Як працює Програма медичних гарантій: звіт НСЗУ за ІІІ квартал 2020 року

НСЗУ оприлюднила звіт про роботу ПМГ у ІІІ кварталі поточного року

Які ключі електронних підписів втратять чинність після 07.11.2020

У ІІІ кварталі НСЗУ законтрактувала на 65 надавачів медичної допомоги більше, ніж у ІІ кварталі. Станом на 30 вересня 2020 року НСЗУ уклала договори з 3094 надавачами медичних послуг. З них 2490 — комунальні заклади, 226 — приватні, 378 — ФОП.

Збільшення кількості надавачів зумовлене попитом українців на первинну медичну допомогу. Адже саме сімейний лікар є точкою входу пацієнта в систему, у тому числі — з підозрою на COVID-19. У третьому кварталі кількість надавачів первинної медичної допомоги зросла до 1682. А кількість громадян, які обрали свого лікаря, збільшилась у третьому кварталі на 590 тисяч.

✅✅✅ Чи має право медсестра надати допомогу дитині без згоди батьків і лікаря

Як працює Програма медичних гарантій: звіт НСЗУ за ІІІ квартал 2020 року

За липень—вересень НСЗУ виплатила медзакладам за надання медичних послуг на 3 млрд більше, ніж у попередні три місяці. Зокрема й завдяки додатковим пакетам на перехідне фінансове забезпечення. Загалом сума виплат становить понад 23 млрд грн. Хто та скільки отримав — дивіться в Таблиці.

Заклади охорони здоров’я

Виплата, грн

спеціалізованої медичної допомоги

понад 16,4 млрд

первинної медичної допомоги

4,4 млрд

екстреної медичної допомоги

понад 2,1 млрд

Разом

23 млрд

Що змінилося в КК щодо «лікарської статті»

Пріоритетні послуги

У третьому кварталі НСЗУ заплатила закладам, які надають пріоритетні стаціонарні та амбулаторні послуги, на пів мільярда більше, ніж у другому кварталі. Зокрема, протягом липня—вересня НСЗУ заплатила понад 1,7 млрд грн за:

  • 73 909 послуг з медичної допомоги при пологах
  • 21 702 послуги з медичної допомогу при гострому мозковому інсульті
  • 10 700 послуг неонатальної допомоги
  • 5654 послуги з медичної допомоги при інфаркті міокарда
  • 89 163 обстеження для раннього виявлення онкозахворювань

Меддопомога пацієнтам з COVID-19

НСЗУ продовжила укладати договори з медзакладами на надання допомоги пацієнтам в умовах стаціонару. Якщо у другому кварталі таких лікарень було 240, то в третьому — 331. Кількість медзакладів, в яких працюють мобільні бригади, що виїжджають до пацієнтів з підозрою на COVID-19, зросла зі 917 до 936. Упродовж третього кварталу медичну допомогу пацієнтам з підозрою або підтвердженим COVID-19 надавали 1735 медичних команд у стаціонарах, 25 центрів екстреної медичної допомоги. А 1501 мобільна бригада здійснила понад 675 тис. тестувань методом ПЛР.

За надання допомоги пацієнтам з коронавірусною хворобою впродовж липня—вересня НСЗУ заплатила 4,5 млрд грн. Це вдвічі більше, ніж протягом квітня—червня.

✅✅✅ Яким працівникам нараховувати доплати з 1 вересня до 31 грудня 2020 року

Електронні медичні записи

Удвічі зросла кількість електронних медичних записів. Лікарі створили майже 44 млн електронних медичних записів для 7 млн 693 тис. пацієнтів. Електронні направлення від своїх лікарів на консультації чи проведення лабораторних та інструментальних досліджень отримали втричі більше пацієнтів — 3 млн.

Доступні ліки

Лікарі виписали понад 3 млн електронних рецептів для пацієнтів на «Доступні ліки». Стільки, скільки й у минулому кварталі. А от кількість аптек, у яких пацієнти можуть отримувати «Доступні ліки» збільшилась на понад 400. На кінець третього кварталу «Доступні ліки» мають можливість відпускати 8862 аптеки й аптечних пункти.

Протягом липня—вересня НСЗУ виплатила аптечним закладам за відпуск ліків за програмою реімбурсації понад 226 млн грн.

За матеріалами НСЗУ

Зразок СОП в журналі «Довідник головної медичної сестри»

Карпати-weekend для ТОПменеджерів медзакладів

Статті за темою

Усі статті за темою

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді