Як МОЗ перевіряє медзаклади: порядок

UA RU
Автор
Експертна редакція порталу
Кому й коли чекати перевірок МОЗ? Що перевіряє орган ліцензування? Як довго триває перевірка? Детально — у статті

Річний план здійснення заходів державного нагляду (контролю) на 2022 рік МОЗ затвердило наказом від 30.11.2021 № 2662.

NB! Перевірки МОЗ почалися 5 січня 2022 року.

Хто має право перевіряти санітарно-епідемічний стан медзакладу

Які медзаклади перевіряє МОЗ

План перевірок МОЗ на 2022 рік передбачає, що МОЗ планує перевірити 212 закладів охорони здоров'я.

Медзаклади або лікарі приватної практики потрапляють до плану перевірок МОЗ залежно від ступеня ризику, до якого належить суб’єкт господарювання.

Ступінь ризику оцінюють за Критеріями, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності з медичної практики і визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) Міністерством охорони здоров’я, затвердженими постановою КМУ від 18.12.2018 № 1163 (далі — Критерії № 1163).

Кожному критерію відповідає певна кількість балів, указана в додатку 2 до Критеріїв № 1163. Залежно від суми балів, нарахованих за всіма критеріями від провадження господарської діяльності з медичної практики, суб’єкта господарювання зараховують до одного з трьох ступенів ризику. Від ступеня ризику залежить частота планових заходів державного нагляду (контролю) у сфері провадження господарської діяльності з медичної практики (див. Таблицю).

Строки перевірки медзакладів залежно від ступеня ризику

Кількість балів

Ступінь ризику

Частота перевірок

41—100

Високий

Не частіше ніж раз на два роки

21—40

Середній

Не частіше ніж раз на три роки

0—20

Незначний

Не частіше ніж раз на п’ять років

План перевірок МОЗ — 2022: порядок проведення

МОЗ перевіряє, чи дотримується заклад ліцензійних умов провадження медичної практики. Розглянемо порядок проведення перевірок МОЗ.

Повідомлення про перевірку МОЗ

У річних планах указують точну дату перевірки.

Ліцензіат зобов’язаний забезпечити присутність керівника, його заступника або іншої уповноваженої особи, коли орган ліцензування перевірятиме додержання ліцензійних умов (пп. 27 п. 13 Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, затверджених постановою КМУ від 02.03.2016 № 285).

За 10 днів до планової перевірки МОЗ надсилає попереджувальне повідомлення:

  • поштою — на адресу, яку вказав суб’єкт господарювання в документах для отримання ліцензії на медпрактику (найчастіше)
  • електронним листом
  • телефоном
  • факсограмою
  • або вручать особисто керівнику

✎ Якщо повідомлення ви не отримали, це зовсім не означає, що перевірки не буде. Повідомлення може затриматися через перебої в роботі пошти або через те, що суб’єкт господарювання не уклав договір із поштовою службою, указав неточну адресу тощо.

Якщо побачили свій заклад в графіку перевірок, але повідомлення не отримали, зверніться до сектору державного контролю ліцензування медичної практики управління ліцензування та контролю якості надання медичної допомоги МОЗ, щоб уточнити це питання.

✅✅✅ Як повідомляти про зміни до ліцензії на медичну практику: вимоги МОЗ

У який час проводять перевірки

Планові та позапланові перевірки проводять лише в робочий час суб’єкта господарювання, установлений його правилами внутрішнього трудового розпорядку (п. 3 ст. 4 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» від 05.04.2007 № 877-V).

Строк перевірки

Строк планової перевірки не може перевищувати 15 робочих днів, а для суб’єктів малого підприємництва*5 робочих днів, якщо інше не передбачено законом. Оскільки дані про прибутки потрібно отримувати в ДФС заздалегідь, то зазвичай органи контролю беруть до уваги лише інформацію щодо кількості працівників. На практиці ж перевірка дотримання ліцензійних умов рідко триває більше ніж один день, за винятком великих закладів третинного рівня.

* До суб’єктів малого підприємництва належать фізичні особи — підприємці та юридичні особи — суб’єкти господарювання, у яких середня кількість працівників за календарний рік не перевищує 50 осіб та річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 10 млн євро (ч. 3 ст. 55 Господарського кодексу України).

Ліцензійні умови: конструктор закладу охорони здоров’я

Питання перевірки МОЗ

Під час перевірок посадові особи органів державного нагляду мають використовувати уніфіковані форми актів перевірки.

Перелік питань для перевірки МОЗ та уніфікована форма акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб’єктом господарювання вимог законодавства у сфері господарської діяльності з медичної практики, що підлягає ліцензуванню, затверджені наказом МОЗ від 05.03.2019 № 500.

NB! Якщо питання не відповідає профілю роботи ліцензіата, перевіряльники його не оцінюють.

Акт складають у двох примірниках, один із них залишають ліцензіату. У кінці акта представник закладу або лікар приватної практики, або самі посадові особи органу ліцензування можуть вказати пояснення, зауваження або заперечення щодо проведеного заходу державного нагляду (контролю). Якщо порушень орган контролю не виявив, на цьому процес закінчується. Та зазвичай порушення все ж знаходять.

⚡ Зміни в ліцензуванні діяльності, пов’язаної з обігом підконтрольних речовин

Перевіряльники виявили порушення. Що робити?

Якщо перевіряльники виявили порушення, МОЗ видає розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов не пізніше ніж через три робочі дні з останнього дня проведення перевірки (пп. 15 ст. 19 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 № 222-VIII).

Найгірший наслідок перевірки — рішення про анулювання ліцензії. Підстави для такого рішення установлює стаття 16 Закону про ліцензування.

Підстави для анулювання ліцензії:

  • акт про виявлення недостовірності даних у документах, поданих суб’єктом господарювання разом із заявою про отримання ліцензії
  • акт про відмову ліцензіата у проведенні перевірки органом ліцензування**
  • акт про неможливість ліцензіата забезпечити виконання Ліцензійних умов, установлених для господарської діяльності з медичної практики
  • несплата адміністративного збору за видачу ліцензії
  • акт про повторне порушення ліцензіатом ліцензійних умов***

** Відмовою ліцензіата у проведенні перевірки вважають недопуск уповноважених посадових осіб органу ліцензування до перевірки, якщо закон не передбачає підстав для цього.

*** Ліцензіат повторно порушив ліцензійні умови, якщо протягом двох років з дня, коли орган ліцензування видав розпорядження про усунення порушень ліцензійних умов, він вчинив нове порушення хоча б однієї з вимог ліцензійних умов, щодо якої орган ліцензування видав таке розпорядження.

Акти, що є підставами для анулювання ліцензії, складають як окремі документи в останній день перевірки.

Обов’язково усуньте порушення згідно з розпорядженням органу ліцензування. Про це повідомте МОЗ листом. До листа додайте документи, які підтверджують, що ви усунули порушення. Адже акт про невиконання розпорядження — також підстава анулювати ліцензію.

Приклад оцінювання ступеня ризику від провадження господарської діяльності з медичної практики

Як МОЗ перевіряє медзаклади: порядок

Дивитися приклад повністю

Щоб успішно пройти перевірку, працюйте згідно з вимогами законодавства й ретельно готуйтеся до візиту органу контролю заздалегідь за доступним переліком питань.

Як МОЗ перевіряє медзаклади: порядок
Олег Юдін, адвокат, голова Ради захисту прав лікарів, Київ
У річному плані перевірки Держпродспоживслужби чимало зак­ладів охорони здоров’я. Проте перелік питань для перевірки втратив чинність ще минулого року. Чи уповноважена Держпродспоживслужба проводити державний нагляд у сфері епідеміологічного контролю та як законодавство регулює таку діяльність, з’ясуємо у статті



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді