Фармацевтичні працівники проводитимуть профілактичні щеплення в аптеках

Зміни набудуть чинності 2 червня 2024 року

Проводити профілактичні щеплення можна буде в аптечних закладах — постанова КМУ

КМУ постановою від 27.02.2024 № 213 (далі — Постанова № 213) затвердив зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики. Серед інших змін — набуття права громадянами робити профілактичні щеплення в аптечному закладі. Нові норми наберуть чинності 2 червня.

Нові вимоги до інфекційного контролю: пройти курс

Щоб отримати право проводити профілактичні щеплення, аптечний заклад повинен відповідати чотирьом умовам:

  1. отримати ліцензію на медпрактику і відкрити медичний кабінет
  2. підтвердити наявність ліцензії на роздрібну торгівлю лікарськими засобами
  3. мати в штаті фармацевтів чи клінічних фармацевтів, які пройшли спеціальні щорічні навчання з питань вакцинації, правил організації і техніки проведення щеплень, а також набуття навичок надання домедичної допомоги при невідкладних станах
  4. відкрити медичний кабінет

КМУ полегшив для аптек процедуру отримання ліцензії на медичну практику та спростив вимоги, якщо ліцензія передбачає виключно проведення вакцинації.

Аптечний медичний кабінет має працювати відповідно до положення про такий кабінет. Водночас для ліцензії не потрібно мати статут, складати штатний розпис, розробляти положення про структурні підрозділи, посадові інструкції працівників та правила внутрішнього розпорядку. Так само КМУ не зобов’язує аптеки мати клінічні маршрути пацієнта.

Відомості про фармацевтичних працівників і наявність ліцензії на роздрібну торгівлю ліками потрібно буде вписати до оновленої форми Відомостей про стан матеріально-технічної бази, наявність персоналу із зазначенням його освітнього і кваліфікаційного рівня.

Раніше стало відомо, що аптеки та аптечні пункти, розміщені у приміщенні або на території закладів охорони здоров’я, будуть зобов’язані укласти договір з НСЗУ.

За матеріалом Управління закладом охорони здоров'я

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про проведення навчання і підготовки з гігієни рук медичного та немедичного персоналу ЗОЗ: зразок

5 травня — Всесвітній день гігієни рук. Скачайте приклад наказу про проведення навчання і підготовки з гігієни рук. Документ допоможе раціонально розподілити обов’язки відповідальних за проведення процедури
3028

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді