Найпопулярніші запитання від медичних працівників. Серпень 2023 року

Редакція експертно-правової системи «Експертус Медзаклад» обрала найпопулярніші запитання експертам за серпень 2023 року

Основні зміни в медичному законодавстві за серпень

image17 

Тема

Запитання

Відповідь

Реорганізація

Керівництво планує ліквідувати ФАПи і перевести працівників звідти в амбулаторію. Чи потрібно попереджати їх про скорочення у зв’язку з ліквідацією?

Так. На період воєнного стану законодавець звільнив роботодавця від обов’язку повідомляти працівника про зміну істотних умов праці за два місяці до їх запровадження (ч. 2 ст. 3 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX). Але взагалі повідомляти зміни треба. І надалі діють норми частини 3 статті 32 КЗпП:

  • змінити істотні умови праці можна, якщо є зміни в організації виробництва і праці
  • роботодавець зобов’язаний повідомити працівника про майбутні зміни

Докладніше — за посиланням.

Як провести реорганізацію ЗОЗ? 

Перегляньте рішення з ліквідації структурного підрозділу і покроковий алгоритм реорганізації ЗОЗ через приєднання.

Оплата праці

Як виплачувати оздоровчі медику, який працює на пів ставки? 0,5 окладу чи повний оклад?

Допомогу на оздоровлення, передбачену постановою КМУ від 11.05.2011 № 524, виплачують медичним і фармацевтичним працівникам у розмірі посадового окладу, визначеного у графі 12 тарифікаційного списку залежно від обсягу роботи за цією посадою: 1,0; 0,75; 0,5; 0,25.

Діловодство

 

Як правильно організувати роботу з архівними документами в КНП? Які папери треба передавати до місцевого архіву, а які можна зберігати на підприємстві? 

Проведіть експертизу цінності документів. При цьому керуйтеся Правилами організації діловодства та архівного зберігання документів у державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затверджених наказом Мін’юсту від 18.06.2015 № 1000/5.

Нагадуємо, що згідно із Правилами, кожен ЗОЗ має розробити власну номенклатуру справ. Цей документ дає змогу установити в закладі єдиний порядок формування справ незалежно від форми носія інформації, забезпечувати їх облік, оперативний пошук документів за їх змістом і видом, визначати строки зберігання справ. Номенклатуру справ ЗОЗ підписує керівник служби діловодства, візує керівник архіву ЗОЗ або посадова особа, відповідальна за архів. Після цього її схвалює експертна комісія закладу

Не пізніше року з початку діяльності підприємство, незалежно від форми власності, має подайти номенклатуру справ, яку схвалила експертна комісія, на розгляд експертно-перевірній комісії державного архіву (ЕПК) відповідного державного архіву чи експертній комісії архівного відділу районної держадміністрації або міської ради. Архівна установа проведе експертизу цінності документів, визначить, які документи належать до Національного архівного фонду (НАФ).
ЗОЗ, у діяльності яких утворюються документи НАФ, подають номенклатуру справ на розгляд ЕПК або експертної комісії відповідної архівної установи (архіву, архівного відділу).

ЗОЗ, у діяльності яких не утворюються документи НАФ, подають номенклатуру справ на розгляд експертної комісії органу вищого рівня (якщо такий є). Якщо установи вищого рівня немає, номенклатуру справ схвалює лише власна експертна комісія.

Номенклатуру справ закладу погоджує відповідний державний архів або схвалює орган вищого рівня раз на п’ять років.

Докладніше про складання номенклатури і справ й експертизу цінності документів ЗОЗ — читайте тут. За потреби скачайте примірну номенклатуру

Яка нормативно-правова база по КДЦ? Які папки потрібні?

Законодавтво не визначає чіткого переліку нормативно-правових актів, які мають бути в ЗОЗ. Це має вирішити сам заклад і вести папки відповідно до номенклатури справ закладу. Її заклад теж повинен розробити власну.

Докланіше про те, як працювати з організаційно-розпорядчими документами, — читайте тут. Скористайтеся також роз’ясненнями щодо базової господарської та медичної документації ЗОЗ.

Медична допомога

Які саме протоколи лікування слід використовувати в роботі сімейному лікарю після 1 вересня 2023 року? 

Нині працює схема: МОЗ обирає міжнародні клінічні настанови, затверджує їхні тексти українською мовою або посилання на джерело публікації.

За 2021—2023 роки МОЗ затвердило близько дев’яноста стандартів і протоколів надання медичної допомогина заміну старим.

Окрім того, ЗОЗ мають право самостійно обирати та перекладати протоколи. Єдина умова — керівник має затвердити обраний міжнародний протокол локальним наказом.

Якщо керівник ЗОЗ затвердив міжнародний протокол своїм наказом, то його лікарі зобов’язані дотримувати цього протоколу.

Ознайомтеся з роз’ясненням адвоката

Медичні записи

Як виписувати направлення на флюорографію грудної клітки для отримання форми № 086/о з уврахуванням того, що НСЗУ не оплачує медогляд?

Консультації у вузьких спеціалістів та обстеження оплачує НСЗУ. Пацієнт має право отримати їх безоплатно у всіх поліклініках, які уклали договір із НСЗУ за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження та лікування в амбулаторних умовах». Для цього він має отримати направлення лікаря первинки.

Для вступу у вищий навчальний заклад абітурієнтам потрібна довідка № 086/о. Це єдиний медичний документ для подання до приймальних комісій навчальних закладів усіх рівнів акредитації. Таку довідку видає лікар первинної ланки, в якого задекларована дитина.

Спочатку пацієнту необхідно записатися на прийом до свого лікаря. Сімейний лікар призначає необхідні обстеження, аналізи та консультації у вузьких спеціалістів та видає електронні направлення на їх проходження. Зокрема й на флюорографію грудної клітки.

Із результатами оглядів вузьких спеціалістів та обстежень пацієнт повертається до лікаря, з яким уклав декларацію. Сімейний лікар заповнює довідку на підставі записів у медичній карті, зроблених щеплень, а також результатів усіх обстежень, потрібних для оцінювання стану здоров’я абітурієнта.

Перегляньте повну відповідь у «Як проводити медичні огляди дітей»

Робочий час

Чи допустимо табелювати працівника стаціонару ЗОЗ по 24 години?

Так. КЗпП дозволяє запроваджувати підсумований облік робочого, щоб тривалість роботи за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин, визначених статтями 50 і 51 КЗпП, на безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях, а також в окремих відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами роботи не вдається додержати встановленої для такої категорії працівників щоденної або щотижневої тривалості робочого часу. Це допустимо за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства/установи/організації (ст. 61).

Кеуйтеся Порядком організації підсумованого обліку робочого часу, визначеним у Методичних рекомендаціях, затверджених наказом Мінпраці від 19.04.2006 № 138.

Врахуйте, що за підсумованого обліку робочого часу графіки роботи (змінності) треба розробити так, щоб тривалість перерви в роботі між змінами була не меншою за подвійну тривалість часу роботи в попередній зміні включно з перервою на обід (ч. 1 ст. 59 КЗпП). А тривалість щотижневого безперервного відпочинку повинна бути не меншою ніж 42 години (ст. 70 КЗпП).

Запропонований графік роботи дасть змогу дотриматися вимог щодо часу відпочинку, однак тривалість робочого часу за обліковий період перевищуватиме нормальне число робочих годин.

Рекомендований графік роботи за тривалості зміни 24 години —доба через три.

Відпустки

Чи можна відмовити працівнику в наданні відпустки без збереження заробітної плати?

Роботодавець має право як надати відпустку без збереження зарплати, так і відмовити працівнику. Докладніше — у консультації

Відрядження

Як оформити наказ про закордонне відрядження?

Скористайтеся експертним рішенням і зразком наказу

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Штатний розпис КНП: поради щодо складання

Керівники КНП самостійно вирішують питання стосовно розподілу коштів, складання штатного розпису, оплати праці. Пояснимо, як скласти штатний розпис, вкажемо на підводні камені та допоможемо їх обійти
98158

Положення про преміювання працівників медичного закладу: як розробити

Читайте, як урегулювати питання преміювання медичних працівників, які локальні документи затвердити та як їх оформити. Розробіть положення про преміювання медичних працівників за зразком
35156

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді