МОЗ винесло на громадське обговорення проєкт змін до проведення профілактичних щеплень в Україні

Долучайтеся до обговорення проєкту змін до проведення профілактичних щеплень

МОЗ винесло на громадське обговорення проєкт змін до проведення профілактичних щеплень в Україні

МОЗ винесло на громадське обговорення проєкт змін до наказу МОЗ «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів» від 16.09.2011 № 595. Вони стосуватимуться:

Нові вимоги до інфекційного контролю: пройти курс

Календар МОЗ планує доповнити розділом V «Перелік інфекційних хвороб та професій, виробництв, організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти таких інфекційних хвороб». Він міститиме перелік професій, виробництв, організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням проти дифтерії та правця

Зміни до Положення пов’язані насамперед із дозволом відкривати медичні кабінети для проведення вакцинації в аптечних закладах, що діє з 2 червня 2024 року.

МОЗ планує уточнити в Положенні, що профілактичні щеплення здійснюються не лише в пунктах щеплень, які можуть бути постійними або тимчасовими, а й у медичних кабінетах аптечних закладів. В останніх для проведення вакцинації залучатимуть фармацевтичних працівників (фармацевтів, фармацевтів клінічних), які пройшли спеціальні щорічні навчання з питань вакцинації, правил організації і техніки проведення щеплень, а також набуття навичок надання домедичної допомоги при невідкладних станах.

Відповідальним за проведення профілактичних щеплень є керівник ЗОЗ або ФОП. Порядок проведення профілактичних щеплень визначають наказом із чітким визначенням відповідальних осіб і функціональних обов’язків медичних і фармацевтичних працівників, які братимуть участь у їх проведенні. У разі прийняття проєкту, зміниться час щорічного узгодження обсягів профілактичних щеплень, які здійснюють у закладах охорони здоров’я, із МОЗ АР Крим, структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських держадміністрацій. Наразі це липень-серпень,  а може стати листопад-грудень.

Решта змін стосується підготовки працівників, яких допускають до проведення щеплень. У проєкті МОЗ визначає види обов’язкових заходів безперервного професійного розвитку для таких працівників і періодичність навчання.

Зі змінами, які пропонує МОЗ, можна ознайомитися за посиланням.

Громадське обговорення триває з 03.06.2024 впродовж 30 днів. Тож маєте час надіслати свої пропозиції та зауваження у письмовому або електронному вигляді на адресу МОЗ:

Раніше МОЗ повідомило, що всі центри антирабічної допомоги в Україні забезпечені вакциною від сказу.

За матеріалами МОЗ та Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Кашлюк: симптоми, діагностика, профілактика

Зараз в Україні фіксують непоодинокі випадки кашлюку як у дітей, так і у дорослих. Приділіть увагу просвітницькій роботі серед пацієнтів щодо причин, лікування і профілактики цього захворювання
369

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді