Створення тендерного комітету в медичному закладі: основні вимоги

Для організації та проведення процедур закупівлі у медичному закладі має бути створено тендерний комітет або призначено уповноважену особу (осіб). Які вимоги на сьогодні висунуто до роботи тендерного комітету

Правовий статус, засади діяльності тендерного комітету та уповноваженої особи (осіб), а також їх права, обов’язки та відповідальність визначено у Примірному положенні про тендерний комітет або уповноважену особу (осіб), затвердженому наказом Мінекономрозвитку від 30.03.2016 № 557. Саме цим документом має керуватися керівник медичного закладу, розробляючи положення про тендерний комітет або уповноважену особу (Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII; далі — Закон про публічні закупівлі).

Створення тендерного комітету в медичному закладі: основні вимогиЧитайте: "Спілкування медсестер з важкохворими пацієнтами"

Керівник медичного закладу внутрішнім наказом має затвердити положення про тендерний комітет та склад тендерного комітету.

Для призначення уповноваженої особи (осіб) керівник має видати відповідний наказ чи укласти із замовником трудовий договір. Закон про публічні закупівлі передбачає, що уповноважена особа повинна мати вищу освіту.

Членом тендерного комітету або уповноваженою особою не може бути:

  • посадова особа та представник учасників торгів;
  • член сім'ї учасника торгів;
  • народний депутат України;
  • депутат Верховної Ради АРК, міської, районної у місті, районної, обласної ради.

Законодавством передбачено, що до складу тендерного комітету має входити не менше п’яти осіб. При цьому, якщо кількість службових (посадових) осіб у штатній чисельності працівників замовника є меншою п’яти, до складу тендерного комітету мають входити всі службові (посадові) особи замовника.

Створення тендерного комітету в медичному закладі: основні вимогиЧитайте: "Заповнення медичних форм: роз’яснення МОЗ"

Роботу тендерного комітету організовує голова, якого призначає замовник, або уповноважена особа відповідно до умов контракту.

Тендерний комітет або уповноважена особа (особи):

  • планують закупівлі, складають та затверджують річний план закупівель;
  • обирають та проводять процедуру закупівлі;
  • забезпечують складання, затвердження та зберігання документів з питань публічних закупівель;
  • оприлюднюють інформацію та звіти щодо публічних закупівель.

Результати поіменного голосування членів комітету, присутніх на засіданні тендерного комітету, з кожного питання фіксують у рішенні тендерного комітету або уповноваженої особи, яке оформлюють у вигляді протоколу. Протокол мають підписати всі присутні на засіданні члени комітету або всі уповноважені особи. Якщо член тендерного комітету або одна з уповноважених осіб відмовляється підписувати протокол, то причина відмови має бути зазначена у протоколі.

Створення тендерного комітету в медичному закладі: основні вимогиЧитайте: "Право пацієнта на відмову від лікування у невідкладних випадках"

Пам’ятайте, не можна призначити відповідальними за організацію та проведення одних і тих самих процедур закупівель одночасно і тендерний комітет, і уповноважену особу (осіб).

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді