Молодша медична сестра: прийняття на посаду та підготовка

Як проводити підготовку молодшої медичної сестри до її вступу на посаду? Що передбачити у її посадовій інструкції? Читайте у статті!

Перед  прийняттям на роботу молодших медичних сестер  керівництво медичного закладу має організувати відповідну підготовку нових працівників: призначити відповідальних за це осіб, затвердити склад кваліфікаційної комісії. Окрім того,  керівництво та відділ персоналу закладу повинні подбати про правильність заповнювання посадової інструкції працівників.

Кваліфікаційні вимоги  для професії молодшої медичної сестри:

  • Повна/базова середня освіта
  • Курси підготовки молодших медичних сестер для догляду за хворими
  • Стаж роботи не обов’язковий
  • Медична освіта не обов’язкова

Перед  тим, як молодша медична сестра братиметься до роботи,  потрібно організувати  її підготовку. Робити це мають  призначені керівником медзакладу  відповідальні працівники – головна медсестра чи просто медсестра зі значним досвідом роботи. Підготовка молодшої медичної сестри має йти за графіком, який розробляє куратор. Також відповідальна медсестра повинна стежити за тим, чи навчання йде за планом,  та готує для кваліфікаційної комісії подання з відомостями про те, як працівник оволодів знаннями та необхідним навичками. Окрім цієї інформації у поданні потрібно вказати ставлення до нового працівника іншого персоналу закладу.

Молодша медична сестра: прийняття на посаду та підготовка Нагадайте "Правила виписування рецептів на лікарські засоби: запитання та відповіді"

Після закінчення навчання працівники проходять атестування кваліфікаційною комісією. Якщо атестація пройшла успішно, то працівнику присвоюють кваліфікацію молодшої медичної сестри та видають посвідчення.

Розроблення посадової інструкції для молодшої медичної сестри

Посадова інструкція молодшої медичної сестри має бути розроблена вже до початку роботи. Структура інструкції уніфікована та містить інформацію про права та обов’язки нового працівника. Окрім цього в посадовій інструкції повинно бути вказано, в якому  відділенні працюватиме  молодша медсестра. Перед початком роботи, молодша медична сестра має поставти підпис про те, що ознайомлена з інструкцією. Після цього керівник медичного закладу затверджує інструкцію.

Молодша медична сестра: прийняття на посаду та підготовка Читайте "Мотивація медичного персоналу на практиці"

Примірник посадової інструкції молодшої медичної сестри має бути на її робочому місці, в її керівника – головної медсестри та у відділі  персоналу.

!Важливо: Якщо у процесі роботи обов’язки медичної сестри змінюються, то вони мають фіксуватися у посадовій інструкції. Якщо молодша медична сестра не змінює посаду, але переходить працювати у інше відділення, то відділ кадрів має подбати про нову посадову інструкцію.

Молодша медична сестра: прийняття на посаду та підготовка Читайте: "Санітарно-протиепідемічні заходи в закладах первинної медичної допомоги – загальні правила"

Уніфікованість складових посадової інструкції в одному закладі дуже важлива, адже це дозволяє впорядкувати відомості, що містяться у ній.

Що врахувати під час розроблення посадової інструкції молодшої медичної сестри:

  • Питання охорони праці
  • Профілактика професійних хвороб
  • Правила медичної етики
  • Збереження медичної таємниці.

Молодша медична сестра: прийняття на посаду та підготовка Перегляньте медичну інструкцію молодшої медичної сестри у "Збірнику посадових інструкцій медсестринсього персоналу"



зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді