Усі центри антирабічної допомоги в Україні забезпечені вакциною від сказу — Ігор Кузін

Усі області забезпечені антирабічною вакциною, вона безоплатна для пацієнтів. Про це нагадало МОЗ

Усі центри антирабічної допомоги в Україні забезпечені вакциною від сказу — Ігор Кузін

Людина може інфікуватись сказом від хворої тварини через:

  • укус
  • мікротравмування шкіри чи подряпини
  • ослизнення слизових оболонок

Не виключене аерогенно-контактне інфікування при перебуванні в печерах, де живуть кажани. Вірус в таких умовах може потрапляти на слизові оболонки та через дрібні пошкодження на них надалі проникати в організм людини.

Нові вимоги до інфекційного контролю: пройти курс

У разі інфікування сказом пацієнту показана термінова госпіталізація та проведення імунізації антирабічною вакциною. Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін наголосив:

«Отримати безоплатну меддопомогу у разі укусу чи підозри на інфікування може кожен. Для цього пацієнту потрібно звернутися до медзакладу, який надає антирабічну допомогу. У системі охорони здоров’я на рівні медзакладів кожної області визначені центри антирабічної допомоги: вони забезпечені вакцинами, лікарі центрів надають медичну допомогу пацієнтам, які звертаються у разі укусів, подряпин, ослинень тваринами; здійснюють первинну обробку; призначають і здійснюють курс антирабічних щеплень за потреби. Лікар оцінить ситуацію і об’єм антирабічної допомоги».

Усі центри антирабічної допомоги в Україні забезпечені безоплатною для пацієнтів вакциною від сказу, повідомило МОЗ. За даними Центру громадського здоров’я, у 2023 році по антирабічну допомогу звернулося понад 56 тисяч пацієнтів і майже 22 тисячі з них отримали щеплення. 

Раніше НСЗУ оновила посібник Програми медичних гарантій — 2024.

За матеріалами МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Наказ про проведення навчання і підготовки з гігієни рук медичного та немедичного персоналу ЗОЗ: зразок

5 травня — Всесвітній день гігієни рук. Скачайте приклад наказу про проведення навчання і підготовки з гігієни рук. Документ допоможе раціонально розподілити обов’язки відповідальних за проведення процедури
3001

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді