Правила відвідування пацієнтів у відділенні інтенсивної терапії: нові вимоги

Нещодавно набрав чинності новий порядок допуску відвідувачів до пацієнтів, які перебувають у стаціонарі відділення інтенсивної терапії. У зв’язку з цим, керівники медичних закладів мають внести зміни у локальну документацію, ознайомити з новими правилами персонал та організувати інформування відвідувачів

Наказом Міністерства охорони здоров'я від 15.06.2016 № 592 затверджено Порядок допуску відвідувачів до пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні у відділенні інтенсивної терапії (далі — Порядок), який набрав чинності 29 червня.

Відповідно до Порядку пацієнта, який перебуває на лікуванні у відділенні інтенсивної терапії, можна відвідувати цілодобово у будь-який день тижня.

Керівник медичного закладу зобов'язаний інформувати пацієнтів і відвідувачів про правила відвідування пацієнтів, а також про інші вимоги, дотримання яких є необхідним для забезпечення безпеки та інтересів пацієнтів.

Зауважимо, що всі особи, які відвідують пацієнтів відділення інтенсивної терапії, повинні мати вільний доступ до Правил допуску до пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні у відділенні інтенсивної терапії. Це означає, що керівництво медичного закладу має подбати про розміщення інформаційних стендів біля входу до відділення.

Правила відвідування пацієнтів у відділенні інтенсивної терапії

Особи, що не є батьками пацієнта-дитини, мають право її відвідувати в тому разі, якщо один із батьків або законних представників дитини дав усну згоду на це.

Біля ліжка хворого без часових обмежень дозволено бути тільки одному відвідувачу. Разом із тим у палаті біля одного пацієнта може перебувати не більше двох відвідувачів. У виняткових ситуаціях за рішенням лікуючого або чергового лікаря у відділення інтенсивної терапії можуть допустити більшу кількість відвідувачів.

Відвідувачам заборонено заходити в інші палати або втручатися в питання, пов’язані зі станом здоров’я пацієнтів. Вони також не мають перешкоджати виконанню медпрацівниками своїх професійних обов’язків та зобов’язані дотримуватися вимог внутрішнього розпорядку відділення інтенсивної терапії.

Заборонено відвідувати відділення інтенсивної терапії особам з гострими проявами інфекційних захворювань, у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння. Про заборону допуску таких відвідувачів медичні працівники роблять відповідний запис у медичній документації.

У разі необхідності проведення у палаті невідкладних дій медичного характеру медичний працівник може попросити відвідувача тимчасово вийти, що є обо’язковим до виконання. Після завершення відповідних дій відвідувача повідомляють про можливість повернення в палату.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді