Уряд дозволив бойовим медикам переливати кров на догоспітальному етапі

Переливати кров зможуть бойові медики без медичної освіти, які пройшли відповідне навчання

Уряд дозволив бойовим медикам переливати кров на догоспітальному етапі

5 вересня Уряд своїм рішенням дозволив переливати кров бойовим медикам, які пройшли відповідне навчання. Відтепер переливати кров зможуть не лише люди з медичною освітою, а й військовослужбовці, які пройшли відповідне навчання. Для цього МОЗ розширює спеціальну навчальну програму з основ трансфузійної терапії. 

Нові стандарти і протоколи МОЗ

Міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко зазначив:

«Ми всі розуміємо, скільки військових наразі отримують бойову травму, захищаючи нашу з вами свободу. Маємо максимально ефективно реагувати на ці виклики, забезпечити всі необхідні умови та можливості для порятунку життя поранених. Одне з критично важливих завдань – наблизити кров до пацієнта усіма можливими методами. Сьогодні уряд прийняв важливе рішення, дозволивши переливати кров бойовим медикам, які пройшли відповідне навчання. Це практика країн НАТО. Тепер ми імплементуємо її і в Україні».

Рішення Уряду значно розширює коло людей, які можуть проводити трансфузію цільної крові на фронті. Його нагальність та необхідність обумовлена тим, що далеко не кожен бойовий медик має відповідну медичну освіту. Процедуру заміщення крововтрати будуть проводити в автомобілі під час евакуації пораненого до стабілізаційного пункту або госпіталю. 

Раніше МОЗ нагадало, що триває національна кампанія «Твоя кров може воювати».

За матеріалами КМУ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Опіки: стандарт медичної допомоги

МОЗ наказом від 09.10.2023 № 1767 затвердило Стандарт медичної допомоги (далі — СМД) при опіках. Документ містить інформацію про надання медичної допомоги при опіках та подальшу реабілітацію пацієнтів
3968

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3462

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді