Мобільна медична бригада: як організувати діяльність

UA RU
Автор
засновник Юридичної компанії «Medcraft», експерт з медичного права
З’ясуємо, як створити мобільну медичну бригаду з проведення забору зразків біологічних матеріалів від пацієнтів з підозрою на коронавірусну хворобу та організувати її діяльність

SARS-CoV-2: Карта контролю для керівника

25 березня 2020 року КМУ видав розпорядження «Про переведення єдиної державної системи цивільного захисту у режим надзвичайної ситуації» № 338-р. На його основі керівник робіт з ліквідації наслідків COVID-19 видав розпорядження «Про організацію заходів з метою мінімізації поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) під час проведення діагностики» від 26.03.2020 № 2. Цим розпорядженням він доручив структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської держадміністрацій спільно з органами місцевого самоврядування організувати до 28.03.2020 мобільні медичні бригади з проведення забору зразків біологічних матеріалів від пацієнтів з підозрою на коронавірусну хворобу.

NB! До складу бригад мають входити водій та щонайменше один медичний працівник, який не пов’язаний з наданням екстреної медичної допомоги.

Відтак департаменти/управління охорони здоров’я облдержадміністрацій видали свої накази, листи, якими зобов’язали підпорядковані ЗОЗ створити такі мобільні медичні бригади.

Створення мобільної бригади

На сьогодні на законодавчому рівні не існує єдиного підходу щодо організації діяльності мобільних бригад по коронавірусу, тому лишається чимало проблемних питань.

На підставі розпорядчого документа обласного департаменту охорони здоров’я (управління охорони здоров’я), керівник закладу охорони здоров’я видає наказ про створення мобільних бригад та визначає працівників, яких залучатимуть до роботи в таких бригадах.

NB! Робота працівників у мобільних бригадах можлива лише з дотриманням їхніх трудових прав. Ідеться про оплату надурочного часу, оплату за роботу у святкові, вихідні дні тощо.

Затвердження переліку працівників мобільної бригади

Затвердження персонального переліку працівників допоможе не тільки організувати діяльність мобільних бригад, а й визначитись із тими, хто набуває права отримати доплати до заробітної плати, передбаченої медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації COVID-19, на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій цієї хвороби.

Склад мобільної бригади по коронавірусу

Мобільні бригади формуються в складі одного-двох медичних працівників (сестер медичних, лаборантів та ін.) і водія. Рішення про персональний склад та залучення до мобільної бригади лікаря керівник ЗОЗ приймає самостійно.

Працівники, залучені до роботи у мобільних бригадах, повинні пройти спеціальне навчання із забору біоматеріалів для досліджень на наявність COVID-19. Відбір зразків матеріалів і транспортування з відповідним направленням до лабораторних центрів МОЗ за адміністративно-територіальною належністю або інших лабораторій, які проводять тестування на SARS-CoV-2 проводять за алгоритмами, визначеними в додатках 3, 4 Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)», затверджених наказом МОЗ від 28.03.2020 № 722.

Хто викликає мобільну бригаду

Виклик мобільної бригади здійснюють:

Алгоритм взаємодії з мобільними бригадами для взяття зразків для ПРЛ-тестування

Мобільна медична бригада: як організувати діяльністьСкачати

Нині мобільні бригади створені за територіальним принципом. Тому їх діяльність поширюється на осіб, які проживають на певній території — зоні обслуговування. Однак такий розподіл є умовним. З огляду на те, що пацієнт сімейного лікаря не завжди проживає на цій території, виїзд мобільної бригади можливий і за межі зони обслуговування.

У комунальних ЗОЗ обстеження осіб, хворих на інфекційні хвороби, проводять безоплатно, тобто за рахунок коштів відповідних бюджетів. Також заклади можуть проводити обстеження за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством (ч. 3 ст. 8 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III).

Алгоритм дій медпрацівників у разі виявлення хворого на COVID-19 кожна область розробляє окремо. Маршрут пацієнта під час надання медичної допомоги затверджує ЗОЗ.



зміст

Статичний блок для статей

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді