Посадовий оклад медичного працівника: як дотримати норм Постанови № 28

Автор
Експертна редакція порталу
Як оплачувати роботу медпрацівників державних і комунальних ЗОЗ у 2024 році. Аналізуємо нормативку й прояснюємо всі суперечності

Оплата праці медичних працівників

Із січня 2022 року всі комунальні та бюджетні медзаклади мали підвищити зарплату середнього медперсоналу щонайменше до 13 500 грн, а лікарів — до 20 000 грн.

У 2022 році підставою була  постанова КМУ від 12.01.2022 № 2.

У 2023 році —  постанова КМУ «Деякі питання оплати праці медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації державних та комунальних закладів охорони здоров’я» від 13.01.2023 № 28 (даліПостанова № 28). У 2024 році Постанова № 28 також буде чинною, поки не буде нових змін у законодавстві.

Відповідальні за забезпечення цих виплат — керівники медзакладів.

Ще влітку 2021 року Президент України, а згодом і міністр охорони здоров’я запевнили, що з 2022 року мінімальна зарплата лікаря має становити 20 000 грн, середнього медперсоналу — 13 500 грн (Указ Президента України від 18.06.2021 № 261/2021). На виконання Указу Президента МОЗ у грудні 2021 року виносило на громадське обговорення два проєкти постанов про підвищення зарплат медиків. Утім обидва документи потребували серйозного доопрацювання.

Постанову № 28 посадовці ухвалили на виконання Закону України «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці) зі змінами, внесеними Законами України:

ЗОЗ, на які поширюються фінансові гарантії для медиків

Постанова № 28 стосується державних та комунальних закладів охорони здоров’я. Нині Державні та комунальні заклади охорони здоров’я в Україні функціонують у двох організаційно-правових формах:

У державних (комунальних) установах діє державне регулювання оплати праці, а в КНП — договірна оплата праці. Відтак правове регулювання оплати праці, зокрема застосування норм Постанови № 28, у зак­ладах охорони здоров’я залежить від їхніх організаційно-правових форм.

Для державних (комунальних) установ діють норми постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 № 1298 з урахуванням мінімального розміру, який визначає Постанова № 28.

У закладах охорони здоров’я, які функціонують у формі КНП, оплату праці здійснюють на підставі статті 97 КЗпП та статті 15 Закону про оплату праці. А саме — сторони соціального діалогу самостійно визначають у колективному договорі форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат із дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) і територіальними угодами.

Так само частина 7 статті 65 Господарського кодексу України, на підставі якого діють КНП, визначає, що на всіх підприємствах, які використовують найману працю, власник і трудовий колектив або упов­новажені ними органи повинні укладати колективний договір. Він регулює виробничі, трудові та соціальні відносини трудового колективу з адміністрацією підприємства. Вимоги до змісту і порядок укладення колективних договорів визначає законодавство про колективні договори.

Відтак реалізація Постанови № 28 у КНП потребує закріплення в колективному договорі. Для цього внесіть у нього відповідні зміни й допов­нення.

Розмір зарплати

Уряд не підвищив мінімальний розмір зарплат порівняно з 2022 роком, але розширив категорії працівників, на яких поширюється гарантований рівень. Отже, з 1 січня 2023 року мінімальний розмір оплати праці медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації за виконану в повному обсязі місячну (годинну) норму праці установлюється в межах фонду оплати праці на рівні не менше:

  • 20 000 гривень для осіб, які займають лікарські посади в закладах охорони здоров’я (крім лікарів-інтернів), посади фармацевтів у закладах охорони здоров’я (крім фармацевтів-інтернів), посади професіоналів у галузі охорони здоров’я в закладах охорони здоров’я та посади професіоналів з вищою немедичною освітою у сфері охорони здоров’я;
  • 13 500 гривень для осіб, які займають посади в закладах охорони здоров’я, віднесені єдиними кваліфікаційними вимогами до посад фахівців (крім лікарів-інтернів та фармацевтів-інтернів).

Як спланувати штат та оплатити роботу медпрацівників

Розмір надбавок

Уряд гарантує мінімальні розміри зарплат і не врегульовує, які надбавки та доплати до них входять. Водночас абзац 5 пункту 1 Постанови № 28 визначає, що під час обчислення розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру враховують основну, додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати. Отже, нарахований мінімальний рівень зарплат у 20 000 і 13 500 гривень може включати всі підвищення, доплатинадбавки та премії.

УВАГА!

Що входить до заробітної плати відповідно до статті 2 Закону про оплату праці

Основна заробітна плата. Це винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов’язки). Її встановлюють у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робітників та посадових окладів для службовців.

Додаткова заробітна плата. Це винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов’язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

Інші заохочувальні та компенсаційні виплати. До них належать виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями виплати в рамках грантів, компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства, або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми.

 

Документ не містить погодинних розмірів зарплат. Але є норма про те, що оплату праці медичним, фармацевтичним працівникам і фахівцям з реабілітації, які зайняті неповний робочий день або неповний робочий тиждень, необхідно проводити пропорційно до виконаної норми праці з урахуванням визначених розмірів зарплат. Тож якщо працівник виконує роботу не на повну ставку — оплата праці в перерахунку на відпрацьований час не може бути нижчою за рівень, визначений у Постанові № 28. Таку саму норму необхідно застосовувати, якщо працівники не виконують у повному обсязі встановлену норму тривалості робочого часу.

Диференціація зарплат

Постанова № 28 встановлює лише мінімально гарантований рівень зарплат, а не фіксований. Керівник ЗОЗ може його збільшувати залежно від фінансових можливостей закладу. Ба більше, документ містить вимогу про диференціацію заробітних плат медичним, фармацевтичним працівникам та фахівцям з реабілітації. Керівники державних і комунальних ЗОЗ повинні забезпечити її в межах фонду оплати праці через встановлення доплат і надбавок. При цьому необхідно враховувати складність, відповідальність та умови виконуваної роботи, кваліфікацію працівника і результати його роботи.

Реорганізація медзакладу-КНП через приєднання

Як діяти, щоб дотримати норм Постанови № 28 в оплаті праці

1.

Видайте наказ на виконання постанови, в якому пропишіть розміри заробітної плати лікарів і медсестер, визначені постановою

2.

Доручіть головному бухгалтеру щомісячно контролювати нарахування зарплати медпрацівникам згідно з вимогами постанови

3.

Перегляньте колдоговір, щоб дотримати гарантій оплати праці, які встановлює постанова. Внесіть зміни до пунктів про надбавки і доплати, а також про преміювання та депреміювання

4.

Якщо змінюєте положення колдоговору, ознайомте всіх працівників із цими змінами

5.

Доручіть заступнику з економічних питань проаналізували доходи і видатки закладу і перерозподілити їх на фонд оплати праці

6.

Якщо перерозподіляєте доходи і видатки, внесіть зміни до фінансового плану і погодьте їх із власником

7.

Доручіть заступнику з економічних питань прорахувати витрати на утримання допоміжних підрозділів та розглянути можливість передачі їх на аутсорсинг. Вивільнені кошти направте на диференціацію заробітної плати працівників



зміст

Ефективний керівник медсестринського персоналу

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді