Із 2 червня фармацевтичні працівники можуть проводити щеплення в аптеках

Щоб отримати право проводити профілактичні щеплення, аптечний заклад повинен відповідати певним умовам

Проводити профілактичні щеплення можна буде в аптечних закладах — постанова КМУ

Уряд ухвалив постанову від 10.05.2024 № 536, яка вносить чергові зміни до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики. Нові норми наберуть чинності 15.07.2024. Але є певні винятки: вже з 02.06.2024 громадянам можна робити профілактичні щеплення в аптечному закладі. 

Щоб отримати право проводити профілактичні щеплення, аптечний заклад повинен відповідати чотирьом умовам:

  1. отримати ліцензію на медпрактику і відкрити медичний кабінет
  2. підтвердити наявність ліцензії на роздрібну торгівлю лікарськими засобами
  3. мати в штаті фармацевтів чи клінічних фармацевтів, які пройшли спеціальні щорічні навчання з питань вакцинації, правил організації і техніки проведення щеплень, а також набуття навичок надання домедичної допомоги при невідкладних станах
  4. відкрити медичний кабінет

КМУ полегшив для аптек процедуру отримання ліцензії на медичну практику та спростив вимоги, якщо ліцензія передбачає виключно проведення вакцинації.

Аптечний медичний кабінет має працювати відповідно до положення про такий кабінет. Водночас для ліцензії не потрібно мати статут, складати штатний розпис, розробляти положення про структурні підрозділи, посадові інструкції працівників та правила внутрішнього розпорядку. Так само КМУ не зобов’язує аптеки мати клінічні маршрути пацієнта.

Відомості про фармацевтичних працівників і наявність ліцензії на роздрібну торгівлю ліками потрібно буде вписати до оновленої форми Відомостей про стан матеріально-технічної бази, наявність персоналу із зазначенням його освітнього і кваліфікаційного рівня.

Раніше стало відомо, що аптеки та аптечні пункти, розміщені у приміщенні або на території закладів охорони здоров’я, повинні укласти договір з НСЗУ.

За матеріалами КМУ та журналу «Управління закладом охорони здоров'я»

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Правець: інкубаційний період, збудник, симптоми, вакцинація

Влітку ризик інфікування правцем значно зростає. Тож саме зараз нагадайте пацієнтам про вакцинацію проти смертельно небезпечної хвороби, про її збудник, симптоми та алгоритм дій у випадку можливого зараження
21070

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді