Впроваджуємо міжнародну класифікацію первинної медичної допомоги: наказ МОЗ

Затверджено Наказ МОЗ “Про деякі питання застосування україномовного варіанту міжнародної класифікації первинної медичної допомоги (ICPC-2-E)" від 04.01.2018 № 13.

ICPC-2 — найпоширеніша у світі класифікація хвороб, що обслуговує потреби лікарів первинної ланки. Її перевага в тому, що вона дає змогу вести усі медичні записи в електронному варіанті, а також присвоювати код кожному окремому зверненню пацієнта у медзаклад.

Система допомагає зосередитись на потребах пацієнта, а не витрачати більшу частину робочого часу на роботу з паперами та оформлення документації для статистичної обробки. Запровадження у медзакладах роботи за міжнародною класифікацією первинної медичної допомоги має на меті оптимізувати роботу сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів.

Прийняли наказ про впровадження міжнародної класифікації первинної медичної допомогиЧитайте: "Закон про сільську медицину: коротко про основне в документі"

Також Міністерство охорони здоров’я передбачає запустити програму з навчання лікарів роботі з ICPC-2 у формі тренінгів, розробки навчальних матеріалів та впровадження їх на різних етапах медичної освіти.

В Україні використовуватиметься друге видання міжнародної класифікації первинної медичної допомоги 2016 року. У первинному варіанті класифікація була створена 1987 року Всесвітньою організацією сімейних лікарів (WONCA). Зважаючи на релевантність класифікації, її повну відповідність змісту професійної діяльності лікарів первинної ланки вона була включена до групи міжнародних класифікацій ВООЗ.

У 2017 році МОЗ України уклало угоду з  WONCA про ліцензійне використання у вітчизняній системі охорони здоров’я ICPC-2. Класифікацію перекладено на українську мову. 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
5548

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді