Уряд затвердив порядок та умови надання субвенцій для облаштування укриттів у медзакладах

Гроші з держбюджету на будівництво укриттів розподілять передусім серед закладів на прифронтових територіях. Про це повідомив міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко

Уряд затвердив порядок та умови надання субвенцій для облаштування укриттів у медзакладах

КМУ ухвалив постанову «Про затвердження Порядку та умов надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на облаштування безпечних умов у закладах охорони здоровʼя» від 02.04.2024 № 374. Документ визначає порядок та умови використання коштів, спрямованих на облаштування укриттів у закладах  охорони здоров’я. 

Як підтвердити доступність приміщень для маломобільних груп населення

Загальний розмір субвенції — 1 млрд грн. Кошти підуть на реалізацію проєктів, повʼязаних із новим будівництвом, реконструкцією, реставрацією, капітальним ремонтом фонду захисних споруд цивільного захисту у ЗОЗ відповідно до чинних будівельних норм.

Кошти із субвенції зможуть отримати ЗОЗ спроможної мережі та багатопрофільні лікарні у прифронтових регіонах, що не мають захисних споруд або їх захисні споруди потребують оновлення. Реалізація проєктів відбуватиметься лише за співфінансування з місцевих бюджетів. Ввести завершений обʼєкт в експлуатацію потрібно буде не пізніше ніж 31 грудня 2024 року.

До 1 травня 2024 року обласні військово-цивільні адміністрації мають зібрати інформацію про готові до реалізації проєкти укриттів у лікарнях спроможної мереж, і до 15 травня – надати її МОЗ. 

Переліки проєктів формують обласні, Київська міська державна адміністрація (військові адміністрації), що визначають їх пріоритетність за критеріями, серед яких:

  • територіальна наближеність ЗОЗ до зони активних бойових дій, тимчасово окупованих росією територій України;
  • наявність у лікарняному закладі автономних опалення, водопостачання, джерел електропостачання;
  • наявність укладеного договору з НСЗУ за пакетами медичних послуг «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» і «Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій».

Переліки проєктів затверджує МОЗ із урахуванням рекомендацій комісії, створеної для перевірки пропозицій від обласних, Київської міської держадміністрації (військових адміністрацій). МОЗ на основі рекомендацій подає до КМУ пропозиції щодо розподілу субвенції між місцевими бюджетами.

Увага! Віктор Ляшко наголосив, що пріоритет у розподіленні коштів надаватиметься медичним закладам, розташованим ближче до територій активних бойових дій. Водночас міністр охорони здоров'я закликав обласні адміністрації продовжувати роботу в цьому напрямі, адже МОЗ розраховує, що це лише перша хвиля фінансування.

Раніше Уряд затвердив порядок надання субвенції на підтримку окремих закладів охорони здоров'я.

За матеріалами МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Фінансування БПР медичних працівників — 2024

Як держава фінансуватиме безперервний професійний розвиток працівників сфери охорони здоров’я у 2024 році? Чи змінився розмір відшкодування з минулого року, і хто може на нього розраховувати? Читайте про це у статті
1556

Енергоефективність медзакладу: як підвищити

Одна з найбільших статей витрат ЗОЗ — витрати на енергоносії. В умовах воєнного стану економія бюджету медустанови особливо актуальна. Як підвищити енергоефективність медзакладу, читайте у статті
4569

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді