Тарифи на платні медичні послуги — 2022: як затвердити

UA RU
Розглянемо порядок встановлення та затвердження тарифів на платні медичні послуги в КНП та бюджетних закладах

Тарифи на платні медичні послуги, що надають лікувально-профілактичні державні та комунальні заклади охорони здоров’я, крім ЗОЗ МВС, регулюють (установлюють) Рада міністрів АР Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації (п. 12 Постанови № 1548).

Платні послуги в КНП: лайфхаки

NB! Ці повноваження не поширюються на тарифи на медичні послуги, що встановлюють виконавчі органи сільських, селищних, міських рад відповідно до статті 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», а також на тарифи, що встановлюють для комунальних підприємств, які уклали договір про медичне обслуговування населення з НСЗУ.

Поговоримо про тарифи на платні послуги КНП, зокрема визначимо, як відбувається формування тарифів на платні медичні послуги.

✅✅✅ Платні медичні послуги в КНП: як сформувати вартість

Встановлення тарифів на платні медичні послуги

Державне регулювання цін здійснює Кабмін, органи виконавчої влади, державні колегіальні органи та органи місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень шляхом установлення обов’язкових для застосування суб’єктами господарювання:

  • фіксованих цін
  • граничних цін
  • граничних рівнів торговельної надбавки (націнки) та постачальницько-збутової надбавки (постачальницької винагороди)
  • граничних нормативів рентабельності
  • розміру постачальницької винагороди
  • розміру доплат, знижок (знижувальних коефіцієнтів) (пп. 1 п. 1 ст. 13 Закону України «Про ціни і ціноутворення»)

Але державне регулювання цін не означає, що адміністрації мають провести калькулювання тарифів. То хто затверджує тарифи на платні медичні послуги? Вартість платних послуг визначає сам лікувально-профілактичний заклад виходячи з тих витрат, які фактично несе на надання відповідної послуги.

Отже, розрахунок тарифів на платні медичні послуги, що надають державні і комунальні ЗОЗ, здійснює самостійно кожен лікувально-профілактичний заклад, який безпосередньо надає такі послуги.

Рада міністрів АР Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації відповідають за затвердження тарифів на платні медичні послуги, а також регулюють їх шляхом установлення граничного розміру рентабельності.

✅✅✅ Як оплачувати роботу працівника КНП, який надає платні послуги в основ­ний робочий час

Прейскурант на платні медичні послуги — зразок

Тарифи на платні медичні послуги — 2020: як затвердити

⚡ Калькулятор розрахунку вартості платної послуги: як користуватися

Окрім того, згідно зі статтею 28 Закону про місцеве самоврядування, до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить таке делеговане повноваження, як здійснення контролю за дотриманням цін і тарифів.

Порядок затвердження тарифів на платні медичні послуги

Узагальнимо: чинне законодавство дає право органам місцевого самоврядування встановлювати тарифи на платні послуги, що надають медзаклади. Однак часто місцеві органи нехтують таким правом. Тому, якщо місцеві ради не затвердили тарифи на медпослуги, такі ціни можна вважати вільними. Їх, своєю чергою, суб’єкти господарювання встановлюють самостійно за згодою сторін на всі товари (ст. 11 Закону про ціни і ціноутворення).

У цьому випадку керівник медзакладу повинен затвердити наказ про введення в дію тарифів на платні послуги. Утім, радимо прописати можливість самостійно затерджувати тарифи на платні послуги і в статуті. Так ви не порушите жодної норми законодавства.



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді