Зміни у програмі реімбурсації "Доступні ліки" з 1 жовтня: подробиці

UA RU
Нині програма реімбурсації включає 297 лікарських засобів. Із 1 жовтня до них додадуть ліки для пацієнтів із розладами психіки та поведінки, з епілепсією та цукровим і нецукровим діабетом. Про це під час пресбрифінгу заявила виконувачка обов’язків заступниці голови НСЗУ Тетяна Бойко

Як працює Електронний реєстр листків непрацездатності

2021 року у програмі «Доступні ліки» беруть участь понад 10 тисяч аптек, підрахували в НСЗУ. Ця кількість постійно зростає, а отже, пацієнт витрачає менше часу на дорогу. Зокрема, у першому півріччі 2021 року 19% — а це понад 1 млн серед усіх відпущених рецептів — відпускають упродовж першої години після того, як лікар виписав рецепт.

Із 1 жовтня програма реімбурсації розшириться

Загалом «Доступні ліки» отримують вже 2 мільйони 940 тисяч пацієнтів. У 2021 році НСЗУ відшкодувала аптекам майже 35 млн грн, а за весь час — понад 1 млрд грн.

У межах програми держава відшкодовує вартість ліків проти таких хвороб:

  • серцево-судинні
  • бронхіальна астма
  • цукровий діабет ІІ типу

У лютому цього року до програми також додали лікарські засоби для вторинної профілактики серцево-судинних захворювань, зокрема інсульту та інфаркту.

На сьогодні програма включає 297 лікарських засобів. 93 з них пацієнти можуть отримати повністю безоплатно. Інші — з доплатою. Надалі перелік «Доступних ліків» буде зростати, кажуть в НСЗУ.

«Із 1 жовтня 2021 року програма реімбурсації буде розширена. Пацієнти з розладами психіки та поведінки, з епілепсією, зможуть отримувати ліки безоплатно або з незначною доплатою, лікуючись в амбулаторних умовах. Також НСЗУ адмініструватиме програму реімбурсації лікарських засобів для лікування цукрового та нецукрового діабету. Мова йде про інсуліни та десмопресин. Зараз триває підготовка нормативно-правових актів для включення інсулінів у програму», — повідомила Тетяна Бойко.

Щоб отримати електронний рецепт на інсулін, пацієнтам необхідно мати індивідуальний план лікування, який складає ендокринолог. У плані лікар визначить тип та дозування інсуліну.

Нагадаємо, чат-бот «Лікуйся» інформуватиме онкохворих пацієнток про безплатні медичні послуги та ліки.

За матеріалами фейсбук-сторінки НСЗУ

 

 

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

ProZorro для закупівлі лікарських засобів

Наприкінці грудня розробники електронної системи ProZorro інтегрували її з Національним переліком основних лікарських засобів. Користь для замовників — очевидна. Це значно зменшує ризик помилитися під час закупівлі ліків і збільшує конкуренцію. Розглянемо, із чого все розпочалося й чому це так важливо.
1143

Реєстрація сільської амбулаторії в електронній системі: чи потрібно?

Дізнайтеся, чи повинен головний лікар сільської лікарської амбулаторії реєструвати заклад і себе в електронній системі. Які аспекти роботи з електронною системою залежать від організаційно-правової форми закладу та його юридичного статусу?
850

Закупівля лікарських засобів: практичні аспекти

Закупівля лікарських засобів проводиться відповідно до ЗУ «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922). Згідно з документом на замовника покладається обов’язок визначати предмет закупівлі відповідно до затвердженого Міністерством економічного розвитку наказу від 17.03.2016 № 454. Цей наказ встановлює порядок ідентифікації предмету закупівлі.
3762

Створення тендерного комітету в медичному закладі: основні вимоги

Для організації та проведення процедур закупівлі у медичному закладі має бути створено тендерний комітет або призначено уповноважену особу (осіб). Які вимоги на сьогодні висунуто до роботи тендерного комітету
3721

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді