Антибіотики не лікують коронавірус, — МОЗ

UA RU
Упродовж 11 жовтня в Україні зафіксовано 11,9 тис. нових підтверджених випадків COVID-19. Тож МОЗ нагадало, чи необхідно використовувати антибіотики для лікування коронавірусної хвороби

Як надавати допомогу хворим на COVID-19 з вересня 2021-го

Коронавірусна хвороба має вірусне походження. Оскільки антибіотики не діють на віруси, лікувати COVID-19 антибіотиками не доцільно. Відповідно не потрібно приймати антибіотики для профілактики коронавірусної хвороби. Фахівці МОЗ звернули увагу, що лікар може призначати антибіотики при коронавірусній хворобі, лише якщо в пацієнта наявна супутня бактеріальна інфекція.

✅✅✅ Вакцинація дітей від COVID-19: кого щеплювати та які особливості

Антибіотики не лікують коронавірус, — МОЗ

Чи застосовувати антибіотики для лікування COVID-19, вирішує лікар з огляду на:

  • тяжкість перебігу хвороби
  • ступінь ураженості внутрішніх органів
  • наявність показань для їхнього застосування

Фахівці МОЗ нагадали, що COVID-19 лікують згідно зі Стандартом надання медичної допомоги «Коронавірусна інфекція», затвердженим наказом МОЗ від 28.03.2020 № 722. Його постійно актуалізують з урахуванням оновлених рекомендацій ВООЗ, СDC, ЕCDC. Також лікарі керуються протоколом «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)», затвердженим наказом МОЗ від 02.04.2020 № 762 (далі — Протокол).

Протокол визначає ступені тяжкості коронавірусної хвороби:

  • легкий ступінь тяжкості, якщо немає утруднень дихання
  • середній ступінь тяжкості
  • тяжкий перебіг захворювання
  • критичний перебіг захворювання

Останні три ступені передбачають підтверджений COVID-19.

За легкого ступеня, коли пацієнт лікується амбулаторно, важливе повноцінне харчування, достатня кількість рідини, симптоматичне лікування із застосуванням жарознижувальних засобів за лихоманки та болю. І жодних антибіотиків.

За середнього ступеня тяжкості антибактеріальні засоби також протипоказані. Їх може призначити лікар, лише якщо в пацієнта є лабораторно підтверджена супутня бактеріальна інфекція або обґрунтована підозра на неї.

За тяжкого та критичного станів антибіотики також застосовують тільки за умови приєднання бактеріальної флори.

Прийом антибактеріальних препаратів без призначення фахівця може нанести значну шкоду здоров’ю, починаючи від побічних реакцій у конкретного пацієнта і закінчуючи збільшенням кількості антибіотикорезистентних бактерій.

Раніше в МОЗ розповіли, що розвиватимуть телемедичні технології та послуги.

За інформацією МОЗ

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
8654

Кашлюк: симптоми, діагностика, профілактика

Зараз в Україні фіксують непоодинокі випадки кашлюку як у дітей, так і у дорослих. Приділіть увагу просвітницькій роботі серед пацієнтів щодо причин, лікування і профілактики цього захворювання
369

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді