Умови закупівель ліків для онкохворих озвучили у МОЗ

UA RU
Закупівля препаратів для лікування онкогематологічних захворювань має базуватися на аналізі їхньої клінічної ефективності та економічної доцільності. Для цього виробники лікарських засобів мають пройти державну оцінку медичних технологій. Таке рішення ухвалили учасники робочої наради в МОЗ 17 листопада

МОЗ закупить ліки для онкохворих на підставі державної оцінки медичних технологій

✅✅✅ Тарифи на платні медичні послуги — 2022: як затвердити

Рішення про фінансування закупівель лікарських засобів для лікування онкологічних захворювань слід ухвалювати на підставі комплексного аналізу показників доданої клінічної ефективності та економічної доцільності, вважають у МОЗ. Саме тому МОЗ, пацієнтська спільнота та лікарі, які практикують, закликали виробників ліків:

  • підготувати фармакоекономічні досьє
  • пройти процедуру державної оцінки медичних технологій

⚡ Нова редакція договору з НСЗУ

«Інноваційні лікарські засоби для лікування онкогематологічних захворювань в Україні будуть закуповуватись за договорами керованого доступу, які дають змогу знизити бюджетні витрати на такі закупівлі та використовувати кошти найбільш ефективно. Водночас це рішення підкреслює неоціненність життя кожного українця та розширює можливості використання інноваційних технологій у боротьбі за здоров’я», — кажуть у МОЗ.

На думку учасників наради, першочергово МОЗ має розширювати закупівельні переліки за рахунок таргетних препаратів, які впливають на збільшення тривалості та якості життя. Також важливо забезпечити пацієнтів супровідною терапією:

  • антибіотиками
  • протигрибковими препаратами
  • іншими препаратами супроводу, зокрема імуноглобуліном людини нормальним

Аби постачати ліки за договорами керованого доступу, виробники лікарських засобів мають пройти процедуру оцінки медичних технологій. МОЗ уже ухвалило рішення створити переговорну групу та провести переговори із виробниками трьох інноваційних лікарських засобів для боротьби з онкологічними захворюваннями. Надалі кількість таких перемовин зростатиме.

У МОЗ очікують, що перші договори керованого доступу будуть укладені наприкінці 2021-го — на початку 2022 року.

Довідково. Договір керованого доступу — це механізм закупівлі за бюджетні кошти інноваційних лікарських засобів в умовах відсутності в країні таких препаратів. Це коштовні ліки, які тільки вийшли на світовий ринок і використовуються у боротьбі з важкими захворюваннями.

Нагадаємо, раніше ВРУ встановила штрафи за продаж ліків дітям та схвалює «ліки зі співчуття».

За матеріалами сайту МОЗ

 

 

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Статті за темою

Усі статті за темою

ProZorro для закупівлі лікарських засобів

Наприкінці грудня розробники електронної системи ProZorro інтегрували її з Національним переліком основних лікарських засобів. Користь для замовників — очевидна. Це значно зменшує ризик помилитися під час закупівлі ліків і збільшує конкуренцію. Розглянемо, із чого все розпочалося й чому це так важливо.
1052

Реєстрація сільської амбулаторії в електронній системі: чи потрібно?

Дізнайтеся, чи повинен головний лікар сільської лікарської амбулаторії реєструвати заклад і себе в електронній системі. Які аспекти роботи з електронною системою залежать від організаційно-правової форми закладу та його юридичного статусу?
783

Закупівля лікарських засобів: практичні аспекти

Закупівля лікарських засобів проводиться відповідно до ЗУ «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922). Згідно з документом на замовника покладається обов’язок визначати предмет закупівлі відповідно до затвердженого Міністерством економічного розвитку наказу від 17.03.2016 № 454. Цей наказ встановлює порядок ідентифікації предмету закупівлі.
3528

Створення тендерного комітету в медичному закладі: основні вимоги

Для організації та проведення процедур закупівлі у медичному закладі має бути створено тендерний комітет або призначено уповноважену особу (осіб). Які вимоги на сьогодні висунуто до роботи тендерного комітету
3643

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді