МОЗ затвердило новий порядок медичних оглядів дітей

МОЗ ухвалило єдиний порядок медичного огляду для зарахування дитини до закладу освіти, дитячого закладу оздоровлення та відпочинку

МОЗ затвердило новий порядок медичних оглядів дітей

21 листопада 2023 року набрав чинності наказ МОЗ «Про організацію медичних оглядів дітей та інших осіб для зарахування їх до закладів освіти, дитячих закладів оздоровлення та відпочинку» від 25.07.2023 № 1351 (далі Наказ № 1351). Відповідно до документа діти проходитимуть медичні огляди перед садком, школою, іншим закладом освіти чи оздоровлення у лікарів первинної медичної допомоги (далі — лікар ПМД).

Що зміниться в ліцензуванні медичної практики

Наказом № 1351 МОЗ затвердило Порядок проведення медичного огляду дітей та інших осіб для зарахування їх до закладу освіти, дитячого закладу оздоровлення та відпочинку (далі Порядок № 1351). А ще — виклало в новій редакції форму первинної облікової документації № 086/о. Тепер це «Медична довідка (витяг з медичної картки амбулаторного хворого)», а не «Медична довідка (лікарський консультаційний висновок)». Оновлену медичну довідку видає лікар ПМД.

Форма № 086/о Скачати оновлений бланк

Медогляди для зарахування дитини до закладів дошкільної освіти та до закладів загальної середньої освіти — обов’язкові. Для зарахування до закладів професійної (професійно-технічної), фахової передвищої, вищої освіти та інших закладів освіти медогляди проводять за зверненням особи, якщо їх проведення вимагає заклад освіти чи умови прийому на навчання.

Під час медичного огляду дитину оглядає та остежує лікар ПМД, у якого ця дитина задекларована. За необхідності він видає направлення на обстеження лікарями-спеціалістами, а також клінічні, лабораторні та інші дослідження.

Інші додаткові обстеження лікарями-спеціалістами, клінічні, лабораторні та інші дослідження проводять за направленням лікаря ПМД або лікаря, який надає спеціалізовану медичну допомогу. Підстава  — медичні показання або вимога закладу освіти.

На основі проведених обстежень і досліджень лікар ПМД формує узагальнений висновок про стан здоров’я, надає рекомендації щодо фізичної активності та рівня фізичного навантаження, рекомендації щодо додаткових обстежень, лікування (за наявності показань), профілактичних щеплень, режиму харчування тощо. 

Результати медичного огляду лікар ПМД заносить до Медичної карти амбулаторного хворого (форма № 025/о). А особі, її батькам чи іншим законним представникам видає документи для подання до закладу освіти у порядку, визначеному законодавством. А саме — Медичну довідку (витяг з медичної картки амбулаторного хворого) (форма № 086/о) у редакції Наказу № 1351.

Для отримання довідки дитина має отримати всі щеплення згідно з Національним календарем профілактичних щеплень. Лікар видає довідку, якщо немає медичних протипоказань для її перебування в закладі освіти.

Якщо ідеться про медогляд для зарахування до закладу оздоровлення чи відпочинку, то лікар ПМД видає особі, її батькам чи іншим законним представникам  Медичну довідку на дитину, яка від’їжджає в дитячий заклад оздоровлення та відпочинку (форма № 079/о).

Результати медогляду для зарахування дитини до закладу освіти чинні протягом року з дати його проходження.

Раніше МОЗ повторно призупинило атестацію працівників охорони здоров’я на період воєнного стану.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Меланома: протокол лікування

Другий понеділок травня — Усесвітній день меланоми. У лікуванні пацієнтів із злоякісною меланомою шкіри керуйтесь уніфікованим клнічним протоколом, який МОЗ затвердив наказом від 09.16.2023 № 1064
17

Опіки: стандарт медичної допомоги

МОЗ наказом від 09.10.2023 № 1767 затвердило Стандарт медичної допомоги (далі — СМД) при опіках. Документ містить інформацію про надання медичної допомоги при опіках та подальшу реабілітацію пацієнтів
3616

СОП «Гігієнічна обробка рук»: зразок

До Всесвітнього дня гігієни рук тримайте зразок СОП. Документ допоможе знизити ризик передавання до пацієнта потенційно небезпечних мікроорганізмів і захистити персонал від мікрофлори пацієнта
2533

Наказ про проведення навчання і підготовки з гігієни рук медичного та немедичного персоналу ЗОЗ: зразок

5 травня — Всесвітній день гігієни рук. Скачайте приклад наказу про проведення навчання і підготовки з гігієни рук. Документ допоможе раціонально розподілити обов’язки відповідальних за проведення процедури
3051

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді