У чому різниця між COVID-сертифікатом та міжнародним свідоцтвом про вакцинацію: роз'яснення МОЗ

UA RU
З 21 жовтня почали діяти нові правила перевезення пасажирів між регіонами. Тепер українців не пускатимуть в транспорт міжобласного сполучення без підтвердження щеплення у формі COVID-сертифіката або Міжнародного свідоцтва про вакцинацію чи без негативного ПЛР/антиген тесту. Тому МОЗ пояснило, де і як отримати кожен з документів і який їх термін дії

Огляд змін у медичному законодавстві за 2021 рік: вебінар

В Україні вже зробили понад 15 млн щеплень проти COVID-19, понад 6 млн українців нині мають право отримати зелений COVID-сертифікат про повну вакцинацію та Міжнародне свідоцтво про вакцинацію, а ще понад 8 млн — внутрішній жовтий COVID-сертифікат про вакцинацію на підставі першої дози.

У чому різниця між COVID-сертифікатом та міжнародним свідоцтвом про вакцинацію: роз'яснення МОЗ

⚡ Як рахувати години роботи з ковідними хворими для доплати до 300%?

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію — це паперовий документ, який ви можете отримати у лікаря, який проводив вам щеплення, чи у свого сімейного лікаря після того, як пройдете повний курс вакцинації проти COVID-19.

У свідоцтві має бути зазначено:

  • назву та виробника вакцини
  • номер серії
  • кількість отриманих доз
  • дату щеплення

Документ підписує лікар і засвідчує печаткою медичний заклад.

Таке свідоцтво діє в країнах, уряди яких зобов'язалися дотримуватися Міжнародних медико-санітарних правил. Із переліком країн, які визнають міжнародне свідоцтво про вакцинацію, можна ознайомитися на сайті Департаменту консульської служби МЗС України.

NB! Підставою для видачі Міжнародного свідоцтва про вакцинацію є повний курс вакцинації.

Термін дії свідоцтва — 365 днів.

✅✅✅ Як оформити відмову пацієнта від щеплення

COVID-сертифікат

COVID-сертифікат — це захищений документ у телефоні, на папері чи на іншому носії, який можна завантажити через Портал електронних послуг «Дія» або в мобільному застосунку «Дія». Його можна сформувати після отримання однієї або двох доз вакцини, а відтак роздрукувати чи показувати зі смартфона.

Існують два види COVID-сертифікатів:

  • жовтий — підтверджує факт отримання першої дози щеплення і діє 120 календарних днів від цієї дати
  • зелений — підтверджує факт повної вакцинації і діє 365 календарних днів від дати останнього щеплення
NB! Повна вакцинація може складатись з однієї дози однодозної вакцини Janssen та двох доз дводозних вакцин: Comirnaty/Pfizer, AstraZeneca/Covishield, Spikevax/Moderna, CoronoVac.

COVID-сертифікати можуть бути:

  • внутрішніми — діють тільки в Україні
  • міжнародними — чинні як всередині країни, так і за кордоном

✎ З міжнародним COVID-сертифікатом можна вільно подорожувати до щонайменше 43-х країн та користуватися ним всередині цих країн, щоб входити на публічні заходи, до кафе, кінотеатрів тощо. Це країни, які увійшли до Довірчої мережі е-здоров'я ЄС.

В Україні можна користуватися і внутрішнім, і міжнародним COVID-сертифікатом. Утім, до міжнародного потрібно мати з собою паспортний документ.

Нагадаємо: раніше в МОЗ пояснили, кого з пацієнтів з підозрою на COVID-19 можна направляти на безплатне КТ.

За інформацією МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ліцензія на медичну практику: як оформити, переоформити, зупинити й відновити

З'ясуйте, як отримати ліцензію на медичну практику, у які строки орган ліцензування прийматиме рішення про надання ліцензії й чи законно провадити медичну діяльність без ліцензії під час воєнного стану
62475

Види термометрів та їх використання в ЗОЗ

Термометрія допомагає у диференційній діагностиці і встановленні правильного діагнозу. Тож у статті з’ясуємо, які є види термометрів та які з них найчастіше використовують у ЗОЗ
17602

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді