МОЗ затвердило стандарт медичної допомоги з раціонального застосування антибіотиків

Які головні зміни у питанні застосування антибіотиків з лікувальною та профілактичною метою передбачає стандарт

МОЗ затвердило стандарт медичної допомоги з раціонального застосування антибіотиків

МОЗ наказом від 23.08.2023 № 1513 затвердило новий Стандарт медичної допомоги «Раціональне застосування антибактеріальних і антифунгальних препаратів з лікувальною та профілактичною метою» (далі — Стандарт № 1513). 

Водночас втратив чинність наказ МОЗ «Раціональне застосування антибактеріальних і антифунгальних препаратів з лікувальною та профілактичною метою» від 18.05.2022 № 823

Нові стандарти і протоколи МОЗ

Головні зміни, які передбачає чинний стандарт:

1. Цефтриаксон і левофлоксацин належать до антибіотиків групи резерву (C). Цефтриаксон і левофлоксацин перенесли до антибактеріальних препаратів групи резерву (відповідно класифікації WHO AWaRe). Нововведення забороняє використовувати ці препарати як засоби першого вибору, а тим паче емпірично або з профілактичною метою, коли збудник не встановлений. 

Тепер лікуючий лікар зобов’язаний проводити процедури преавторизації для призначення цих антибіотиків, тобто письмове обґрунтування та погодження з клінічним фармацевтом. Найкраще обґрунтування для преавторизації — результати мікробіологічного дослідження.

2. Вибір антибіотика відповідно до результатів бактеріологічного дослідження. Тепер лікарі та клінічні фармацевти можуть швидше визначити, який лікарський засіб обрати, якщо збудник чутливий до кількох антибіотиків: призначити потрібно антибіотик із меншим ризиком розвитку антимікробної резистентності відповідно до належності до певної групи WHO AWaRe (за відсутністю прямих протипоказань). Для цього рекомендовано дотримуватись принципу: доступу > спостереження > резерву.

3. Можливість внутрішньом’язового введення антибіотиків. Ідеться про надання можливості виконання внутрішньом’язового введення антибіотиків, коли це дійсно потрібно. Наразі це передбачає один Стандарт № 1513

4. Перевірки ЦКПХ. У 2024 році фахівці центрів контролю профілактики хвороб відвідуватимуть лікарні з метою оцінювання за чотирма індикаторами якості. На основі індикаторів перевіряльники схарактеризують коректність вибору та використання антибіотиків. Це дасть змогу ЦГЗ і лікарням зрозуміти рівень дотримання Стандарту № 1513 й напрацювати подальші зміни.

Раніше У Центрі громадського здоров'я нагадали про небезпеку антибітикорезистентності для людства.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді