Раціональне використання антибіотиків відповідно до інструкції МОЗ

Які правила раціонального використання антибіотиків? Коли доцільно проводити антибіотикопрофілактику, а коли антимікробні препарати не потрібні? Читайте, як МОЗ рекомендує застосовувати антибіотики та завантажте таблицю з докладним переліком ситуацій, коли антибіотикопрофілактика необхідна.

Інструкція щодо раціонального використання антибіотиків затверджена наказом МОЗ  «Про організацію контролю та профілактики післяопераційних гнійно-запальних інфекцій, спричинених мікроорганізмами, резистентними до дії антимікробних препаратів» від 04 квітня 2012 року № 236.

Керівництво повинно подбати про організацію належного контролю за використанням антибіотиків згідно з клінічними протоколами:

•    Ванкоміцин

•    Цефалоспорини третього покоління та протианаеробні антибіотики проти VRE

•    Цефалоспорини третього покоління для боротьби з бета-лактамазами розширеного спектра (ESBL)

•    Хінолони

•    Карбапанеми

Раціональне використання антибіотиків відповідно до інструкції МОЗЧитайте: "Обов’язки закладу охорони здоров’я при проведенні клінічного випробування"

Використання антибіотиків в медичній практиці, а саме антибіотикопрофілактика та -терапія, має здійснюватися на основі моніторингу чутливості клінічних штамів  до дії таких препаратів. 

Якщо ж результати показали резистентність понад 25% штамів мікроорганізмів до якихось антимікробних препаратів, то такі засоби не можна застосовувати в передопераційній антибіотикопрофілактиці чи терапії. 

Раціональне використання антибіотиків відповідно до інструкції МОЗ

Завантажте таблицю з рекомендаціями МОЗ щодо використання антибіотиків - антибіотикопрофілактики перед проведенням операцій.

Антибіотикопрофілактика застосовується, якщо є фактори ризику інфікування, а також тоді, коли це операція з уведенням штучних імплантів. Антибіотики призначають, виходячи з клінічних протоколів та на основі ефективності таких препаратів в боротьбі зі збудниками інфекцій, які можуть виникати після хірургічного втручання.  

Раціональне використання антибіотиків відповідно до інструкції МОЗ Читайте: "Дезінфекція: види та методи проведення"

Застосування антимікробних препаратів одноразово перед проведенням операції дозволяє зберегти відповідний рівень концентрації препарату в тканинах під час оперування. Повторно уведення антимікробного препарату призначають, коли операція триває довго або сталася значна крововтрата, що спричинила виведення антибіотика з тканин організму.  Так само додатково уводять антибіотик, якщо використовують препарат, процес напіввиведення якого відбувається відносно швидко. 

Раціональне використання антибіотиків відповідно до інструкції МОЗ Читайте: "Проведення клінічних досліджень лікарських засобів: укладання договору"

Якщо препарати для антибіотикотерапії були уведені не безпосередньо перед хірургічним втручанням, а раніше, ніж за дві години до початку, то ризик інфікування підвищується. Так само відбувається, коли антимікробні препарати увели пізніше, ніж за дві години після того, як зробили хірургічний розріз. 

Взагалі антибіотикопрофілактика буде більш ефективною, якщо в разі потраплянні інфекції в організм, концентрація антимікробних препаратів в тканинах буде залишатися високою.

Перед тим, як зробити хірургічний розріз, за 30-60 хвилин застосовують парентеральну антибіотикопрофілактику. По завершенню операції її припиняють.

Антибіотикопрофілактику не застосовують при: 

  • катетеризації серця; гастроінтестинальній ендоскопії 
  • артеріальній пункції
  • торакоцентезі
  • парацентезі
  • обробці неускладнених рваних ран або амбулаторному лікуванні опіків.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді