Електронна система обліку ліків у медзакладах запрацює вже цієї осені

Недосконала система обліку залишків лікарських засобів та розрахунок потреби в ліках в регіональних закладах охорони здоров’я — одна з головних проблем процесу закуповування ліків. Читайте, як МОЗ виправить ці недоліки!

Медичні заклади несвоєчасно інформують МОЗ про наявність ліків та їх термін придатності. Ці фактори перешкоджають раціональному перерозподілу препаратів у ті медичні заклади, які мають в них потребу. Більше того, невикористані залишки списують, що розцінюється як нераціональне використання державних коштів.

Електронна система обліку ліків у медзакладах запрацює вже цієї осеніЧитайте: "Міжнародний день лікаря — святкуємо 2 жовтня!"

 

Отож, щоб усунути проблему, МОЗ цієї осені впроваджуватиме комплексну електронну систему обліку ліків у регіонах. Система дасть змогу точно розрахувати потребу в лікарських засобах, відстежувати процес їх використання та ефективно розподіляти залишки препаратів, які закупили на державні кошти.

Електронна система обліку ліків у медзакладах запрацює вже цієї осеніЧитайте: "Колективний договір в лікарні: алгоритм розробки" 

Також в МОЗ зазначають, що завдяки рекомендаціям міжнародних організацій цього року вдалося усунути з держзакупівель застарілі препарати та замінити їх своєчасними та ефективними. Також за висновками Розрахункової палати міжнародні організації допомогли заощадити близько 40% бюджету на ліки, а деякі препарати закуповувалися  у 26 разів дешевше, ніж під керівництвом МОЗ в 2015 році. Заощаджені кошти спрямовують на додаткову закупівлю ліків. 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний рецепт: як виписувати

З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці
94417

Програма реімбурсації «Доступні ліки — 2024»

З'ясуйте, що передбачатиме програма «Доступні ліки» в Україні у 2024 році, який буде повний перелік доступних ліків та як ЗОЗ долучитися до програми. Скачайте актуальні Реєстри лікарських засобів і медичних виробів, які підлягають реімбурсації
1613

Зразок наказу про призначення уповноваженої особи, відповідальної за контроль якості лікарських засобів

Скачайте зразок наказу про призначення уповноваженої особи, відповідальної за контроль якості лікарських засобів, та дізнайтеся, як визначити основні обов’язки уповноваженої особи
7649

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді