Як ЕСОЗ сприяє збереженню лікарської таємниці: роз’яснення НСЗУ

Яку інформація не можна розголошувати? Інформація про пацієнтів з COVID-19 — конфіденційна? Чим електронні документи кращі за паперові?

Яку інформацію про пацієнта можна розголошувати

Кожен працівник медзакладу, якому доступна інформація про стан здоров'я людини, має дотримуватися правил конфіденційності. Право пацієнта на медичну таємницю закріплюють Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 № 2801-XII, Цивільний і Кримінальний кодекси України.

До медичної таємниці належать відомості:

  • про факт звернення людини до лікувального закладу по медичну допомогу
  • стан здоров'я людини
  • діагноз
  • обставини, що передували захворюванню або спровокували його
  • функціональні особливості організму
  • шкідливі звички
  • особливості психіки
  • майновий стан
  • інші відомості, отримані під час медичного обстеження, зокрема, інформація про сімейне, інтимне життя людини, а також про стан здоров'я родичів, близьких пацієнта

Лікарська таємниця не поширюється на особисту поінформованість пацієнта про стан власного здоров’я. Пацієнт має право знати про всі аспекти перебігу хвороби, варіанти лікування тощо. Ідеться й про невиліковні хвороби. Коли людина знає свій діагноз, вона може приймати відповідальні рішення, свідомо планувати власне життя.

Як ЕСОЗ сприяє збереженню лікарської таємниці: роз’яснення НСЗУ

Доступ до медичної інформації: чи надавати пацієнту

    Конфіденційна інформація про пацієнтів з підтвердженим діагнозом COVID-19

    Медпрацівники зобов’язані реєструвати випадки захворювань на COVID-19 в ЕСОЗ, а також інформувати відповідні державні органи про поширення інфекційних хвороб, керівництво закладу охорони здоров'я, лабораторний центр МОЗ України за адміністративно-територіальною належністю.

    Якщо пацієнт із коронавірусною хворобою не потребує госпіталізації, він перебуває вдома на самоізоляції, а лікар здійснює контроль поточного стану пацієнта і вносить дані моніторингу до медичної карти амбулаторного хворого. У жодному разі медпрацівники не мають права розголошувати мешканцям громади особисті дані пацієнтів з підтвердженим діагнозом COVID-19.

    Переваги електронних документів і плани розвитку ЕСОЗ

    Завдяки електронним медичним записам історія звернень і захворювань пацієнта зберігається в ЕСОЗ. Це надійніше за папір. Адже нерідко траплялись випадки, коли в лікарні губилась паперова медична картка. А з нею — уся необхідна інформація стосовно зроблених щеплень, хронічних хвороб, госпіталізацій тощо. Окрім того, електронні дані пацієнта посилюють рівень приватності. До електронних даних пацієнта мають доступ лише чітко визначені лікарі. На відміну від паперових медичних карток, до яких можуть зазирнути будь-які медичні або навіть немедичні працівники. Електронна система — це сейф для даних пацієнта, який надійно збереже інформацію та відкриє доступ лише обмеженій кількості медпрацівників.

    У планах розвитку ЕСОЗ запустити сервіси «Електронний кабінет пацієнта» і «Електронний лікарняний». Через електронний кабінет пацієнт зможе подати декларацію онлайн, побачити власну електронну медичну картку, де зберігатимуться його е-рецепти й е-направлення. А електронний лікарняний дасть змогу автоматизувати процес отримання листка непрацездатності, уникнути збору печаток і помилок із неправильно вказаними реквізитами, а також посилить рівень приватності для пацієнта.

    За матеріалами НСЗУ

    Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

    Статті за темою

    Усі статті за темою

    Публічна інформація в медзакладі: як відповідати на запити

    Якщо медзаклад фінансується з державного або місцевого бюджету, будьте готові отримувати запити на оприлюднення інформації. Яку інформацію вважати публічною і як реагувати на запити, читайте в статті
    3310

    Зміни у соціальному страхуванні медичних працівників

    Із 1 січня 2023 року в ЗОЗ не обов’язково має працювати комісія із соціального страхування. Відтепер рішення про призначення страхової виплати ухвалює страхувальник або уповноважені ним особи. Що ще змінилося у сфері соціального страхування у 2023 році? Розглянемо далі
    8663

    Гарячі запитання

    Усі питання і відповіді