МОЗ дозволить медсестрам і медбратам проводити щеплення без лікаря

UA RU
Ідеться про медпрацівників, які мають освітній ступінь фахового молодшого бакалавра, молодшого бакалавра, бакалавра за спеціальністю «Медсестринство»

Виплати медпрацівникам за роботу, пов'язану з вакцинацією: вебінар

МОЗ підготувало і оприлюднило відповідні зміни до наказу «Положення про організацію і проведення профілактичних щеплень» від 16.09.2011 № 595. Вони дадуть можливість медичній сестрі чи брату проводити профілактичні щеплення без залучення лікаря. Це особливо актуально в період пандемії COVID-19 та інших гострих респіраторних інфекцій, зокрема грипу, коли завантаженість медперсоналу дуже висока.

МОЗ дозволить медсестрам і медбратам проводити щеплення без лікаря

⚡ Як рахувати години роботи з ковідними хворими для доплати до 300%?

Проведення щеплень молодшим медперсоналом без участі лікаря — це стандартна медична практика в багатьох країнах світу. У США, Великій Британії, Швейцарії, Франції, Ізраїлі та інших країнах право вакцинувати мають не тільки медичні сестри та брати, але й фармацевти. В Австрії та Бельгії до щеплень залучають студентів-медиків.

До проведення щеплень в Україні допустять медсестер і медбратів, які пройдуть:

  • спеціальну підготовку з організації та техніки проведення щеплень
  • навчання з надання невідкладної допомоги в разі виникнення невідкладних серйозних реакцій на вакцину (тяжка алергічна реакція, втрата свідомості тощо)

Утім, за медпрацівником залишається право вибору: погодитися на консультування і вакцинацію без залучення лікаря чи проконсультуватися в нього перед вакцинацією. Також законодавці визначили перелік станів і ситуацій, під час яких висновок лікаря про вакцинацію обов’язковий.

МОЗ приймає пропозиції та зауваження щодо проєкту наказу до 10 листопада 2021 року.

Нагадаємо: раніше в МОЗ заявили, що розвиватимуть телемедичні технології та послуги.

За інформацією МОЗ



Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів (ІІ група)

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді