Триває Всесвітній тиждень обізнаності про стійкість до антибіотиків

З 18 до 24 листопада триває Всесвітній тиждень обізнаності про стійкість до протимікробних препаратів, яку називають ще антибіотикорезистентністю

Триває Всесвітній тиждень обізнаності про стійкість до антибіотиків

З 18 до 24 листопада, у Всесвітній тиждень обізнаності про стійкість до протимікробних препаратів, світ акцентує увагу на проблемі антибіотикорезистентності.

Як вести облік наркотиків

МОЗ наголошує: стійкість бактерій до антибіотиків виникає через їхнє надмірне використання, неправильне призначення, недотримання пацієнтами курсу лікування. З кожним неправильним використанням антимікробного препарату якісь із бактерій виживають. Вони розмножуються далі, і нове покоління цих бактерій вже неможливо знищити цим антибіотиком.  

За даними ВООЗ у 2019 році майже 5 мільйонів смертей у світі були пов'язані з антибіотикорезистентністю, з яких 1,27 мільйона були безпосередньо спричинені нею.

Внаслідок поступового розвитку стійкості бактерій до антибіотиків з кожним роком лікувати інфекційні хвороби бактеріального походження, як-от пневмонія, ангіна, туберкульоз, гонорея, стає все важче. Хірургічні операції, зокрема кесарів розтин або видалення апендикса, трансплантація органів, хімієтерапія стають все більш ризикованими. Люди все частіше помирають від інфекцій, які людство давно навчилося лікувати.

Якщо антибіотики перестануть діяти, 3 з 10 випадків пневмонії закінчуватимуться смертю, 5 з 1000 жінок не виживатимуть після пологів, лише чверть людей, які хворіють на туберкульоз, зможуть вилікуватися. 

Особливо небезпечна стійкість до протимікробних препаратів у час війни. Вона суттєво збільшує навантаження на систему охорони здоров'я. За правильного застосування такі ліки рятують життя пораненим і хворим військовим. Проте якщо резистентність до таких ліків поширилася, це сильно ускладнює лікування й одужання пацієнтів. До того ж функціонування системи охорони здоров’я під час війни передбачає велику кількість евакуаційних етапів. Це підвищує ризики додаткового інфікування пацієнтів патогенами, не чутливими до багатьох поколінь антибіотиків, а також  їх поширення між різними лікарнями.

Головні причини виникнення стійкості до антибіотиків

  • Надмірне використання антибіотиків
  • Використання антибіотиків без лікарського призначення
  • Недотримання пацієнтами курсу лікування
  • Надмірне використання антибіотиків у рибництві та тваринництві
  • Неналежний інфекційний контроль у лікарнях і закладах охорони здоров’я
  • Неналежна гігієна та санітарія

Згідно з наказом МОЗ  від 03.08.2021 № 1614, у кожному стаціонарі незалежно від форми власності має бути запроваджена система профілактики інфекцій, адміністрування протимікробних препаратів, створений відділ з інфекційного контролю. Передбачений цим наказом комплекс заходів дозволить покращити ведення обліку інфекційних хвороб, пов’язаних з наданням медичної допомоги, посилити їхню профілактику, знизить поширення антимікробної резистентності та оптимізує використання антибіотиків. 

Раніше МОЗ затвердило стандарт медичної допомоги «Раціональне застосування антибактеріальних і антифунгальних препаратів з лікувальною та профілактичною метою».

За матеріалами МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50082

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3435

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6721

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді