Кого з пацієнтів направляти на безплатне КТ за підозри на COVID-19

UA RU
У МОЗ нагадали, що якщо існує підозра на інфікування COVID-19, то спочатку лікар має направити пацієнта на тестування. Якщо провести його неможливо, а стан хворого погіршується, тоді призначають комп'ютерну томографію (КТ) органів грудної клітини

Як надавати допомогу хворим на COVID-19 з вересня 2021-го

КТ призначають, щоб з’ясувати стан органів грудної клітки пацієнта, якщо:

  • неможливо провести ПЛР-тест на COVID-19
  • наявна
    • дихальна недостатність
    • супутні патології
  • негативний ПЛР-тест
  • загальний стан пацієнта важкий

Щоб отримати направлення на безоплатне КТ, пацієнт має звернутися по медичну допомогу до свого сімейного або лікуючого лікаря. Якщо лікар бачить таку потребу, то виписує пацієнту е-направлення на обстеження.

✅✅✅ Як проводити реабілітацію пацієнтів з постковідним синдромом

Кого з пацієнтів направляти на безплатне КТ за підозри на COVID-19

⚡ Як рахувати години роботи з ковідними хворими для доплати до 300%?

NB! Позитивний тест на коронавірусну хворобу COVID-19 за умови задовільного стану пацієнта не є підставою для призначення КТ. Направляючи на КТ, лікарі мають спиратися на загальний стан пацієнта, наявність дихальної недостатності, показник сатурації, температуру тіла.

Фахова спільнота не рекомендує використовувати КТ як масовий метод для всіх, хто має ознаки коронавірусної хвороби. Водночас спеціалісти радять послуговуватись методом ультразвукової діагностики (УЗД) для відстеження захворювання. Перевага УЗД в тому, що вона не дає додаткову дозу опромінення, як у випадку із КТ.

NB! Повторення КТ пацієнтам із важким та середнім перебігом захворювання рекомендовано робити на 21-й день із початку захворювання та через пів року. Проте кожен випадок індивідуальний, тому рішення має ухвалювати лікар.

Далі пацієнт може обрати медзаклад, який надає амбулаторну допомогу за договором з НСЗУ. Лікарня чи поліклініка має провадити послуги за пакетом «Профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів в амбулаторних умовах».

Пацієнт має зателефонувати до відповідної поліклініки та уточнити, чи має медзаклад апарат для проведення КТ і лікаря, який його може зробити. У випадку позитивної відповіді пацієнт записується на обстеження та приходить у визначений час для проведення безплатного КТ.

Якщо пацієнт перебуває на лікуванні у стаціонарі, то всі необхідні обстеження входять до відповідного пакета послуг і проводять одразу в тій лікарні, куди його госпіталізували.

Раніше в МОЗ нагадали, що антибіотики не лікують коронавірусну хворобу.

За матеріалами МОЗ

Кого з пацієнтів направляти на безплатне КТ за підозри на COVID-19
ВИЩА ШКОЛА ГОЛОВНОЇ МЕДСЕСТРИДистанційне навчання для головних та старших медичних сестер
Онлайн-інтенсив про організацію інфекційного контролю, створення і функціонування комісії з інфекційного контролю та роботу за новим законодавством

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді