Екстрене повідомлення про інфекційну хворобу: порядок заповнення форми № 058/о

UA RU
Із 3 січня 2024 року повідомляйте про інфекційні захворювання та обліковуйте їх за оновленими формами

Відповідно до наказу МОЗ «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 15 вересня 2023 року № 1642» від 15.09.2023 № 1642 (у редакції наказу МОЗ від 23.11.2023 № 1997) повідомляйте про інфекційні захворювання та обліковуйте їх за оновленими формами:

  • № 058/о «Екстрене повідомлення про інфекційну хворобу, харчове отруєння»;
  • № 060/о «Журнал обліку інфекційних захворювань».

Особа, яка заповнювала екстрене повідомлення про інфекційну хворобу, харчове отруєння (далі — Екстрене повідомлення), — відповідальна за подану в ньому інформацію.

Екстрене повідомлення — бланк № 058/о 

  image55

Скачати

Порядок заповнення форми № 058/о — інструкція

Хто і де заповнює форму № 058/о

Екстрене повідомлення заповнюють у ЗОЗ незалежно від форм власності та підпорядкування:

Хто подає Екстрене повідомлення

Умови виявлення інфекційного захворювання

Заклади охорони здоров’я (далі — ЗОЗ):

Первинної медичної допомоги

 

 

 

 

 

Спеціалізованої медичної допомоги

 

незалежно від умов, за яких була виявлена інфекційна хвороба:

  • при зверненні в центри первинної медико-санітарної допомоги та їх підрозділи,
  • при відвідуванні пацієнта лікарем загальної практики — сімейним лікарем (далі — сімейний лікар) вдома,
  • профілактичному огляді;

за умови, коли діагноз інфекційної хвороби був установлений при наданні стаціонарної медичної допомоги хворому, коли пацієнт надійшов без направлення сімейного лікаря або діагноз інфекційної хвороби встановлено в соматичних відділеннях, відділеннях хірургічного профілю;

Фізичні особи — підприємці, які провадять господарську діяльність з медичної практики (далі — ФОП)

незалежно від умов, за яких була виявлена інфекційна хвороба

Працівники інших медичних служб та підрозділи, закладів освіти, закладів оздоровлення та відпочинку

отрималі інформацію у ході виконання своєї діяльності

Установи судово-медичної експертизи

-

 

Екстрене повідомлення заповнюють на кожний випадок підозри на наявність випадку:

  • інфекційної хвороби відповідно до Переліку інфекційних хвороб, що підлягають реєстрації, затвердженому наказом МОЗ від 30.07.2020 № 1726,
  • укусу, подряпання, ослинення тваринами;
  • на інші випадки інфекційних хвороб, якщо такі віднесені до інфекцій, що можуть мати міжнародне значення та вимагають негайного реагування.

Виняток: форму 058/о не подають у разі захворювання на грип та гострі інфекцій верхніх дихальних шляхів

Форму 058/о заповнює відповідальна особа, у ЗОЗ це медичний працівник.

Як заповнювати форму № 058/о

Форму № 058/о слід заповнювати чітко, розбірливо.

Виправлення помилок підтверджується підписом особи, яка заповнила бланк, із зазначенням дати правок.

Обов'язково вкажіть дату заповнення бланка 058/о — відповідна графа знаходиться під заголовком.

Далі зазначте найменування зазначається найменування закладу охорони здоров’я, на адресу якого направляється форма № 058/о — до ЦКПХ відповідної адміністративно-територіальної одиниці.

У пункті 8 екстреного повідомлення вкажіть діагноз та шифр відповідно до Міжнародної статистичної класифікації хвороб та споріднених проблем охорони здоров’я.

У пункті 11 вказують підстави для встановлення діагнозу клінічно чи лабораторно:

  • дата,
  • метод,
  • результати лабораторного обстеження, які проводилися з метою встановлення етіології хвороби чи харчового отруєння.

У пункті 14 зазначаються:

1) дата і час повідомлення до ЦКПХ відповідної адміністративно-територіальної одиниці, прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) особи, яка повідомила та отримала повідомлення, номери контактних телефонів;

2) прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) та номер контактного телефону особи, яка заповнила повідомлення та її підпис;

3) реєстраційні номери із форми первинної облікової документації № 060/о «Журнал обліку інфекційних хвороб» закладу, який надав форму № 058/о та ЦКПХ відповідної адміністративно-територіальної одиниці, який отримав повідомлення;

4) підпис особи, яка отримала повідомлення.

Харчові отруєння, які потенційно можуть бути спричинені збудниками інфекційних хвороб, до моменту отримання лабораторного підтвердження діагнозу відмічаються у рядку «Інше» пункту 15 та відповідний діагноз зазначається у пункті 8.

У пункт 16 «Інші додаткові відомості» за необхідності вноситься:

  • вакцинальний статус пацієнта (в разі реєстрації вакцинокерованої хвороби), дата, доза, серія, назва препарату;
  • у разі реєстрації харчового отруєння — назва закладу громадського харчування, його адресу, інші обставини (назву продуктів харчування);
  • відомості про контактних осіб: прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), вік, місце проживання, роботи, виховання чи навчання, телефон, вакцинальний статус (у разі реєстрації вакцинокерованої хвороби), результати лабораторного обстеження, медичного огляду та попередній діагноз.

Куди і коли надсилати екстрене повідомлення про інфекційну хворобу

Інформація про виявлення підозри на хвороби позначені  має бути передана до ЦКПХ відповідної адміністративно-територіальної одиниці не пізніше ніж протягом 2 годин з часу виявлення, за допомогою засобів телефонного зв’язку, паперова копія передається (надсилається) протягом 18 год.

Форма № 058/о  протягом 18 годин надсилається до центру контролю та профілактики хвороб МОЗ (далі — ЦКПХ) відповідної адміністративно-територіальної одиниці за місцем реєстрації хвороби.

Як складати та надсилати форму 058/0: нюанси 

Медпрацівники

Складання та надсилання екстреного повідомлення

Медичні працівники станції швидкої медичної допомоги

повідомляють ЦКПХ відповідної адміністративно-територіальної одиниці по телефону про виявлення пацієнта і місце його госпіталізації. У випадку, якщо пацієнта залишено на амбулаторному лікуванні (вдома), форма № 058/о надається ЗОЗ, з сімейним лікарем якого пацієнтом укладено декларацію про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, ФОП або по місцю проживання пацієнта.

 

Медичні працівники ЗОЗ, які обслуговують працівників водного, залізничного та повітряного транспорту

заповнюють два примірники форми 058/о:

один примірник надсилається до ЦКПХ відповідної адміністративно-територіальної одиниці,

другий — до ЗОЗ за підпорядкованістю.

ЗОЗ центральних органів виконавчої влади, що реалізують державну політику у сферах оборони і військового будівництва, охорони громадського порядку, захисту державного кордону, виконання кримінальних покарань. Державного управління справами, Служби безпеки України

надсилають форму № 058/о до ЦКПХ відповідної адміністративно-територіальної одиниці лише на вільнонайманих працівників та членів сімей працівників цих закладів.

Повторне екстрене повідомлення за зміни діагнозу

У разі зміни категорії випадку або зміни діагнозу ЗОЗ, ФОП, інші медичні служби, підрозділи та заклади, установи зобов’язані протягом 18 годин після зміни категорії випадку або зміни діагнозу надіслати нову форму 058/о до ЦКПХ відповідної адміністративно-територіальної одиниці, до якого було надіслано форму № 058/о, із зазначенням:

  • зміненої категорії,
  • результатів лабораторних досліджень та інших даних, які стали підставою для зміни категорії випадку,
  • у випадку смерті пацієнта — заповнити нову форму № 058/о і протягом 18 годин після смерті пацієнта надіслати її із зазначенням дати встановлення смерті, діагнозу та результатів лабораторних досліджень.

Екстрені  повідомлення за формою 058/о зберігають протягом року.

Чи надавати інформацію про пацієнта військовій частині

Нова форма первинної облікової документації № 058-1/о «Лабораторне сповіщення про виявлення лабораторних критеріїв інфекційної хвороби, отруєння»

Форма № 058-1/о затверджена наказом МОЗ від 15.09.2023 № 1642. Із 3 січня 2024 року її заповнюють відповідальні особи ЗОЗ і ФОП на кожний випадок виявлення біологічних патогенних агентів, які є збудниками інфекційних хвороб відповідно до Переліку, затвердженого МОЗ, і були визначені відповідними лабораторними методами, що використовують для підтвердження діагнозу.

image25

Скачати

Форма № 058-1/о надається ЗОЗ та ФОП на кожний випадок виявлення біологічних патогенних агентів, які є збудниками інфекційних хвороб відповідно до Переліку інфекційних хвороб, що підлягають реєстрації, затвердженому наказом МОЗ від 30.07.2020 № 1726, були визначені відповідними лабораторними методами, що використовують для підтвердження діагнозу.

При наданні даних необхідно керуватися наказом МОЗ «Про затвердження критеріїв, за якими визначаються випадки інфекційних та паразитарних захворювань, які підлягають реєстрації»від 28.12.2015 № 905.

Форма № 058-1/о протягом 18 годин надсилається засобами зв’язку до центру контролю та профілактики хвороб МОЗ відповідної адміністративно-територіальної одиниці за місцем реєстрації звернення особи щодо проведення лабораторного дослідження.

Інформація зазначена у формі № 058-1/о, яка надіслана від ЗОЗ, ФОП до ЦКПХ відповідної адміністративно-територіальної одиниці використовується як додаткове джерело інформації про виявлення особи із підозрою на інфекційну хворобу та оцінки епідемічної ситуації у регіоні.

У разі наявності на дану особу форми первинної облікової документації № 058/о «Екстрене повідомлення про інфекційну хворобу, харчове отруєння», про підозру на інфекційну хворобу, ця форма використовується, як лабораторний критерій для встановлення підтвердженого випадку відповідно до визначень, наведених у критеріях.

У разі відсутності форми первинної облікової документації № 058/о «Екстрене повідомлення про інфекційну хворобу, харчове отруєння», збудник якої був зазначений у переданій до ЦКПХ відповідної адміністративно-територіальної одиниці формі № 058-1/о, працівниками ЦКПХ проводиться додаткове епідрозслідування з метою своєчасного запровадження протиепідемічних заходів та попередження поширення інфекції:

  • встановлення контакту із хворою особою,
  • надання рекомендацій щодо звернення за медичною допомогою,
  • інформування про відповідальність відповідно до законодавства.

Форму № 058-1/о заповнюють відповідальні особи закладів охорони здоров'я, фізичні особи — підприємці, які провадять господарську діяльність з медичної практики

Строк зберігання форми № 058-1/о — 1 рік.



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді