МОЗ розвінчало міфи про інтернатуру-2024

МОЗ спростувало найпоширеніші міфи щодо змін, які планує впровадити в проходженні інтернатури в Україні

Додаткове фінансування ЗОЗ: де віднайти кошти

У березні МОЗ розробило і винесло на громадське обговорення проєкт змін до чинного Положення про інтернатуру. Йдеться про:

  • удосконалення організації розподілу і зарахування в інтернатуру;
  • якість практичної частини підготовки в інтернатурі;
  • покращення кадрового забезпечення сфери охорони здоров’я. 

Нове положення про інтернатуру, спрямовае на комплексне вдосконалення чинної моделі, спричинило велику кількість маніпуляцій і неправдивої інформації, наголосило МОЗ. Нижче наводимо коментарі МОЗ до найпоширеніших міфів про інтернатуру в 2024 році.

Міф 1. Студенти-бюджетники під час розподілу не зможуть обрати спеціальність

МОЗ інформує, що всі випускники, незалежно від форми навчання, зможуть самостійно обрати спеціальність, регіон і заклад охорони здоровʼя для проходження інтернатури з-поміж наявних вакансій. Що вищий рейтинговий бал випускника, то ширші можливості вибору він матиме. Рейтинговий бал залежить від того, як навчався студент протягом шести років та як склав іспит КРОК-2.

Міф 2. Сімейні лікарі «засилатимуть» інтернів у села

Пропозиції щодо місця працевлаштування та проходження інтернатури за обраною спеціальністю міститимуть усі ЗОЗ, в яких є вакантні посади. Кожен студент відповідно до рейтингу самостійно обиратиме спеціальність і місце проходження інтернатури.

Студенти, які навчалися за державним замовленням, можуть відмовитись від участі в розподілі й взяти у ньому участь наступного року. Крім того, якщо випускнику не вистачить рейтингових балів для вибору бажаної спеціальності за результатами розподілу, він зможе її отримати після проходження інтернатури шляхом навчання на циклі спеціалізації.

Міф 3. Вибір місця інтернатури обмежує студента у виборі місця працевлаштування

Обраний медзаклад для проходження інтернатури не передбачає того, що інтерн проведе там весь час. Навчання відбувається відповідно до програми підготовки в інтернатурі й має передбачати ротацію між різними відділеннями та закладами для здобуття всіх необхідних знань і навичок, передбачених програмою інтернатури.

До випускників 2024 року не застосовуватимуть трирічне відпрацювання після проходження інтернатури. Водночас держава забезпечить кожного лікаря-інтерна першим місцем роботи й за бажання він може пристати на пропозицію.

Міф 4. Правила розподілу на інтернатуру змінилися, відколи нинішні випускники вступали

Випускники 2024 року вступали на навчання у 2018 році. Тоді діяло попереднє Положення про інтернатуру (1996—2021 рр.) і Порядок працевлаштування випускників (1997—2022 рр.). Вони передбачали право самостійного працевлаштування лише у виняткових випадках. Чинне Положення про інтернатуру дозволяє студентам бюджетної та контрактної форми навчання брати участь у розподілі на «бюджетну» інтернатуру та обрати спеціальність і місце проходження інтернатури з переліку, сформованого відповідно до кадрових потреб поточного року.

Студенти бюджетної форми навчання не можуть обрати місце проходження інтернатури в закладах, які не подали до МОЗ кадрові потреби. Таке право було надане тимчасово у 2022—2023 роках після початку повномасштабної війни, адже держава мала труднощі у забезпеченні повного обсягу фінансування та необхідної кількості вакантних посад для кожного випускника. Війна триває, проте медична система навчилася функціонувати за таких умов і повернулася до чинних правил, підкреслює МОЗ.

Міф 5. МОЗ змушує інтернів працювати за мінімальні зарплати

ЗОЗ комунальної та державної форм власності, які є надавачами медпослуг за Програмою медичних гарантій та в яких є посади лікарів-інтернів, матимуть підтримку від НСЗУ. Для цього їм потрібно буде підписати договір за пакетом «Забезпечення кадрового потенціалу системи охорони здоров’я шляхом організації надання медичної допомоги із залученням лікарів-інтернів».

МОЗ не впливає на рівень зарплати інтерна. Вона залежить від керівника закладу та професійних обовʼязків, які делегують інтерну.

Міф 6. Оновлене Положення зменшує кількість спеціальностей для інтернів

Кількість спеціальностей не зменшується. Ба більше, у 2024 році до 23 спеціальностей урядовці додають ще одну — «Судово-медична експертиза». Строк підготовки — два роки. Водночас МОЗ опрацьовує можливість зміни строків підготовки за наявними спеціальностями й поступово змінюватиме їх відповідно до європейських стандартів.

За матеріалами МОЗ та Експертус Медзаклад

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Статті за темою

Усі статті за темою

Фінансування БПР медичних працівників — 2024

Як держава фінансуватиме безперервний професійний розвиток працівників сфери охорони здоров’я у 2024 році? Чи змінився розмір відшкодування з минулого року, і хто може на нього розраховувати? Читайте про це у статті
1475

Підвищення кваліфікації медичних працівників у Вищій школі безперервного професійного розвитку

Хочете опанувати нові знання, розібратися в складних питаннях медичного законодавства та підвищити кваліфікацію? Обирайте потрібну програму та починайте проходити навчання онлайн у Вищій школі БПР
31193

Атестація лікарів під час війни: актуальні зміни

Впродовж дії воєнного стану лікарі не проходять атестацію. Утім це не означає, що не треба підвищувати кваліфікацію і набирати бали БПР. Читайте у статті докладно про атестацію лікарів під час війни
204454

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді