максимально можливого;
  • другу категорію отримують заклади, якщо критерій становить від 70 до 84% від максимально можливого.

4.2. Заклади, що надають екстрену, спеціалізовану та паліативну медичну допомогу:

  • вищу категорію отримують заклади, якщо критерій становить від 90 до 100% від максимально можливого;
  • першу категорію отримують заклади, якщо критерій становить від 85 до 89% від максимально можливого;
  • другу категорію отримують заклади, якщо критерій становить від 70 до 84% від максимально можливого.

5. Наявність у закладі сертифіката про відповідність системи управління якістю, впровадженої у закладі, вимогам національного стандарту ДСТУ ISO серії 9000 надає йому додаткових 10 балів від загальної суми набраним закладом.

5. Підставою для відмови в акредитації закладу є недосягнення ним рівня індексу безпеки (мінімальний рівень критерію акредитації, який визначає можливість подальшого провадження діяльності закладом), який становить 69% критерію включно.

6. Підставою для відмови в акредитації закладу є:

1) недосягнення ним рівня індексу безпеки (мінімальний рівень критерію акредитації, який визначає можливість подальшого провадження діяльності закладом), який становить 69% критерію включно;

2) виявлення фактів, які підтверджують про невідповідність:

  • записів в електронній системі охорони здоров’я та первинної облікової документації пацієнта;
  • кількості медичних працівників, що подавались до договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій щодо надання медичних послуг за відповідними напрямками;
  • матеріально-технічного оснащення, що подавалась до договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій щодо надання медичних послуг за відповідними напрямками.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Особливо небезпечні інфекції: стандарти дій медичного персоналу

Отримати додаткові бали під час акредитації закладу головній медичній сестрі допоможе належним чином підготовлений план дій у разі виявлення пацієнтів з особливо небезпечними інфекціями. Розробити всю необхідну документацію за темою удвічі легше, скориставшись прикладом
72833

Акредитація: використання ліків

Процеси використання ліків під час акредитації медзакладу контролюють шляхом перевірки документації, внутрішніх наказів та роботи персоналу. Будьте у всеозброєнні та дізнайтеся, що саме потрібно підготувати, щоб успішно пройти акредитацію.
5379

Внутрішньовенне краплинне введення лікарських засобів дитині

Скачайте алгоритм внутрішньовенного краплинного введення лікарських засобів, дізнайтеся про важливі правила техніки проведення процедури, а також перегляньте перелік оснащення для виконання маніпуляції дитині.
16380

Санітарно-епідемічне благополуччя — що перевіряють під час акредитації медзакладу?

Санітарно-епідемічне благополуччя включає дуже багато точок контролю — документація, організація навчання персоналу, профілактичні заходи, тестування персоналу тощо. Ми систематизували все, що контролюють під час перевірки, щоб ви могли на 100% підготуватися.
9244

Кадрові документи для акредитації медзакладу: повний перелік

Акредитація медзакладу — випробування не так на міцність, як на організованість і завбачливість. Документи з кадрових питань перевіряють особливо прискіпливо, а їх кількість та різноманіття майже шокують. Дізнайтеся, які саме документи потрібно підготувати та які кадрові питання варто залагодити вже зараз.
12536

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді