Вакцинація дітей від COVID-19: кого щеплювати та які особливості

Чи можна вакцинувати дітей від коронавірусу? Як щеплювати дітей і які документи видавати? Читайте в статті

Наказом від 17.07.2021 № 1477 МОЗ затвердило рекомендації Національної технічної групи експертів з імунопрофілактики (НТГЕІ) щодо можливості вакцинації дітей віком від 12 років вакциною Comirnaty від Pfizer-BioNTech. Тож вакцинація дітей в Україні від коронавірусу дозволена, якщо їм від 12 років.

⚡ Зміни в лікуванні пацієнтів з COVID-19 від 04.02.2022

Рішення в МОЗ ухвалювали з урахуванням наявних наукових досліджень, рекомендацій ВООЗ і відповідних змін до інструкції вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech. З липня в Україні цим препаратом дозволено вакцинувати дітей віком від 12 років, якщо дитина:

  • має високі ризики важкого перебігу і розвитку ускладнень після хвороби на COVID-19 через супутні хвороби та не має протипоказань до вакцинації
  • виїжджає із метою об’єднання сім’ї або на навчання до країни, де для перетину кордону необхідний сертифікат, що підтверджує вакцинацію проти COVID-19 або Міжнародне свідоцтво про вакцинацію (далі — Свідоцтво)
  • є учасником міжнародних спортивних змагань або інших заходів у країні, де для перетину кордону або для участі в заході необхідне Свідоцтво або сертифікат
  • приїхала з іншої країни, де вона отримала першу дозу вакцини Comirnaty/Pfizer та має документи з підтвердженням

Читайте в експертно-правовій системі Експертус Медзаклад:

Вакцинація від коронавірусу для дітей: як отримати

Щоб отримати щеплення, батьки дітей від 12—15 років або самі діти віком від 16—17 років звертаються до педіатра або сімейного лікаря. Лікар може видати один із документів:

  • медичний висновок про наявність у дитини супутньої патології, зокрема онкопатології, відсутність протипоказань до щеплення вакциною Comirnaty і рекомендацією провести щеплення
  • довідку в довільній формі з рекомендацією провести щеплення вакциною Comirnaty після розгляду документів, які дають підстави для вакцинації

Підставами для щеплення слугує документальне підтвердження:

  • зміни місця проживання (об’єднання сім’ї), виїзду на навчання або участі в міжнародних заходах та виїзду до країни, де для перетину кордону необхідний сертифікат або Свідоцтво, що підтверджує вакцинацію проти COVID-19
  • введення першої дози вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech в дитини за кордоном

А в жовтні 2021-го НТГЕІ рекомендувала щеплювати вакциною Comirnaty від Pfizer/BioNTech дітей віком 12—17 років, які не належать до групи ризику тяжкого перебігу COVID-19. Умовою стала наявність у них усіх обов’язкових рутинних щеплень (наказ МОЗ від 13.10.2021 № 2234). Щоб щепити від коронавірусної хвороби дитину, вона або її батьки мали надати лікарю відповідну довідку (форма № 063/о).

Із лютого 2022 року дітей віком від 12 до 17 років в Україні вакцинують проти COVID-19 за спрощеною процедурою. Довідка про рутинні щеплення не потрібна. Батькам достатньо просто звернутися до будь-якого пункту чи центру щеплення.

Нагадуємо, що для щеплення дітей 12—13 років обов’язковою є інформована згода (форма № 063-2/о) батьків або опікунів. Так вимагає стаття 43 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я» від 19.11.1992 № 2801-XII. Пацієнти віком від 14 років самостійно приймають рішення про вакцинацію. Вони мають право звернутися до будь-якого пункту щеплення проти COVID-19 чи центру вакцинації.

Для щеплення підлітків наразі можна використовувати тільки вакцину Cominarty від Pfizer BioNTech. Між першою та другою дозами рекомендовано однаковий інтервал як для дітей, так і для дорослих, — від 21 до 28 діб.

✅✅✅ Висновок лікаря щодо наявності протипоказань до вакцинації проти COVID-19: форма 028-1/о

Вакцинація дітей від коронавірусу: особливості

  1. Дітям віком від 12 років вводьте 2 дози по 0,3 мл вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech з інтервалом у 21—28 днів.
  2. Між введенням вакцини від COVID-19 та вакцини проти інших хвороб, за винятком екстреної вакцинації дотримуйте 14-денного інтервалу.
  3. Дітей з онкопатологією, які перехворіли на COVID-19, вакцинуйте незалежно від строку, що минув після перенесеного вірусу.
  4. Пріоритет у вакцинації проти COVID-19 будь-якою доступною вакциною надавайте особам, які проживають разом із маломобільною дитиною або доглядають за нею.
  5. У разі живої черги в пункті чи центрі вакцинації — дітей пропускайте першими.







зміст

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді